Inceputul unei prietenii

posted Jul 6, 2011, 1:16 AM by Reteaua Impreuna   [ updated Jul 12, 2011, 3:16 AM ]
Monica Szabo - Psiholog
Oradea

- 2004-Mar-1 -
terapia prin muzica

Imi ia instrumentul din mana, ma priveste, apoi incepe sa cante... La inceput, scoate un singur sunet. Ma priveste din nou mai putin banuitoare, cu o oarecare bucurie... Este atat de incantata, incat simte nevoia sa continue. Ea canta acum melodia imprietenirii noastre. Peste cateva clipe, cantam impreuna.

Monica Szabo este psiholog la Scoala Ajutatoare nr.1, Oradea. Aceasta scoala deruleaza un program de muzica cu ajutorul “Music as Therapy”, 2002.

Instrumentele muzicale, muzica in general, a devenit pentru mine principalul mijloc de initiere a relatiei mele cu copiii care se prezinta la cabinet; instrumentele, muzica, sunt primele lucruri pe care le gasim comune, ele sunt baza prieteniei noastre. E vorba de copii timizi, anxiosi, cu dificultati in relatiile cu ceilalti, copilasi de 3-4 ani.

Va povestesc prima mea intalnire cu o fetita. Privea banuitoare spre mine, in timp ce eu cantam la cinele. Apoi incep sa cant lin cu trianglul. Ma gandesc, oare cum suna aceasta melodie asemanatoare cu ‘Jingle Bells’ la sfarsit de martie? Observ in privirea ei o amintire placuta relevata de acest clinchet cristalin. Va invinge oare aceasta amintire placuta impreuna cu curiozitatea acea teama uriasa pe care o are, care o aduce la cabinet?

La un moment dat, manutele tensionate se deschid si se intind spre trianglu... Astept… Sa fie sigura de ceea ce vrea, astept sa ajunga la instrument, sa fie ea cea care il atinge prima, sa vina ea spre mine... Imi ia instrumentul din mana, ma priveste, apoi incepe sa cante... La inceput, scoate un singur sunet. Ma priveste din nou mai putin banuitoare, cu o oarecare bucurie... Este atat de incantata, incat simte nevoia sa continue. Ea canta acum melodia imprietenirii noastre. Peste cateva clipe, cantam impreuna.
Comments