metode de lucru‎ > ‎

Terapii sau activitati pentru persoanele cu dizabilitati

posted Jul 12, 2011, 12:34 AM by Reteaua Impreuna
Mary Turner - Lucrator prin Arte
“Action Space Mobile”, U.K.

- 2005-Nov-1 -
metode de lucru

Multe persoane din Romania prefera sa foloseasca cuvantul "Terapie" si as vrea ca aceste persoane sa se intrebe daca aceasta preferinta se datoreaza unei atitudini culturale pe care o au fata de dizabilitate. Dizabilitatea multor persoane este amplificata de atitudinea pe care societatea o afiseaza fata de ei, lipsa de respect si de oportunitati, si ceea ce este mai rau, de un anume drept de patronaj si mila din partea celor bine intentionati. Dizabilitatea multor persoane este amplificata de atitudinea pe care societatea o afiseaza fata de ei, lipsa de respect si de oportunitati, si ceea ce este mai rau, de un anume drept de patronaj si mila din partea celor bine intentionati.

S-a discutat indelung despre termenii in care am putea descrie activitatea pe care o desfasuram cu persoanele cu dizabilitati, folosind Arta ca baza a interactiunii.

Multe persoane din Romania prefera sa foloseasca cuvantul "Terapie" si as vrea ca aceste persoane sa se intrebe daca aceasta preferinta se datoreaza unei atitudini culturale pe care o au fata de dizabilitate. Este dizabilitatea vazuta ca o boala care poate fi tratata?

Dizabilitatea multor persoane este amplificata de atitudinea pe care societatea o afiseaza fata de ei, lipsa de respect si de oportunitati, si ceea ce este mai rau, de un anume drept de patronaj si mila din partea celor bine intentionati. In cazul persoanelor cu dizabilitati, toate aceste atitudini ale societatii, mentionate mai sus, duc in timp la lipsa increderii in sine, la tulburari de comportament social si la o incapacitate de a cultiva abilitatile proprii.

Ceea ce realizeaza terapeutul si coordonatorul simplu de activitati este de cele mai multe ori asemanator, desi orientarea lucratorului este diferita. As sugera ca terapia sa fie aplicata de catre acele persoane care incearca sa amelioreze o anumita dizabilitate, acesta fiind scopul pentru care s-au pregatit. In ceea ce ne priveste pe noi ceilalti, ar trebui sa ne impartasim talentele unii altora si sa invatam sa respectam aptitudinile persoanelor cu dizabilitati pentru ca acestia sa dobandeasca increderea in fortele proprii si sa invete sa-si exprime deschis opiniile. Self-advocacy este cea mai buna cale de a-si castiga drepturile, de aceea aceste persoane au nevoie de tot ajutorul posibil din partea noastra.

Organizatia mea Action Space Mobile din Marea Britanie lucreaza cu adultii si copiii cu nevoi speciale. Poza atasata este preluata dintr-un spectacol public numit "Vizibilitate", deoarece copiii isi doresc sa fie vizibili in intreaga lume, nu ascunsi undeva departe.

Contact "Action Space Mobile": email: mary@actionspacemobile.org

Comments