stiri din tara‎ > ‎

Open College Network-FSC – o colaborare vizionara

posted Jul 12, 2011, 4:11 AM by Reteaua Impreuna
Petcu Cornelia (asistent comunicare IMPART)
Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau

- 2005-Oct-21 -
stiri din tara

Adultii care au renuntat la educatie intr-o anumita etapa, facand pauze lungi sau care din motive diverse sunt constransi sa nu urmeze calea invatamantului clasic, au sansa de a recupera si chiar atinge nivele inalte. La ora actuala, in Marea Britanie, acestorganism este foarte dezvoltat si acceptat integral de catre ministerele responsabile, avand la activ peste 150000 de cursanti.

In peisajul educational autohton, s-au conturat noi idei odata cu vizita de lucru a reprezentantilor Open College Network la Fundatia de Sprijin Comunitar. Model Britanic de performanta, OCN este un organism care valideaza calitatea procesului de invatare pentru o gama larga de domenii. Cu o structura flexibila , creata special pentru a acoperi nevoi pregnante de pe piata muncii, sistemul este organizat pe baza de module si credite.

Adultii care au renuntat la educatie intr-o anumita etapa, facand pauze lungi sau care din motive diverse sunt constransi sa nu urmeze calea invatamantului clasic, au sansa de a recupera si chiar atinge nivele inalte. La ora actuala, in Marea Britanie, acestorganism este foarte dezvoltat si acceptat integral de catre ministerele responsabile, avand la activ peste 150000 de cursanti.

Istoria lui de succes incepe in anii '80, cand grupuri diverse de promotori au atras atentia autoritatilor cu noua lor viziune practica. In acest moment, unul dintre telurile lor este acela de a impartasi acest concept si experienta. In anul 2003, Fundatia de Sprijin Comunitar a fost acreditata de OCN sa furnizeze, prin programul IMPART, cursul de Terapie prin Arta Combinata dupa standarde specifice de predare si evaluare. Rezultatul a fost extraordinar: in lunie anul acesta, cei 24 de cursanti, provenind din diferite centre de reabilitare, au fost emotionati si fericiti sa primeasca diploma de absolvire.

Majoritatea sunt infirmieri lucrand direct cu beneficiarii, pentru care cursuI in sine, predat dupa model OCN, a fost o ocazie de imbunatatire a abilitatilor side asimilare a unor
metode de autodepasire. Vizita celor doi evaluatori externi, Liz Hawkins si Ann Norris, a determinat o serie de evenimente importante nu numai pentru FSC, IMPART sau studenti, dar si pentru autoritatile din domeniul invatamantului si muncii. Dupa contactul cu lucratorii din centrul de reabilitare de la Gasteni si cu beneficiarii, reprezentantii OC.

Acest subiect, cat si descrierea integrala a Open College Network, a fost prezentat in cadrul a doua intalniri cu oficiali din judet, in domeniile responsabile (DJAS, DGPC, AJOFM, DDFSS, ISJ etc) cat si cu autoritati de la Bucuresti. Seminarul cu tema "Pregatirea continua – o solutie la dezvoltarea serviciilor de asistenta sociala in Romania" a reusit sa angreneze cateva idei directoare, autoritatile promitandu-ne sprijin total in directiile pe care Ie vom urma. Discutiile s-au axat pe identificarea unei metode potrivite de training continuu a personalului din centrele speciale, care uneori nu prezinta experienta educationala necesara pentru a accede la calificari sau nivele superioare.

OCN a oferit un model despre cum poate o institutie sa lupte si sa realizeze un sistem potrivit pentru aceste persoane. Dl. Sorin Angheluta, coordonator regional CNFPA, ne va sprijini impreuna cu DDFSS Bacau in elaborarea unui standard profesional special care va fi un ajutor real pentru toti infirmierii doritori de calificare in domeniul Terapiei prin Arta Combinata, la nivel national. Concluziile au fost imbucuratoare iar reactiile pe masura: OCN ne-a oferit dreptul sa folosim cunostintele si metodele de pre dare si evaluare pentru a dezvolta abilitatile lucratorilor in domeniu si un model demn de urmat.

"Prin voi am reusit sa-i invatam pe altii. Multumim Open College Network pentru intreaga activitate desfasurata si pentru sprijinul oferit."

Comments