stiri din tara‎ > ‎

Atelierul de Arta – spatiu optim de recreere

posted Jul 12, 2011, 4:11 AM by Reteaua Impreuna
Lola Ciobanu, Psiholog
Luminita Robota, Artist plastic
Centru de plasament, i.CBratianu

- 2005-Nov-8 -
stiri din tara

Un succes il constituie imbogatirea limbajului mimico-gestual, prin achizitia de noi cuvinte specifice limbajului artistic (ex. punct, linie, culoare, compozitie, valoare etc). De asemenea, imaginea copilului ce s-a regasit in atmosfera atelierului de arta, a devenit un model de cultivare si perfectionare a pasiunilor, pentru toti copiii din centrul de plasament.

Centrul de plasament “I.C. Bratianu” Iasi are ca misiune asigurarea accesului copiilor cu deficiente de auz, pe o perioada determinata la gazduire, ingrijire, reabilitare, educatie si pregatire in vederea reintegrarii/ integrarii familiale si sociale.

Beneficiarii centrului de plasament sunt copii cu deficiente de auz, cu varste cuprinse intre 3 si 18 ani, separati temporar sau definitiv de parintii lor ca urmare a stabilirii, in conditiile legii, a masurii plasamentului. Centrul de plasament ocroteste si tineri care au implinit 18 ani si care beneficiaza de serviciile oferite de aceasta intrucat urmeaza o forma de invatamant.

In luna Noiembrie 2001, in Centrul de plasament s-a infiintat atelierul de Arte Plastice, cu un coordonator specializat, absolvent al Universitatii de Arte “G. Enescu” Iasi. Activitatile artistice propuse de coordonator copiilor au fost selectate din toate sectiunile artelor plastice: pictura in tempera sau acryl pe suport de hartie sau carton, desen in creion sau carbune, modelaj in lut sau plastilina, origami, crearea de papusi si marionete, grafica in diferite tehnici, pictura murala pe suport uscat, lucrari textile- tapiserie, noduri, cusaturi populare.

In atelier au avut acces toti copiii, iar in functie de abilitatile acestora, coordonatorul a orientat atentia si preocuparile fiecarui copil spre un mod propriu de manifestare artistica. Pe parcursul a patru ani s-a creat astfel un grup de copii, “membrii permanenti” ai atelierului, perfectionati in tehnica icoanei in stil bizantin, pictata in tempera si emulsie pe blat de lemn.

Copiii D.I. din Vaslui, T.P. si F.M din judetul Tulcea si E.M din Vaslui s-au evidentiat printr-o activitate sustinuta, o evolutie rapida in tehnica de lucru si capacitate de modelare a propriului stil artistic.

Un succes il constituie imbogatirea limbajului mimico-gestual, prin achizitia de noi cuvinte specifice limbajului artistic (ex. punct, linie, culoare, compozitie, valoare etc). De asemenea, imaginea copilului ce s-a regasit in atmosfera atelierului de arta, a devenit un model de cultivare si perfectionare a pasiunilor, pentru toti copiii din centrul de plasament.

Lucrarile copiilor au fost expuse in expozitii colective, desfasurate in diferite spatii din orasul Iasi (sediul D.G.A.S.P.C, Camera de comert, Universitatea “Al.I.Cuza- Sala pasilor pierduti) cu scopul popularizarii personalitatii artistice a copilului si sensibilizarii publice privind copilul cu deficiente de auz. Individual, copiii au fost incurajati si sprijiniti sa participe la concursuri de gen: “Floare de Colt”- trei diplome de merit la editia din 2002, trei diplome la editia din 2003 “Icoana, fereastra spre cer” si altele 3 la editia din 2004.

Creativitatea si spiritul de echipa a micilor artisti au fost solicitate in elaborarea si rezolvarea a numeroase proiecte de ambientare in sediul centrului de plasament si a decorurilor necesare activitatilor artistice (ex: serbarea de Craciun, balul Bobocilor, 1 iunie).

Ca urmare a activitatilor artistice de formare si perfectionare desfasurate in cadrul atelierului de arte plastice, specialistii din centrul de plasament au fost rasplatiti atunci cand dupa terminarea studiilor tinerilor asistati au fost informati de integrarea in societate a unui tanar cu deficienta auditiva prin obtinerea de catre acesta a veniturilor necesare intretinerii, din activitati artistice plastice.

Contact:
Tel/Fax +4 0232 260 077
Comments