stiri din tara‎ > ‎

Atelier Protejat de terapie ocupationala la Odobesti

posted Jul 12, 2011, 4:14 AM by Reteaua Impreuna
Luminita Teodorescu, Psiholog si Presedinte, Fundatia Pro Armonia, Focsani
- 2008-Jan-14 -
stiri din tara

La Odobesti, persoanele cu dizabilitati primesc training si calificare, pentru a avea o diploma. Ei devin tamplari acreditati si pot lucra in diferite unitati si ateliere.

Calificarea profesionala a persoanelor cu handicap provenite din institutii de ocrotire si sprijinul pe care societatea trebuie sa-l dea pentru cresterea gradului de ocupare a fortei de munca, in randul acestor beneficiari, este si va ramane in continuare o provocare pentru toti factorii implicati in implementarea de astfel de masuri.

Una dintre problemele identificate de Fundatia Pro Armonia in cadrul actiunilor de protectie si asistenta pentru persoanele cu handicap initiate la nivelul Judetului Vrancea, este nevoia de calificare profesionala si dorinta persoanelor cu handicap de a ocupa un loc de munca.

Prin initierea proiectului Atelier Protejat de terapie ocupationala Odobesti s-a reusit in cele 8 luni de derulare ale proiectului:

-calificarea profesionala a 8 persoane adulte cu dizabilitati usoare, provenite din institutia `mamut`C.I.T.O. Odobesti, in meseria de lucrator in tamplarie;
- infiintarea si dotarea unui mic Atelier Protejat pentru prelucrarea obiectelor artizanale din lemn;
- asistarea de specialitate a celor 8 beneficiari pentru adaptarea la conditiile de munca si dezvoltarea unui model de recuperare si reintegrare socio-profesionala a persoanelor adulte cu dizabilitati, prin promovarea cadrului legislativ privind atelierele protejate;

Ca urmare a rezultatelor obtinute, Fundatia Pro Armonia a fost invitata la seminarul ANPH cu titlul `Participarea pe piata muncii a persoanelor cu handicap`, organizat la Bucuresti, in data de 23 ianuarie 2007, pentru prezentarea proiectului ca model de buna practica.

In prezent, dupa 3 luni de la terminarea proiectului cei 8 beneficiari care au absolvit examenul si au obtinut o diploma de calificare in meseria de lucrator in tamplarie, au fost urmati de alti doi beneficiari care au dorit si ei sa invete aceasta meserie. Toti beneficiarii sunt prezenti zilnic la atelier si alaturi de un maistru realizeaza obiecte din lemn sculptate, casete pentru prezentarea vinului imbuteliat, masute si scaune pentru gradinita, alte obiecte artizanale.

Succesul echipei care a sprijinit acest proiect, rezulta si din faptul ca in luna martie 2007 se va onora primul contract de confectionare a unor manere din lemn, incheiat de Fundatie cu un agent economic local, iar in acest fel beneficiarii vor avea si recompense materiale. Cei 10 beneficiari sunt un grup care a inteles ce inseamna terapia prin munca si ca este esential ca ei sa invete sa aiba o meserie pentru a-si asigura o independenta financiara, dar si un statut socio-profesional.

T. M.este o persoana cu handicap asociat, in varsta de 49 ani, care este cel mai vechi asistat din C.I.T.O. Odobesti (din 1975). El a lucrat pe langa cei din sectia de tamplarie de la Caminul Odobesti si a visat sa aiba aceasta meserie de cand era copil. Ne-a marturisit cu bucurie ca `atunci cand a auzit ca va exista acest Atelier Protejat, parca a fost ca cineva care i-a indeplinit un vis mai vechi`. Copil, fiind la tara, ii placea sa foloseasca fierastraul si chiar l-a ajutat pe tatal sau sa faca gardul, motiv pentru care si-a dorit foarte mult sa fie calificat in aceasta meserie.`Asa ca m-am inscris primul la proiectul realizat de d-na Teodorescu Luminita, la Fundatia Pro Armonia. In partea de teorie la cursuri, am aflat lucruri noi si am fost foarte fericit cand am facut practica cu toti colegii la S.C. Mobistar Focsani, unde am vazut utilaje moderne.In prezent facem multe lucruri in Atelier si visez sa fac multe lucruri frumoase la Atelierul de la Odobesti, atat pentru multumirea mea sufleteasca, cat si pentru a arata celorlalti ca si noi persoanele cu handicap putem sa facem lucruri bune si frumoase.`

Chiar daca este greu si am intampinat obstacole, noi am incercat sa cream un mediu de munca deschis si accesibil pentru cele 8 persoane cu handicap si ne vom stradui ca oportunitatile de formare si ocupare profesionala pentru aceasta categorie, sa fie cat mai bine valorificate.

Asa cum spunea LA FONTAINE :`Nu-I nimeni de prisos cand stii sa-l pui la treaba dupa darurile lui`
*Finantare proiect: Guvernamentala prin Program ANPH 2006

Contact Fundatia PRO ARMONIA: Email: proarmonia@gmail.com

Comments