stiri din tara‎ > ‎

Curs de tehnici de stimulare prin Arte

posted Jul 12, 2011, 4:13 AM by Reteaua Impreuna
Elena Nastac, coordonator, Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau
- 2008-Jan-11 -
stiri din tara

Programul Impart din Bacau deruleaza o diversitate de proiecte dedicate persoanelor cu dizabilitati, avand ca scop stimularea acestora prin Arte. Printre activitatile lor, de asemenea, poti beneficia de intreaga lor experienta participand la training in stimularea prin arte.

Fundatia de Sprijin Comunitar din Bacau desfasoara un program adresat persoanelor cu dizabilitati din centre sau comunitate, denumit Impart.

Echipa Impart si-a construit profesionalismul de-a lungul a 15 ani de lucru cu toate categoriile de persoane cu nevoi speciale din centre. Membrii ei au invatat aplicat folosirea Tehnicilor de lucru prin Arte de la specialisti Britanici recunoscuti international (www.actionspacemobile.org, www.muzika.org.uk, www.suejennings.com, www.musicastherapy.org). Datorita traditiei scolii in domeniu, metodele asimilate sunt omologate si folosite la nivel European, in vederea stimularii si dezvoltarii persoanelor cu nevoi speciale.

In activitate s-au confruntat cu o cazuistica diversa in ceea ce priveste dizabilitatea. Ei cunosc in detaliu caracteristicile comportamentului copiilor sau adultilor institutionalizati pe termen lung. In urma rezultatelor benefice, din anul 2000 au fost solicitati sa isi impartaseasca cunostintele. Pana acum au fost pregatite peste 1000 de persoane din diferite judete.

Echipa Impart este autoarea singurului ghid de Tehnici de lucru prin Arte combinate din tara, editat cu consilierea specialistilor din domeniu din Marea Britanie.

Curs de initiere in Tehnici de lucru prin arta
(*adresat personalului implicat in activitati directe cu persoanele cu dizabilitati)

Teatrul vorbeste despre viata profunda a fiecaruia... Muzica permite exprimarea pe viu a starilor sufletesti, descrie temperamentul, forta psihica... Pictura, la fel de bogata ca si limbajul, proiecteaza lumea interioara ce poate fi astfel descoperita si stimulata pozitiv Artele fac parte dintre putinele mijloace prin care putem relationa cu persoanele cu dizabilitati, avand efecte pozitive.

Cursul de initiere in Tehnici de lucru prin arta derulat de Impart este descris de cei care il cunosc in 3 cuvinte : inovatie, culoare, rezultat.

In urma Cursul de initiere sute de persoane care lucreaza direct cu beneficiarii au primit solutii la probleme care pareau fara raspuns : cum sa relationeze cu o persoana agresiva, cum sa comunice cu o persoana cu dizabilitati severe sau sa ii dezvolte potentialul. Metodele predate stau acum la baza activitatilor de stimulare a multor persoane cu dizabilitati din tara. Eficienta lor se vede in primul rand in ameliorarea starii acestora.

Cursurile sunt o oportunitate de perfectionare profesionala a personalului conex, care vede in acest domeniu o optiune de viitor. Informatiile inovatoare sunt utile si celor care doresc sa aprofundez activitatile prin Arte.

Durata cursului este de 3 zile (21 de ore) si combina predarea teoretica cu sesiunile demonstrative. Atelierele sunt derulate intr-o combinatie de cursanti si beneficiari finali (unde este posibil), cu care se lucreaza pentru a demonstra eficienta metodelor. Echipa se deplaseaza (national), la locatia solicitantului. Numarul de participanti este de maxim 25; persoanele trebuie sa fie implicate in lucrul direct cu persoanele cu dizabilitati: educatori speciali, ingrijitori, psihologi, profesori etc.

Contact Impart: T/F: 0234 585 658 Email: impart@fsc.ro

Comments