terapeuti / lucratori prin arte

Lucratorii prin Arte Combinate folosesc artele ca un instrument, pentru a dezvolta increderea in sine a persoanelor aflate in dificultate, astfel incat acestea sa se integreze in comunitate.

De asemenea exista persoane calificate in domeniul artei, muzicii sau dramei care au si o pregatire profesionala in psihologie. Acestia practica o abordare medicala a problemelor persoanelor aflate in dificultate si se incadreaza la categoria Terapeuti.

Terapeuti prin Arte
(Absolventi specialisti in Terapie prin Arta / Muzica / Drama terapie etc)

Absolventii terapeuti prin arte sunt persoanele cu o calificare universitara in diciplinele lor respective (muzica, arta sau teatru) si care care fac, in continuare, cursuri de psihologie pentru a putea aplica arta in analiza si recuperarea persoanelor cu probleme psihologice sau de comportament. In Marea Britanie, acesti specialisti sunt au recunoastere profesionala nationala si pot lucra in cadrul Serviciului National de Sanatate (NHS) ca terapeuti.

Lucratori prin Arte Combinate

Lucratorul prin Arte Combinate este o persoana cu pregatire de nivel mediu care foloseste metode ce au la baza artele (arta, muzica, miscare, drama si joc) in vederea stimularii si dezvoltarii potentialului in special a persoanelor cu dizabilitati. Dar potentialii clienti, aflati in situatii precare, ii regasim si in alte grupuri sociale.

Reflectand nevoia reala Reteaua a aplicat cu succes pentru acreditarea acestei ocupatii in domeniul asistentei sociale, in sub-grupul “Personal ingrijitor asimilat”. Reteaua colaboreaza cu diversele ministere de resort pentru crearea stadardelor si programelor de pregatire.

PROGRAM DE INVATARE LA DISTANTA 2013

posted Nov 22, 2012, 8:30 AM by Reteaua Impreuna   [ updated Nov 22, 2012, 8:33 AM ]

Lucrati cu copii cu dizabilitati fizice sau dizabilitati de invatare, sau dificultati sociale (ex. autism) sub varsta de 10 ani?

Va simtiti cateodata 'impotmoliti' in munca dvs. si v-ar placea sa aveti posibilitatea de a va dezvolta abilitatile?

·         Va doriti sa aveti posibilitatea de a dezvolta relatiile cu copiii din grija dvs., invatand cum sa

folositi muzica pentru a va adresa nevoile lor de dezvoltare, sociale si emotionale? 

Daca raspunsul este  ‘da’, atunci acest curs poate fi pentru dumneavoastra! click aici.

 

    Programul va incepe in Ianuarie 2013. Am atasat un Pliant cu mai multe detalii si un Formular de Inscriere. Pentru a va inscrie la acest curs va rugam sa completati Formularul de Inscriere si sa il trimiteti insotit de taxa de inscriere pe adresa janerobbie@musicastherapy.org pana la data de 30 Noiembrie 2012.

 

 


 

CURSURI ACREDITATE pentru ocupatia de "Lucrator prin arte combinate"

posted Jul 6, 2012, 2:27 AM by Reteaua Impreuna   [ updated Jul 12, 2012, 2:37 AM ]

Organizam cursuri de initiere si perfectionare in ocupatia de "Lucrator prin arte combinate" cod COR 532903, in urma cărora participanţii primesc Certificate de absolvire, recunoscute la nivel naţional, de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

   

       Informatii generale:

     - durata cursurilor:  21 de ore

- in urma acestora participanţii primesc Certificate de absolvire, recunoscute la nivel naţional, de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.

Pentru organizarea cursurilor:

-           trebuie formata o clasa de minim 25 participanti si maxim 28 participanti.  (Nivel minim de pregatire: 8 clase: parinti, studenti, infirmieri sau ingrijitori, psihologi, asistenti sociali, invatatori, educatori, sociologi, profesori si orice alte persoane care doresc sa intre in acest domeniu).

-            Cursantii au obligativitatea de a pune la dispozitie o sala de curs autorizata sanitar. ( Sala trebuie sa fie spatioasa, amenajata cu covor pe mijloc pentru demonstratiile practice).

-           Se va semna un contract de prestari servicii intre FSC Bacau si Organizatia/Institutia unde lucreaza cursantii.

-           Cazarea trainerilor va fi suportata de catre solicitanti.
 Manualul IMPART, ghid practic de tehnici de stimulare prin arte combinate costa 20 de lei.

Taxele de participare la curs:

150 RON / cursant  pentru cursurile de initiere

    200 RON / cursant pentru cursurile de perfectionare

 

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati:

Email: impreuna@impreuna.arts.ro Telefon: 0234.585658 Mobil – 0746125224.

Persoana de contact: Nastac Elena.

Cursuri de initire in arte combinate

posted Jul 12, 2011, 3:09 AM by Reteaua Impreuna

Catalina Nicolescu
- 2011-Apr-19 -
terapeuti / lucratori prin arte

Echipa Impart si -a construit profesionalismul de-a lungul a 15 ani de lucru cu toate categoriile de persoane cu nevoi speciale din centre.Membrii ei au invatat si aplicat folosirea Tehnicilor de lucru prin Arte de la specialisti britanici recunoscuti international:

www.actionspacemobile.org,

www.muzika.org.uk,

www.suejennings.com,

www.musictheraphy.org

Am avut deosebita placere si provocare sa organizez incepand cu 2010 cursul de initiere si perfectionare in Bucuresti si nu numai placerea de a organiza si petrece momente minunate langa participanti si formatori ci si sa aflu si sa vad rezultatele aplicarii tehnicilor de stimulare prin arte, invatate pe parcursul acestor cursuri, de catre educatori , terapeuti care lucreaza cu copiii cu autism,mamici …….ma determina sa doresc ca aceste cursuri sa ofere posibilitatea cator mai multe persoane indiferent ca sunt parinti,educatori,psihopedagogi,terapeuti ,studenti….sa ,,descopere si experimenteze aceste tehnici ,,in cadrul unui grup de participanti invaluit de atmosfera deosebita creata de catre echipa Impart! Pentru aceasta va anunt ca se incepe formarea grupului pentru luna mai/iunie pentru cursul initiere si perfectionare in profesia de lucrator prin arte combinate!

CURSUL DE INITIERE ,MODUL I

03-05 iunie 2011

Lucratorul prin arte combinate este o ocupatie prin care se ofera servicii de stimulare/dezvoltare prin miscare, arta, muzica, joc, teatru, promovând si respectând drepturile beneficiarului dându-i valoare ca individ si ajutându-l sa capete încrederea în sine. In legatura cu aceste cursuri pe care le organizam ,mentionez urmatoarele:

- Acest curs se bazeaza pe expunerea directa a fiecarei tehnici de lucru prin arte combinate: muzica, miscare, arta, joc, tetru etc.

- Este un curs practic in care candidatul invata cum sa adapteze si sa aplice aceste tehnici de lucru la nivelul, varsta, capacitatea fiecarui beneficiar. Ca si efecte/benneficii in viata beneficiarului suntdirect vizibile si discutate direct cu candidatii.

Manualul Impart (Ghid practic de stimulare prin muzica, miscare, arta, joc, tetru etc) pe care il veti primi in prima zi de curs ca si suport, va va ajuta sa va consolidati informatiile primite.

- Certificate de absolvire, recunoscute la nivel national, de catre Ministerul muncii si Ministerul educatiei si cercetarii ( initiere in ocupatia de “Lucrator prin arte combinate” cod COR 513905), cerificatul este obtinut in urma unui examen, care se desfasoara in a 3 a zi de curs

Sustinerea lucrarii la nivel individual sau de grup/test cu intrebari grila in prezenta comisiei .

- numar participanti: 25-28

-taxa : 160 ron,modul 1

se achita pana pe 30 aprilie, inscriere si confirmare la adresa de contact :

catalinanicolescu77@yahoo.com

ASOCIATIA INFANTIA

CONT RO78RZBR0000060011831631 -SE VA MENTIONA modul 1

-participantii au obligativitatea confirmarii printr-un e-mail a platii, e-mail in cadrul caruia vor specifica numele complet, precum si numarul de telefon unde puteti fi contactati pentru detalii legate de ora inceperii cursului, locatie exacta, etc…

TEMATICA:

Miscare (exercitii cu materiale auxiliare, exercitii fara materiale, tehnici de dans) Miscare (aplicatii, demonstratii, discutii)

Joc (jocuri de miscare, mimica, incredere)

Joc (aplicatii, demonstratii, discutii)

Teatru ( dramatizarea cu marionete si papusi , teatru forum, teatru de umbre, joc de rol)

Teatru- aplicatii, demonstratii, discutii

Muzica (program structurat, exercitii muzicale, cu instrumente si fara instrumente)

Muzica (aplicatii, demonstratii, discutii)

Arta vizuala (pictura, pictura colectiva, colaj, modelaj, confectionare)

Arta vizuala – aplicatii, demonstratii, discutii

Prezentare generala a domeniului Stimulare prin arta combinata

Comunicare si relationare prin arta, cu persoanele cu dizabilitati)

Stimulare prin arta combinata )

Comunicare interpersonala si lucrul in echipa

Dreptul si interesele beneficiarului

Autorizatie Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse si Ministerul Educatiei si Cercetariit

posted Jul 12, 2011, 3:06 AM by Reteaua Impreuna

Bogdan Ardeleanu
- 2009-Oct-5 -
terapeuti / lucratori prin arte

Cursuri de initiere, cu Certificate de absolvire recunoscute national.

Detalii:

- sunt cursuri de initiere in ocupatia de "Lucrator prin arte combinate" cod COR 513905

- se elibereaza certificate de absolvire recunoscute de Directia Muncii

- trebuie formata o clasa de 25 participanti

- taxa este de 120 RON / cursant

- trebuie sa puneti la dispozitie o sala de curs autorizata sanitar

- se va semna un contract de prestari servicii intre FSC Bacau si Organizatia/Institutia unde lucrati.

Pentru mai multe informatii va rugam sa ne contactati: Email: impreuna@impreuna.arts.ro Telefon: 0234.585658 Mobil - 0746125224 – persoana de contact Nastac Elena

Un punct de vedere asupra Art terapiei si a ocupatiei specifice

posted Jul 12, 2011, 3:06 AM by Reteaua Impreuna

Tim Wright
Terapeut prin muzica si Artist Comunitar - UK

- 2005-Jan-22 -
terapeuti / lucratori prin arte

Terapia prin Arta este o profesie recunoscuta de stat in Marea Britanie. Aceasta autorizatie a inceput sa fie acordata terapeutilor prin arta de curand, desi in spitale si in domeniul ajutorului social acestia lucrau de aproape un secol. In Anglia, primul curs in domeniul terapiei prin muzica a avut loc in 1968, dar terapeutii prin arta au fost autorizati de-abia in 1997. Denumirea de terapeut prin muzica descrie astfel un anumit nivel de pregatire care se pliaza pe domeniile din arta.

Domeniul in care isi desfasoara activitatea terapeutii prin arta este destul de vast. In domeniu se gasesc o varietate de persoane calificate si necalificate: profesori, asistenti sociali, psihologi, psiho-terapeuti, logopezi, ergo-terapeuti, muzicieni, artisti comunitari si voluntari, alti terapeuti prin arta care nu sunt inregistrati. Acestia sunt angajati de Directia locala de educatie sau servicii sociale, Organizatii de Arta si Caritate, ONG-uri, spitale si Directii de sanatate, sau pot lucra pe cont propriu. Pregatirea este diversa, cu nivele si scopuri diferite, modele de lucru, avand rezultate terapeutice, educationale sau pur si simplu “utile”.

Terapia prin Arta este o profesie recunoscuta de stat in Marea Britanie. Aceasta autorizatie a inceput sa fie acordata terapeutilor prin arta de curand, desi in spitale si in domeniul ajutorului social acestia lucrau de aproape un secol. In Anglia, primul curs in domeniul terapiei prin muzica a avut loc in 1968, dar terapeutii prin arta au fost autorizati de-abia in 1997. Denumirea de terapeut prin muzica descrie astfel un anumit nivel de pregatire care se pliaza pe domeniile din arta.

In general, pregatirea in domeniul terapiilor prin arta urmeaza indeaproape forma de terapie respectiva si uneori un model specific de psiho- terapie. Cei care termina aceste cursuri de pregatire, muncesc ca psiho-terapeuti in arta, terapeuti prin arta, terapeuti prin muzica sau terapeuti prin drama si nu ca generalisti in domeniul artei.

In Marea Britanie, o persoana care se pregateste pentru a deveni art terapeut trebuie sa aiba in primul rand varsta de 25 de ani (un grad anume de maturitate este necesara), studii superioare, de obicei in domeniul artelor (dar nu obligatoriu), va fi lucrat cativa ani in domeniul artelor in stransa legatura cu domeniul educatiei, sanatatii sau asistentei sociale. Astfel, va dobandi experienta atat in lucrul direct cu beneficiarii cat si in domeniul consultantei si terapiei. Inainte de a obtine calificarea in domeniu, trebuie sa urmeze 1 - 2 ani de pregatire profesionala si o serie de studii teoretice, finalizate cu sustinerea unei lucrari. Intre timp, aceasta persoana trebuie sa deruleze activitati practice, minimum 240 ore, cu cel putin 2 grupe diferite de beneficiari. De asemenea, va avea la activ minim 30 ore de terapie personala cu un psiho-terapeut calificat sau terapeut prin arta. Dupa acesta perioada va trebui sa fie examinat de persoane calificate in domeniu. Acestea sunt cerintele de baza pentru Standardul Acreditat.

Sper ca modelul descris va explica de ce nu agreez in totalitate o eventuala uzitare a termenului de Art terapeut (propus pana acum de catre o parte dintre colegii din Romania). Art terapia presupune in Marea Britanie ceva specific din punct de vedere legal si un anume nivel de pregatire foarte specializat; in Romania au fost dezvoltate, din multe surse, numeroase nivele de lucru si ar fi insuficient sa folosim acest termen pentru a acoperi diversitatea lor.

Chiar si in calitate de Art Terapeut calificat si acreditat consider ca este dificila folosirea termenului “Terapie”.

De obicei este folosit intr-o multime de contexte si fiecare il personalizeaza. Personal sunt atent la uzitarea lui si cred ca ar fi mai bine daca s-ar gasi o denumire alternativa. Fara indoiala avem nevoie de o pozitie pentru cei care lucreaza folosind arta. Deci conteaza o denumire? Pentru unii, mult, dar nu neaparat din aceleasi motive.

Contact T.Wright
Email: wymmit@blueyonder.co.uk

Lucratorul prin Arte Combinate - o noua ocupatie

posted Jul 12, 2011, 3:05 AM by Reteaua Impreuna

Cornelia Petcu, Coordonator Reteaua de Arte pentru Comunitate
- 2004-Aug-16 -
terapeuti / lucratori prin arte

Reteaua IMPREUNA a fost activa si a definitivat documentele necesare (descrierea ocupatiei, documentele justificative, standardul ocupational, curricula) pentru recunoasterea oficiala a ocupatiei la Consiliul National de Formare Profesionala pentru Adulti. Lucratorul prin Arte Combinate va activa in domeniul Asistentei sociale, in grupa Personal de îngrijire si asimilat- Lucratori in serviciu pentru populatie, neclasificati in grupele de baza anterioare.

In anii ’90, numerosi terapeuti in Arte creative (arta, muzica, drama, miscare, dans, teatru de papusi si joc) din Marea Britanie au lucrat direct cu grupuri defavorizate de adulti si copii din România, majoritatea aflati in Centre de stat- de plasament sau de reabilitare, asigurand sesiuni de training valoroase pentru profesionistii romani. La acea data lipsa din sistem a activitatilor creative se datora nerecunoasterii drepturilor omului si imaginii negative pe care o aveau beneficiarii- adesea persoane cu nevoi speciale- catalogati drept incapabili sau inutili.

Sesiunile de training organizate au fost informale, preponderent practice.

Acest istoric isi pune amprenta asupra situatiei actuale, in care practicantii nu au un statut bine definit in locurile unde activeaza.

Reteaua Nationala

In anul 2004, o Retea nationala a fost creata cu scopul de a asigura reprezentarea practicienilor prin Arte Combinate, de a face lobby si de a le sprijini actiunile.

Reteaua Impreuna a organizat doua conferinte nationale (2003 si 2004), in care participantii au subliniat nevoia de training acreditat si oficializarea de catre autoritatile nationale a ocupatiei de Lucrator prin Arte Combinate.

Beneficiile practicarii artelor combinate sunt urmatoarele:

• copiii si adultii cu nevoi speciale au drepturi si necesitati ce trebuie respectate de catre cei care ii ingrijesc
• artele creative pot stimula dezvoltarea beneficiarilor care isi pot exprima intregul potential
• institutiile si comunitatile au nevoie de Lucratori prin Arte Creative, capabili sa se concentreze pe stimularea celor mai bune abilitati ale beneficiarilor
• recunoasterea competentelor in diverse domenii asigura stima de sine si motivatia
• training-ul acreditat si de valoare sprijina extinderea cunostintelor specializate.

Lucratorul prin Arte Combinate


Dupa lungi dezbateri si cercetari realizate pe forumul retelei, s-a hotarat ca este absolut necesara o profesie prin care Artele sa fie efectiv practicate in lucrul cu beneficiarii, neconditionat de limitarile de personal specifice institutiilor de stat.

Cele 8 intrebari ale sondajului au fost trimise catre toti cei 700 de membrii, atat prin intermediul e-forumului cat si prin posta. Denumirea de Lucrator prin Arte Combinate, având la baza activitatile si responsabilitatile din standardul provizoriu, este agreata de catre respondenti in proportie de 70%. Alte denumiri propuse: Art terapeut, Specialist in Arte Combinate, Asistent Art terapie, Lucrator prin Art Terapie, Ergo terapeut, Instructor prin Art terapie, Practician prin Arte Combinate, Practician prin Arte Creative sau Instructor/tutor prin Arte Creative etc.

Dupa cum s-a mai discutat, termenul de terapeut este specific unui nivel post universitar de pregatire si presupune alte activitati fata de cele din standardul nostru deci nu va fi folosit. Unii membri au atentionat asupra conotatiei termenului de “Lucrator”. (n.r. Trebuie mentionat ca exista profesii in asistenta sociala care folosesc acelasi tip de sintagma, respectiv “Lucratorul social”.)

Descrierea ocupatiei

Activitatile propuse de catre membri implica socializarea/ comunicarea, pe baza Artelor Combinate (arta, miscare, teatru, joc).

Responsabilitatile majore pe care Lucratorul prin Arte Combinate le va avea sunt urmatoarele:

• sa capete un nivel de pregatire adecvat
• sa lucreze impreuna cu echipa multidisciplinara
• sa evalueze nevoile si abilitatile beneficiarilor
• sa stabileasca planul de interventie in conformitate cu nivelul si tipul de dizabilitate
• sa aplice metodele de stimulare bazate pe Artele Combinate
• sa monitorizeze progresul beneficiarilor in urma diverselor interventii
• sa evalueze efectele
• sa mentina standardele de lucru
• sa evite repetarea programelor
• sa fie activ in cazul diverselor asociatii profesionale sau de profil

Un punct important de mentionat este respectarea drepturilor beneficiarului si a eticii. Perfectionarea profesionala, implicarea in dezvoltarea domeniului- lucru in retea, participarea la conferinte- sunt percepute de asemenea ca responsabilitati.

Training

Practica a demonstrat ca persoanele care interactioneaza constant cu beneficiarii, respectiv ingrijitorii, educatorii sau alta specializare de acelasi nivel, au o pregatire de baza sau minima.

Un curs de calificare este garantia calitatii invatarii, si o varianta ce ofera libertate de actiune practicantului care beneficiaza de o diploma utila pentru incadrare.

Curricula cursului trebuie sa includa, alaturi de Tehnicile de Lucru prin Arte Combinate, si obiecte din psihologie, sociologie, legislatie.

Sugestiile pentru durata cursului sunt diverse si nu au luat in calcul complexitatea pregatirii. Cea mai buna varianta oferita este cea de minim 6 luni- de fapt durata oficiala pentru un curs de calificare- pana la 1 an, cu posibilitatea de a frecventa cursul in week-end.

Etapa actuala

Reteaua IMPREUNA a fost activa si a definitivat documentele necesare (descrierea ocupatiei, documentele justificative, standardul ocupational, curricula) pentru recunoasterea oficiala a ocupatiei la Consiliul National de Formare Profesionala pentru Adulti. Lucratorul prin Arte Combinate va activa in domeniul Asistentei sociale, in grupa Personal de îngrijire si asimilat- Lucratori in serviciu pentru populatie, neclasificati in grupele de baza anterioare.

Urmatoarea etapa consta in propunerea ocupatiei catre Nomenclatorul calificarilor, cu scopul de a dezvolta cursul de calificare in domeniu. Procesul este de lunga durata iar membrii Retelei vor fi implicati in continuare pentru a-si exprima punctul de vedere. Aceasta initiativa are nevoie de sprijinul lor.

In continuare o sa va informam despre progresul acestui proces revolutionar.

Contact Retea “IMPREUNA”:
email: impreuna@impreuna.arts.ro

Cornelia Petcu
Reteaua de Arte pentru Comunitate

Cursuri initiere "Lucratori prin arte combinate,,

posted Jul 12, 2011, 3:01 AM by Reteaua Impreuna

26-27-28 martie bucuresti inscriere cursuri arte combinate


Fundatia de Sprijin Comunitar Bacau impreuna cu ASOCIATIA INFANTIA organizeaza in data de 26 -28 martie 2010 BUCURESTI Cursuri pentru ocupatia de “Lucrator prin arte combinate.,, Organizam cursuri de iniţiere cu durata de 21 de ore , în urma cărora participanţii primesc Certificate de absolvire, recunoscute la nivel naţional, de către Ministerul muncii şi Ministerul educaţiei şi cercetării sunt acum disponibile prin programul IMPART al Fundaţiei de Sprijin Comunitar. In legatura cu aceste cursuri pe care le organizam, mentionam urmatoarele: Acest curs se bazeaza pa expunerea directa a fiecarei tehnici de lucru prin arte combinate: muzica, miscare, arta, joc, tetru etc. E un curs practic in care candidatul invata cum sa adapteze si sa aplice aceste tehnici de lucru la nivelul, varsta, capacitatea fiecarui beneficiar. Ca si efecte/benneficii in viata beneficiarului sunt direct vizibile si discutate direct cu candidatii. Echipa IMPART a fost si este pregatita de catre specialisti/profesori idin UK In domeniu si au implementat/practicat pe parcursul a peste 10 ani de lucru direct cu beneficiariii. Manualul Impart (Ghid practic de stimulare prin muzica, miscare, arta, joc, tetru etc) pe care il veti primi in prima zi de curs ca si suport, va va ajuta sa va consolidati informatiile primite. - sunt cursuri de initiere in ocupatia de “Lucrator prin arte combinate” cod COR 513905 - se elibereaza certificate de absolvire recunoscute de Directia Muncii - taxa este de 120 RON / cursant -numar maxim participanti: 28 Pot participa alaturi de psihologi, sociologi asistenti sociali etc. si PARINTI ,ORICE PERSOANA CARE DORESTE SA LUCREZE IN DOMENIU SAU DOAR INTERESATA DE ACEST DOMENIU. –asteptam inscrieri pana la data de 28.02.2010/5.03.2010 t_carmen_catalina@yahoo.com sau mail: asociatiainfantia@gmail.com Plata se va efectua pana la data de 7.03.2010 astfel: participantii au obligativitatea confirmarii printr-un e-mail , e-mail in cadrul caruia vor specifica numele complet, precum si numarul de telefon unde puteti fi contactati pentru detalii legate de ora inceperii cursului, locatie exacta, etc… Detalii: http://www.impreuna.arts.ro http://asociatiainfantia.wordpress.com mail: t_carmen_catalina@yahoo.com Nicolescu Catalina 0721884554 ,dupa ora 17

1-7 of 7

Comments