seminarii regionale

“Dezvoltarea domeniului stimularii prin arte combinate in Romania”

posted Jul 12, 2011, 5:01 AM by Reteaua Impreuna

Bogdan Ardeleanu
- 2011-Apr-30 -
seminarii regionale

Bacau, 14-15 aprilie 2011

Scopul acestui seminar a fost de a discuta cu membrii mai activi ai Retelei Impreuna, despre dezvoltarea artelor in stimularea persoanelor cu dizabilitati si despre dezvoltarea Retelei Impreuna.

Intalnirea a inceput in data de 14 aprilie, cu primirea invitatilor din tara, cazarea lor si cina de la ora 7PM. Au fost cazati 16 persoane din 7 judete diferite si au participat la seminar 35 persoane. Cazarea, sala de seminar, cina, si pranzul, a fost la Hotel Levisticum din Bacau.

Seminarul s-a desfasurat in data de 15 aprilie de la ora 9AM la ora 3PM.

Deschiderea evenimentului si cuvantul de bun venit a fost facut de doamna Gabriela Achihai, Presedinte FSC Bacau, punctand rolul intalnirii si asteptarile noastre de la acest seminar. A urmat prezentarea noutatilor Retelei Impreuna cat si ultimele obiective indeplinite, realizata de Bogdan Ardeleanu. Doamna Lenuta Nastac, a vorbit despre dezvoltarea nivelului de Perfectionare si de Calificare a profesiei de “Lucrator prin arte combinate” si necesitatea includerii in organigrama institutiilor din Romania, a acestei profesii.

Anterior acestei intalniri, membrii Retelei Impreuna au primit un chestionar, in care au trebuit sa raspunda la cateva intrebari despre viitorul Retelei, asteptarile membrilor de la aceasta Retea si rolul lor in dezvoltarea acesteia. Rezultatele chestionarului au fost prezentate in cadrul seminarului, in sectiunea “Evaluarea nevoilor membrilor Retelei Impreuna”.

A doua parte a seminarului a fost despre “Planificare strategica in dezvoltarea Retelei Impreuna”.

S-a discutat despre:

1. Cum va fi Reteaua Impreuna peste 5 ani?

2. Care este rolul nostru in dezvoltarea domeniului stimularii prin arte combinate?

3. Ce trebuie sa facem ca sa dezvoltam acest domeniu?

S-au remarcat idei precum:

Trebuie sa avem un numar mai mare de proiecte in parteneriat. Reteaua trebuie sa fie mai vizibila. Trebuie acreditat modulul de Calificare al ocupatiei de “Lucrator prin arte combinate” si trebuie inclusa in organigrama aceasta ocupatie. Trebuie sa facem mai multe schimburi de experienta. Trebuie o mai buna promovare in institutii prin pliante si articole in mass-media. Ar fi necesar un magazin virtual cu instrumente de lucru in arte combinate si vanzare produse din ateliere protejate. O biblioteca virtuala ar fi binevenita, eventual cu materiale de specialitate din strainatate, traduse. Ar trebui sa facem curs postuniversitar in arte combinate. Sa facem mai multe vizite si training-uri in diferite domenii (Ex. Scoala parintilor).

In cea de-a treia parte a seminarului, Magda Pata de la Muzika Charitable Trust, a prezentat alaturi de colega ei Claire, cercetarea desfasurata de ele pentru lucrarea de Master si au fost trase concluziile intalnirii. Seminarul s-a terminat cu un exercitiu efectuat de doamna Lenuta Nastac, in care invitatii au trebuit sa deseneze ceva referitor la aceasta intalnire si sa prezinte celorlalti.

Ca o concluzie generala, acest seminar a fost binevenit si s-a trasat ideea ca intalniri de acest gen sa fie mai numeroase si membrii Retelei Impreuna sa se implice mai mult in dezvoltarea acesteia. Invitatii si-au manifestat interesul pentru cursurile organizate de echipa IMPART si au fost facute demersurile pentru cursuri la institutiile sau organizatiile pe care le reprezinta.

Evenimentul s-a terminat prin pranzul luat impreuna si idei de ramas bun.

“Sanse egale pentru tineri prin programul Premiile Internationale”

posted Jul 12, 2011, 4:59 AM by Reteaua Impreuna   [ updated Jul 12, 2011, 5:01 AM ]

Ioana Serb
- 2010-Sep-16 -
seminarii regionale

Asociatia de Servicii Sociale SCUT organizeaza training-ul “Sanse egale pentru tineri prin programul Premiile Internationale” in perioada 8 – 10 octombrie, la Vila Bran

In cadrul training-ului, participantii vor fi instruiti cu privire la implementarea unui program international de dezvoltare personala pentru tinerii din comunitate si tinerii proveniti din sistemul de ocrotire de stat (tineri aflati in centrele de plasament, tineri care au parasit centrul de plasament, tineri aflati in plasament familial, cu varsta cuprinsa intre 14 si 25 de ani).

Cazarea si masa sunt suportate de catre Asociatia de Servicii Sociale Scut.

Participantii vor suporta cheltuielile de transport.

Sunt asteptate la training persoane din ONG-uri si institutii publice care lucreaza direct cu tineri din comunitate si/sau tineri proveniti din centrul de ocrotire de stat.

Persoanele interesate sunt rugate sa trimita formularul de inscriere completat, o scurta prezentare a organizatiei / institutiei si o recomandare, pana cel tarziu 24 septembrie, la urmatoarea adresa de mail: ion_as@yahoo.com

Formular inscriere

Training-ul este realizat in cadrul proiectului “Poti si tu!” finantat prin programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.03.03 Integrarea in societate a tinerilor apartinand minoritatilor si grupurilor dezavantajate.

Mai multe informatii la:

Ioana Serb – coordonator proiect

Telefon: 0751093620

E-mail: ion_as@yahoo.com

Seminar Bucuresti 10 iunie 2009

posted Jul 12, 2011, 4:58 AM by Reteaua Impreuna

Bogdan Ardeleanu
- 2009-Jul-23 -
seminarii regionale

Miercuri 10 iunie 2009, Reţeaua Natională de Arte pentru Comunitate a organizat seminarul regional cu tema “Stimularea prin arte a persoanelor cu dizabilităţi – utilizarea artelor combinate” în Bucureşti. Au participat la eveniment numeroşi membri ai Reţelei, reprezentanţi ai diferitelor Organizaţii Neguvernamentale precum şi ai Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului.

Unul din obiectivele acestei întâlniri a fost de a prezenta membrilor modalităţile în care pot folosi Reţeaua ca şi resursă informatională şi s-a urmărit schimbul de idei în urma prezentărilor proiectelor specifice de lucru prin arte combinate.

În deschidere, Ioana Şerb, reprezentata Asociaţiei de Terapie prin Joc şi Dramaterapie din Romania – Braşov, a prezentat Reţeaua (istoric, obiective, componenţa, activităţi şi resurse).

Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacau a fost reprezentată prin terapeuţii Năstac Elena şi Dioşteanu Mariana, care au impărtăşit celor prezenţi o parte din experienţa de peste 12 ani in domeniu, atât cât le-a permis timpul, cu descrierea în prealabil a proiectului “Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate ÎMPREUNĂ – instrument de coeziune socială” şi a beneficiilor reale oferite de înscrierea în Reţea. Au urmat reprezentanţi ai unor Organizaţii precum “Fundaţia Parada”, “World Vision”, Fundaţia Fara – DGASPC Sector 3 Bucureşti, ASCHF – Centrul de zi “Aurora”, “Alternativa 2003”, Fundaţia Foc, Asociaţia de Terapie prin Joc şi FICF, care au început prin a descrie domeniul de activitate al organizaţiei şi au continuat cu prezentarea activităţilor desfăşurate în centrele unde pun în aplicare diferitele tipuri de terapie. Activităţile descrise în cadrul seminarului, gen artterapie, ergoterapie, meloterapie, teatru şi diferite tipuri de terapie combinată au fost prezentate cu ajutorul mijloacelor multimedia, astfel întâlnirea devenind mai interactivă şi cu o reacţie pozitivă a participanţilor la fluxul de informaţii.

Cu ocazia obişnuitei pauze de cafea s-au ivit oportunităţile de contact direct şi informal cu participanţii, realizând astfel primii paşi în comunicarea ce se va dezvolta în cadrul Reţelei între diferitele ONG-uri. Schimb de impresii, dezbaterea diferitelor tipuri de terapii fiecare cu beneficiile proprii, promisiuni de colaborări...şi seminarul şi-a reluat activitatea! Bineînţeles că au fost prezentate proiecte, idei, invitaţii la activităţi comune...toate pentru a contribui la dezvoltarea societăţii civile prin implicare şi mai ales schimbarea mentalităţii. Aşteptări sunt destule, sperăm doar să le vedem îndeplinite cât mai repede: comunicarea între membrii reţelei de aşa natură încât să se vada efectele benefice şi de durata, fluxul de informaţii de actualitate despre terapia prin arte combinate sa circule eficient in Reţea, feed-back-ul cu rezultate să fie primit de către membri...

Seminarul a luat sfârşit prin includerea tuturor participanţilor într-un joc stimulant prezentat de catre echipa IMPART, joc folosit cu succes de-a lungul timpului, cu rol în activarea atenţiei, socializare şi destindere.

Bogdan Ardeleanu Administrator Retea IMPREUNA Reteaua de Arte pentru Comunitate www.impreuna.arts.ro

Seminarii in cadrul Retelei de Arte

posted Jul 12, 2011, 4:57 AM by Reteaua Impreuna

Petcu Cornelia, coordonator, Reteaua de Arte pentru Comunitate
- 2007-Dec-17 -
seminarii regionale

Reteaua de Arte pentru Comunitate a mai desfasurat 2 intalniri regionale- Bucuresti si Cluj care au reunit practicieni din mai multe judete.

Reteaua Nationala de Arte pentru Comunitate a continuat cu seria de seminarii regionale pe tema `Stimularea si dezvoltarea prin Arte a persoanelor cu dizabilitati - un domeniu in expansiune` la Bucuresti in data de 20 Aprilie si la Cluj- 27 Iunie 2007.

La intalnirea din Bucuresti, tinuta cu sprijinul F.O.N.P.C. la Institutul Francez, au participat aproximativ 53 de membri ai Retelei- reprezentanti ai O.N.G, D.G.A.S.P.C. si ai Centrelor speciale din regiunea de sud, din care o parte (precum cei din Tulcea, Calarasi, Braila, Ialomita) au fost pentru prima oara la o intalnire a retelei. Membrii din aceste judete au fost invitati in Retea in anul 2005.

Scopul intalnirii a fost de a evalua activitatile prin arte derulate si crearea unui context in care sa fie promovata reteaua; o componenta aparte a fost prezentarea unor modele de buna practica pentru membrii noi pe care i-am mentionat.

Sectiunea cea mai ampla de discutii a fost pe subiectul modele de lucru, la care s-au inscris practicanti cu experienta de la organizatii precum `Chance for Life`- Bucuresti, World Vision Bucuresti, Fundatia `Chi Ro`- Constanta, F.I.C.F. Bucuresti, Scoala speciala nr. 4 Bucuresti, F.S.C. Bacau, Creativ- Bucuresti, Fundatia Concept- Bucuresti. Participantii au fost interesati, devenind usor interactivi dupa fiecare prezentare.

Ideea principala care se desprinde este aceea ca artele pot fi practicate la diverse nivele, deoarece exista si o gama larga de nevoi ale beneficiarilor dar in conditiile unei clasificari distincte si corecte in ceea ce priveste nivelul de Terapie prin Arta si celelalte activitati de stimulare/ dezvoltare prin Arta. Diferentele trebuie facute atat la nivel oficial cat si in practica zilnica, si tin de nivelul de pregatire a practicantului, de tehnica si obiectivul urmarit. Modele oferite de multe alte tari cu traditie urmeaza acelasi tipic al nivelelor diferite, si chiar la nivel european tendinta este de a stabili noi rapoarte intre ele, de natura sa se completeze.

Majoritatea celor prezenti aveau studii superioare in domeniul psihologiei, oferind in dezbateri raspunsuri argumentate si care stau la baza concluziilor enuntate. Ei sunt sprijiniti in activitate si de catre artisti cu o specializare sau experienta extinsa in domeniul psiho-social.

La intalnirea de la Cluj, in schimb, majoritatea participantilor proveneau din cadrul D.G.A.S.P.C., de la diverse centre de zi si rezidentiale pentru copii si adulti. Experienta din aceste centre este redusa in domeniul stimularii prin arte iar interesul lor a fost focalizat pe modelele de lucru prezentate: Asociatia pentru Protejarea si Ajutorarea Handicapatilor Neuro- Psihic si Gradinita `Malteza` din Cluj, F.S.C. Bacau. Discutiile s-au axat pe modalitatea in care acest tip de activitati pot fi preluate ca proiecte si sustinute: training si calificare pentru personal, schimb de experienta, resurse pentru dezvoltare etc..

La sondajul vis- a- vis de sprijinul oferit de catre Retea membrilor, majoritatea participantilor au oferit raspunsuri multiple din mai multe zone de interes dar care pot fi grupate sub cate o categorie principala; in continuare sunt enumerate in ordine descrescatoare, in functie de numarul de mentionari:

schimb de experienta realizat sub forma seminariilor, atelierelor, intalnirilor cursuri de formare in domeniul stimularii prin arte pentru personal primirea de informatii diverse editare modele de buna practica/ sfaturi pentru diverse tehnici - sprijin material.

Se observa in continuare detasat nevoia de training si intalniri frecvente. Reteaua isi propune sa deruleze si alte intalniri ca cele mentionate in sondaje pentru a veni in intampinarea nevoilor membrilor. Prin intermediul revistei si a site-ului vom transmite orice noutate de interes.

Contact: www.impreuna.arts.ro; impreuna@impreuna.arts.ro

Seminar Regional - Brasov, Februrie 2007

posted Jul 12, 2011, 4:53 AM by Reteaua Impreuna

Cornelia Petcu, Coordonator Retea Impreuna
- 2007-Feb-2 -
seminarii regionale

In continuare cel mai important si cerut sprijin pe care il poate oferi Reteaua este cel informational. Exista 16 mentiuni de cerere informatii utile (anunturi curs, editare revistei cu informatii utile, modele de activitate etc). 9 cereri de training pus la dispozitie de retea, eventual un training regional cu schimb de experienta intre diversele locatii (mai multe sugestii de acest gen). Intalniri- 5 cereri de facilitare intalniri, eventual cu alti specialisti care sa ofere idei.

Raport seminar regional Brasov
1 Februarie 2007


Nr. Participanti:
La seminarul organizat la Brasov au venit persoane din judetele Brasov, Arges, Mures, Harghita , Prahova. Au fost in total 35 de participanti.

Provenienta: ONG-uri Brasov si Centre de stat (CITO, CIA, CRRN, CRPH).

Locatie:
Locatia a fost foarte potrivita si dotata corespunzator cu sala de mese profesionista in incita. Participantii au ajuns usor deoarece locatia era exact lanaga gara. Sala de conferinta a fost foarte spatioasa, dotata corespunzator si a oferit un confort climatic bun. Nu a fost nevoie de amplificator sau microfon. Vorbitorii au fost vizibili.

Masa: de foarte buna calitate, inclusiv pentru vegetarieni. Servirea s-a facut in mod profesionist, tip auto servire cu tavi, existand si mese.

Plen: au fost 9 vorbitori in total, 8 din partea ONG-urilor si DGASPC-ului judetului Brasov. Tematica prezentata a fost modalitatea cum se folosesc artele in diverse ONG-uri- Centre cu diverse tipuri de beneficiari, cu dizabilitati fizice si psihice, cu boli terminale. S-a inceput cu Prezentarea Retelei si s-a finalizat cu prezentarea Site-ului.

Observatii generale:
Din 42 de invitati au participat 35. Din pacate au existat 3 judete care in ciuda insistentelor nu au avut participarea scontata: Sibiu din 9 centre au trmis doar 3, din Valcea nu s-a prezentat nimeni, iar Buzau - directorul DGASPC a anuntat participarea insa in final nu s-a prezentat nimeni.

In aceasta zona, in speta judetul Brasov, este foarte bine dezvoltat nivelul de Terapie. O parte dintre cei care au prezentat sunt psihologi sau psihoterapeuti, formati la universitatea din Cluj, chiar in psihodrama, si care au primit mult ajutor din partea Dr. Sue Jennings. Parerea lor despre activitatile prin Arte prezentate si cererea expresa realizata catre retea este promovarea si separarea notiunilor foarte clar, si protejarea termenului de terapeut.

Intr-adevar se remarca in atitudinea participantilor tendinta de a-si atribui nivelul de Terapeut chiar daca au fcaut cursuri scurte. In mare parte, aceasta situatie se datoreaza si celor care efectueaza pregatirile in Romania si care educa participantii ca sunt terapeuti, ceea ce contribuie la mentinerea neclara a situatiei.

La aceasta intalnire au participat multe centre speciale de stat din zona, care nu au mai avut reprezentanti la nici una dintre conferinte. In schimb unii dintre directorii nominalizati primesc revista Impreuna.

O tendinta sesizata in discutii este ca persoanele din centrele de stat sesizeaza situatia financiara precara din centre, precum si alte probleme mai putin legate de domeniu. Totusi, majoritatea persoanelor participante au gasit intalnirea ca fiind foarte utila pentru ca au intalnit colegi din alte centre din zona. Situatia ONG-urilor este foarte buna in zona, in special Brasov: artele se practica, cu obiective si rezultate. Multe dintre cerintelor participantilor se reflecta in chestionar, iar in urma discutiilor cu psihologi am fost rugati sa duce o “campanie de educare si supervizare a ceea ce se intampla “ cu termenul de terapeut in Romania.

Analiza chestionar dezvoltare Retea

Seminar regional
1 februarie 2007, Brasov
Respondenti: 50

1.In continuare cel mai important si cerut sprijin pe care il poate oferi Reteaua este cel informational. Exista 16 mentiuni de cerere informatii utile (anunturi curs, editare revistei cu informatii utile, modele de activitate etc). 9 cereri de training pus la dispozitie de retea, eventual un training regional cu schimb de experienta intre diversele locatii (mai multe sugestii de acest gen). Intalniri- 5 cereri de facilitare intalniri, eventual cu alti specialisti care sa le ofere idei.

Un numar mai mic de cereri de resurse materiale- doar 4. In schimb o noua idee, de interes- sa oferim intermediere sau sa aplicam in numele retelei si pentru ei, la diverse finantari pe domeniu, chiar in parteneriate. (4 mentionari). De asemenea exista o cerere de a ne implica/ furniza cursurile recunoscute care ofera diplôme recunoscute(7 mentionari) sau sa ne implicam in reglementarea meseriilor. S-a solicitat si editarea unui manual de buna practica.

2. Cea mai fructuoasa metoda de cmunicare intre membrii raman intalnirile regulate, pe tematici diverse, dar care sa aiba si componenta de workshop/ mese rotunde (16 mentionari). Internetul si facilitatile sale- al doilea mijloc important mentionat- sub forma de grup de discutii, mesaje etc (8). S-a mentionat si telefonul ca mijloc de contact periodic. Vizitele de experienta in centre si parteneriatele au fost mentioante cate o data.

3. Majoritatea raspunsurilor au oferit sugestii pentru revista- rubrici noi (ex. intreaba si raspundem, studii de caz mai multe) publicare de materiale de la instituiile publice (se observa tendinat de a credita reteau prin prisma legaturii cu autoritatile), publicarea pe CD a revistei sau a altor informatii, publicare de materiale despre centrele de stat. Ni s-a sugerat sa incercam o mai buna organizare a site-ului si chiar editarea unui ghid numai de tehnici si terapii, un ghid de lucru.

4. 8 persoane nu au oferit nici o varianta, 11 au mentionat ca intre 3-5 ron, 16 au mentionat ca intre 5-10 ron. Ni s-a sugerat contactarea DGASPC-ului pentru abonamente.

1-5 of 5