terapia prin joc‎ > ‎

Ajutor creativ pentru tinerii cu dizabilitati in Oradea

posted Jul 12, 2011, 12:16 AM by Reteaua Impreuna
Roger Day (psihoterapeut)
Asociatia “Smile”, Oradea

- 2004-Sep-1 -
terapia prin joc

In calitate de Psihoterapeut Calificat European, specializat in lucrul cu copiii si adolescentii, ma ocup in Romania, prin fundatia “Smiles”, de implementarea psihoterapiei, terapiei prin joc si a serviciilor de educare si supervizare.
In afara de munca mea cu “Smiles” sunt disponibil pentru training si consultanta pentru orice alta organizatie din Romania.

Zilele trecute stateam pe terasa unei cafenele din Boga, muntii de deasupra Beiusului, cand am intalnit un tanar intr-un scaun cu rotile. Era unul dintre elevii de frunte intr-o scoala obisnuita din Oradea. Mi-a vorbit cu mult entuziasm despre planurile lui de viitor. Ce mi-a atras atentia la el, era faptul ca nu lasa ca dizabilitatea sa-l impiedice de la a-si atinge scopurile.

Din pacate, aceasta atitudine o intalnesc rar printre cei 100 de tineri cu dizabilitati din familiile sarace cu care lucrez in Bihor. Multi dintre ei au avut de-a face cu discriminarea intreaga lor viata. Unii sunt needucati. Altii au inceput sa mearga la scoala dar au trebuit sa abandoneze cand dificultatile lor au devenit niste probleme prea mari pentru profesori.

Aceasta este doar una dintre problemele cu care ma confrunt in calitate de Terapeut Consultant, voluntar la Fundatia “Smiles”, din Cihei, Oradea. In calitate de Psihoterapeut Calificat European, specializat in lucrul cu copiii si adolescentii, ma ocup in Romania, prin fundatia “Smiles”, de implementarea psihoterapiei, terapiei prin joc si a serviciilor de educare si supervizare.

Interesul meu pentru domeniul persoanelor cu dizabilitati vine din implicarea mea, timp de 8 ani, intr-o schema guvernamentala, de a coordona consilierea persoanelor cu dizabilitati care doresc sa munceasca. Prima mea sarcina in Romania a fost sa ajut la gasirea unui Lider de Joe pentru copiii din familiile sarace un de multi au dizabilitati fizice si psihice. Aici, chiar si copiii normali si-au pierdut sau nu au capacitatea de a se juca.

Astfel, am pregatit o lista cu persoanele alese si in curand yom numi persoana care sa fie Lider de Joe. Acesta va sustine in continuare jocul creativ si va folosi o camera senzoriala in incinta orfelinatului de stat din Bratca, unde 25 de tineri cu varste cuprinse intre 16-25 de ani, prezinta dizabilitati fizice si psihice. El va folosi jocul creativ pentru a ajuta si pe cei zece copii rromi, cu dizabilitati, din scoala Tileagd, care s-a deschis langa gradinita din apropiere.

Datorita profesiei, vizitez Romania in mod regulat, si caut tot timpul cai noi de a-mi folosi abilitatile creative. Am dezvoltat aici jocul terapeutic cu clovni, ca metoda de a depasi barierele si de a incuraja oamenii sa-si exprime emotiile intr-un mod creativ. Recent, am adaugat teatrul de marionete in repertoriul meu. Tinerii cu dizabilitati sunt ultimii care primesc atentie de la vizitatori.

Am vizitat o familie unde doi copii aveau dizabilitati fizice serioase. Am petrecut o parte din timpul meu doar cu ei. In final, am inceput o competitie hazlie. In curand, la fel ca si copiii normali, ei chicoteau si se rostogoleau de jur imprejur. Jucandu-ma cu ei, asa cum fac si cu ceilalti copii, i-am determinat sa nu se simta altfel decat fratii si surorile lor.

Ca psihoterapeut sunt foarte interesat sa lucrez cu copii care au autism sau hiperactivitate. De asemenea, sunt interesat de copiii cu rani la cap, rezultate de exemplu din accidente de inec sau meningita. Intentionez sa transfer cat mai multe metode si abilitati terapeutilor romani. O scoala mare, atat pentru copiii rromi cat si pentru cei romani din Tileagd, se va deschide in cativa ani. Va fi dotata cu camere senzoriale. Intentionez sa o folosesc ca baza pentru activitatile speciale cu copiii cu dizabilitati. Vor putea sa picteze, sa invete sa se joace de a clovnii, in general sa isi faca zilele mai frumoase. Abia astept!

In afara de munca mea cu “Smiles” sunt disponibil pentru training si consultanta pentru orice alta organizatie din Romania.
Comments