Seminar Regional - Brasov, Februrie 2007

posted Jul 12, 2011, 4:53 AM by Reteaua Impreuna
Cornelia Petcu, Coordonator Retea Impreuna
- 2007-Feb-2 -
seminarii regionale

In continuare cel mai important si cerut sprijin pe care il poate oferi Reteaua este cel informational. Exista 16 mentiuni de cerere informatii utile (anunturi curs, editare revistei cu informatii utile, modele de activitate etc). 9 cereri de training pus la dispozitie de retea, eventual un training regional cu schimb de experienta intre diversele locatii (mai multe sugestii de acest gen). Intalniri- 5 cereri de facilitare intalniri, eventual cu alti specialisti care sa ofere idei.

Raport seminar regional Brasov
1 Februarie 2007


Nr. Participanti:
La seminarul organizat la Brasov au venit persoane din judetele Brasov, Arges, Mures, Harghita , Prahova. Au fost in total 35 de participanti.

Provenienta: ONG-uri Brasov si Centre de stat (CITO, CIA, CRRN, CRPH).

Locatie:
Locatia a fost foarte potrivita si dotata corespunzator cu sala de mese profesionista in incita. Participantii au ajuns usor deoarece locatia era exact lanaga gara. Sala de conferinta a fost foarte spatioasa, dotata corespunzator si a oferit un confort climatic bun. Nu a fost nevoie de amplificator sau microfon. Vorbitorii au fost vizibili.

Masa: de foarte buna calitate, inclusiv pentru vegetarieni. Servirea s-a facut in mod profesionist, tip auto servire cu tavi, existand si mese.

Plen: au fost 9 vorbitori in total, 8 din partea ONG-urilor si DGASPC-ului judetului Brasov. Tematica prezentata a fost modalitatea cum se folosesc artele in diverse ONG-uri- Centre cu diverse tipuri de beneficiari, cu dizabilitati fizice si psihice, cu boli terminale. S-a inceput cu Prezentarea Retelei si s-a finalizat cu prezentarea Site-ului.

Observatii generale:
Din 42 de invitati au participat 35. Din pacate au existat 3 judete care in ciuda insistentelor nu au avut participarea scontata: Sibiu din 9 centre au trmis doar 3, din Valcea nu s-a prezentat nimeni, iar Buzau - directorul DGASPC a anuntat participarea insa in final nu s-a prezentat nimeni.

In aceasta zona, in speta judetul Brasov, este foarte bine dezvoltat nivelul de Terapie. O parte dintre cei care au prezentat sunt psihologi sau psihoterapeuti, formati la universitatea din Cluj, chiar in psihodrama, si care au primit mult ajutor din partea Dr. Sue Jennings. Parerea lor despre activitatile prin Arte prezentate si cererea expresa realizata catre retea este promovarea si separarea notiunilor foarte clar, si protejarea termenului de terapeut.

Intr-adevar se remarca in atitudinea participantilor tendinta de a-si atribui nivelul de Terapeut chiar daca au fcaut cursuri scurte. In mare parte, aceasta situatie se datoreaza si celor care efectueaza pregatirile in Romania si care educa participantii ca sunt terapeuti, ceea ce contribuie la mentinerea neclara a situatiei.

La aceasta intalnire au participat multe centre speciale de stat din zona, care nu au mai avut reprezentanti la nici una dintre conferinte. In schimb unii dintre directorii nominalizati primesc revista Impreuna.

O tendinta sesizata in discutii este ca persoanele din centrele de stat sesizeaza situatia financiara precara din centre, precum si alte probleme mai putin legate de domeniu. Totusi, majoritatea persoanelor participante au gasit intalnirea ca fiind foarte utila pentru ca au intalnit colegi din alte centre din zona. Situatia ONG-urilor este foarte buna in zona, in special Brasov: artele se practica, cu obiective si rezultate. Multe dintre cerintelor participantilor se reflecta in chestionar, iar in urma discutiilor cu psihologi am fost rugati sa duce o “campanie de educare si supervizare a ceea ce se intampla “ cu termenul de terapeut in Romania.

Analiza chestionar dezvoltare Retea

Seminar regional
1 februarie 2007, Brasov
Respondenti: 50

1.In continuare cel mai important si cerut sprijin pe care il poate oferi Reteaua este cel informational. Exista 16 mentiuni de cerere informatii utile (anunturi curs, editare revistei cu informatii utile, modele de activitate etc). 9 cereri de training pus la dispozitie de retea, eventual un training regional cu schimb de experienta intre diversele locatii (mai multe sugestii de acest gen). Intalniri- 5 cereri de facilitare intalniri, eventual cu alti specialisti care sa le ofere idei.

Un numar mai mic de cereri de resurse materiale- doar 4. In schimb o noua idee, de interes- sa oferim intermediere sau sa aplicam in numele retelei si pentru ei, la diverse finantari pe domeniu, chiar in parteneriate. (4 mentionari). De asemenea exista o cerere de a ne implica/ furniza cursurile recunoscute care ofera diplôme recunoscute(7 mentionari) sau sa ne implicam in reglementarea meseriilor. S-a solicitat si editarea unui manual de buna practica.

2. Cea mai fructuoasa metoda de cmunicare intre membrii raman intalnirile regulate, pe tematici diverse, dar care sa aiba si componenta de workshop/ mese rotunde (16 mentionari). Internetul si facilitatile sale- al doilea mijloc important mentionat- sub forma de grup de discutii, mesaje etc (8). S-a mentionat si telefonul ca mijloc de contact periodic. Vizitele de experienta in centre si parteneriatele au fost mentioante cate o data.

3. Majoritatea raspunsurilor au oferit sugestii pentru revista- rubrici noi (ex. intreaba si raspundem, studii de caz mai multe) publicare de materiale de la instituiile publice (se observa tendinat de a credita reteau prin prisma legaturii cu autoritatile), publicarea pe CD a revistei sau a altor informatii, publicare de materiale despre centrele de stat. Ni s-a sugerat sa incercam o mai buna organizare a site-ului si chiar editarea unui ghid numai de tehnici si terapii, un ghid de lucru.

4. 8 persoane nu au oferit nici o varianta, 11 au mentionat ca intre 3-5 ron, 16 au mentionat ca intre 5-10 ron. Ni s-a sugerat contactarea DGASPC-ului pentru abonamente.

Comments