Din scaunul directorului – Dr OVIDIU NECULA

posted Jul 12, 2011, 1:04 AM by Reteaua Impreuna
Dr. Ovidiu Necula, Director CRRN Racaciuni
- 2003-Nov-13 -
opinia specialistilor

Echipa IMPART, Fundatia de Sprijin Comunitar, a devenit acum o prezenta aproape permanenta pentru pacientii si personalul institutiei. Programul de Terapie prin Arta Combinata a fost dezvoltat la Centrul de Recuperare si Reabilitare Neuropsihiatrica Gasteni de catre echipa IMPART din 1996. La inceput, ei au sustinut activitati cu pacientii cu deficiente severe, in cadrul unui program saptamanal.

Ne-am dat insa seama ca era nevoie sa directionam acest tip de terapie pe latura instruirii propriului personal si, in anul 2000, echipa IMPART a inceput cursurile de terapie prin Arta Combinata pentru a da continuitate si pentru a antrena un numar cat mai mare de pacienti.

In ultimii trei ani, aproape toti membrii personalului (infirmieri, asistenti sociali si medicali, psihologi) au fost pregatiti in terapia prin Arta Combinata in cateva etape.

Beneficiile obtinute de rezidenti s-au materializat in:

- Formarea deprinderilor elementare
- Dezvoltarea capacitatilor si abilitatilor
- Educarea aptitudinilor si abilitatilor pentru diverse forme de terapie
- Dezvoltarea responsabilitatii si afectivitatii
- Diminuarea tensiunilor fizice si psihice ale rezidentilor, anxietatea
- Diminuarea tulburarilor de comportament.

Terapia prin Arta Combinata reduce interventiile medicale. Bucuria si veselia rezidentilor nostri sunt evidente atunci cand membrii echipei IMPART sunt aici.

Toate aceste beneficii nu ar fi existat daca nu as fi creat cadrul necesar acestui tip de activitati: spatii adecvate, mobilizarea personalului, deschiderea spre nou, disponibilitatea, receptivitatea etc.

Terapia prin Arta Combinata a devenit o necesitate si o prioritate pentru autoritatile locale si nationale: Autoritatea Nationala pentru Persoane cu Handicap, Directia Judeteana de Asistenta Sociala si Consiliile Locale.

Acest tip de terapie are un loc important printre celelalte metode de lucru cu persoanele cu deficiente si probleme de sanatate mintala, fiind mentionata in documente oficiale ca HG 1215 oct 2002, Strategia Nationala privind protectia speciala si integrarea sociala a persoanelor cu handicap din Romania, Noile Standarde de Calitate privind Centrele Rezidentiale de Protectie Speciala pentru Adulti:
“Terapia prin Arta Combinata este o necesitate si trebuie continuata, dezvoltata si extinsa tuturor categoriilor de persoane cu dizabilitati fizice, senzoriale, mentale si psihice”.

Acestea trebuie realizate obligatoriu in toate institutiile de stat, cat si in ONG-urile care sunt implicate in sustinerea acestui tip de terapii.

13. 11. 2003

Director CRRN Racaciuni
Dr. Ovidiu Necula

Comments