povestiri‎ > ‎

Arta ca regasire de sine, Centrul Trepte, Bucuresti

posted Jul 12, 2011, 4:02 AM by Reteaua Impreuna
Ortansa Moraru , Claudia Rai
- 2008-Nov-6 -
povestiri

Ne bucura nespus faptul ca avem posibilitatea de a povesti si altora despre lucrurile minunate pe care le realizam intr-un spatiu pe care il vom numi simplu, Centrul Trepte.

Centrul "Trepte" este un stationar de zi, aflat in Bucuresti, care se preocupa de problemele persoanelor cu dizabilitati psihice, incercand ca prin activitatile ocupationale pe care le pune la dispozitie sa ofere o forma mai umana de ajutor. Participarea la aceste activitati ne ajuta sa ne simtim valorizati, nediscriminati, sa comunicam mai bine si sa ne relaxam. Dar, sa ne prezentam...

Eu sunt Ortansa.Cunosc Centrul Trepte de aproape trei ani si tot de atata timp il frecventez, deoarece programul zilnic de activitati ocupationale m-a fascinat din prima clipa.

Pot spune ca, aici, am descoperit o adevarata familie. Ne leaga multe lucruri, atat suferinta cat si increderea in ceea ce facem; suntem uniti, impartasim propriile nostre experiente, invatam mult unii de la altii. O dovada a realei comunicari este faptul ca ceea ce iese din mainile noastre este admirat si nu lasa indiferenti oamenii care au pus suflet la crearea acestui Centru.Eu sunt Ortansa.Cunosc Centrul Trepte de aproape trei ani si tot de atata timp il frecventez, deoarece programul zilnic de activitati ocupationale m-a fascinat din prima clipa.Eu sunt Ortansa.Cunosc Centrul "Trepte" de aproape trei ani si tot de atata timp il frecventez, deoarece programul zilnic de activitati ocupationale m-a fascinat din prima clipa.

Pot spune ca, aici, am descoperit o adevarata familie. Ne leaga multe lucruri, atat suferinta cat si increderea in ceea ce facem; suntem uniti, impartasim propriile nostre experiente, invatam mult unii de la altii. O dovada a realei comunicari este faptul ca ceea ce iese din mainile noastre este admirat si nu lasa indiferenti oamenii care au pus suflet la crearea acestui Centru.

Dintre activitatile Centrului, pot aminti grupul de drama-terapie, unde ne punem in valoare aptitudinile artistice si unde suntem considerati mici actori cu suflete mari, grupul de psiho-educatie, o ocazie de a afla informatii despre boala noastra, aceasta devenind din necunoscutul care ne inspaimanta, doar o dificultate pe care invatam sa o depasim.

Munca noastra de creatie, de expresie dramatica, este in final prezentata pe scena deschisa cu ocazia Sfintelor Sarbatori de Pasti si de Craciun, unui public restrans de prieteni si colegi care ne coplesesc cu aplauze si incurajari, confirmand astfel, valoarea talentului nostru si aprecierea lor.

De asemenea, la Centrul "Trepte" functioneaza grupurile de arte: pictura, colaj, ceramica, tricotaje, lumanari parfumate, papier-maché.

Fiind o persoana cu inclinatie spre frumos, mi s-au potrivit foarte bine grupurile de arta, creativitatea si simtul artistic regasindu-se in ceea ce realizez. Impactul este deosebit: pe langa faptul ca ma simt bine si imi las imaginatia sa zburde, am satisfactia realizarii unor lucrari apreciate.

Un grup drag mie este si grupul de pictura, unde realizez tablouri individuale in care imi dezvolt simtul culorii si al desenului, dandu-mi o stare de bine si confort. Imi exprim, in mod spontan, bucuria prin culoare si imi exteriorizez starea de moment.

Tablourile mari le pictam in grup de patru persoane, folosim culori vii care dau o nota de optimism. Dupa ce tabloul este gata, de comun acord, ii dam si un titlu. Cel mai adesea, picturile noastre sunt abstracte, dar avem si lucrari cu tema.

Colajul este o combinatie de desen, culoare si carton, cu decupaje de hartie, descoperind prin diversitatea materialelor folosite, tot atatea modalitati de exprimare a starii sufletesti pe care o avem in acel moment.

Si cum orice artist trebuie sa aibe momentele lui de glorie, avem si noi un spatiu in care ne expunem produsele realizate din plinatatea sufletului nostru.

Eu sunt Claudia. Vin de ceva timp la Centrul "Trepte", unde ma simt foarte bine. Aici am invatat lucruri minunate, cum ar fi sa pictez, sa tricotez si sa scriu poezii.

Poeziile le creez din tot sufletul meu bogat si sincer pe care tin sa il impartasesc si celorlalti. Imi face foarte bine sa scriu pentru ca, astfel se poate comunica intr-o modalitate mai spontana si plina prin versuri, redand gandurile mele interioare in care am atata imaginatie si creativitate. Pentru mine, poezia este un lucru placut care ma bucura nespus.

O alta activitate in care am gasit relaxare este aceea de a tricota. Am acea rabdare de a lucra firul subtire al unui macramé si imi place sa inventez modele, creez adevarate bluze dantelate.

Particip si la grupul de pictura unde obisnuiesc sa pictez in ulei si apa. Cu ajutorul acestei indeletniciri care este pictura, poti sa calatoresti unde vrei. Poti fi la tara, la mare, la munte, in oceane. Poti fi oriunde. Atunci cand pictez culoarea este de obicei pastelata, cu albul si galbenul luminoase care ma transpun intr-o lume armonioasa, curata si pozitiva. Portocaliul reprezinta apusurile de soare, albastrul este culoarea sufletului meu, acel albastru deschis si pal care ma "imbratiseaza". Verdele reprezinta speranta. Culorile vorbesc!

Pictez glastre cu flori, apusuri de soare. Florile reprezinta pentru mine "portrete de oameni", fizionomii. Pare putin ciudat, dar eu asociez o pictura florala cu un chip. Cand culoarea este luminoasa si chipul este luminos. Este minunat. Toata fiinta mea prinde contur- este o fascinatie.

Am spus multe cuvinte despre ce inseamna pentru mine oamenii si activitatile de la Centrul Trepte, dar cel mai bine vorbeste despre toate acestea poezia mea:

`Din coltul intunecat, Ferestre lumineaza, Golul trist al fiinei mele, Iar tu esti... Un zâmbet de soare` (Fereastra)

Comments