metode de lucru‎ > ‎

Terapia ocupationala in stimularea exprimarii

posted Jul 12, 2011, 12:43 AM by Reteaua Impreuna
Roiban Smaranda, psiholog , CIA Oravita, Caras-Severin
- 2009-May-15 -
metode de lucru

Eticheta sociala a retardului mental este stigmatizanta pentru indivizii cu aceasta problema. Ei sunt evitati si accesul la diferitele aspecte ale vietii sociale le este limitat. Retardul mental se caracterizeaza prin cateva niveluri de deteriorare mentala, printr-o functionare intelectuala sub medie, care debuteaza inainte de 18 ani si care este insotita de existenta unor deficite in comportamentul adaptativ.

In aparitia si dezvoltarea retardului mintal, rolul cel mai nociv il au carentele afective si educative, care printr-o interventie de lunga durata, in special in primii ani de viata, reusesc sa produca traume asupra psihicului. Mecanismele de actiune ale acestor factori constau in lipsa stimularii si activarii structurilor morfofunctionale ale sistemului nervos, care trec prin primii ani de viata prin stadii rapide de dezvoltare si diferentiere.

Acolo unde alte metode dau gres, in recuperarea persoanelor cu handicap mental, terapia ocupationala pare sa fie eficienta. Obiectivele terapiei ocupationale sunt dezvoltarea, refacerea si mentinerea abilitatilor necesare desfasurarii activitatilor zilnice in societate.

Caracteristica esentiala a terapiei ocupationale este implicarea activa a individului in procesul terapeutic. Rezultatele terapiei sunt diverse, centrate pe individ si masurabile in termenii participarii sau satisfactiei derivate din participare.

Exista totusi unele probleme care, intervenind in buna desfasurare a terapiei ocupationale, ii diminueaza succesul. Una dintre aceste probleme este alexitimia. Aceasta poate fi, in functie de caz, aspect situational sau trasatura de comportament.

Alexitimia poate fi definita ca un deficit atat in prelucrarea cognitiva a emotiilor, in sistemul de reglare si control emotional cat si in exprimarea emotiilor. Alexitimia poate surveni in urma unor leziuni sau traumatisme cranio-cerebrale, in debilitatea mentala si in urma unor probleme de atasament infantil.

Centrul de Ingrijire si Asistenta- Oravita are ca obiective principale dezvoltarea personala, socializarea si independenta beneficiarilor internati aici. Una dintre metodele preferate este, desigur, terapia ocupationala. Astfel ca exista in centru, un numar de ateliere special amenajate in acest scop.

Principalele activitati de recuperare se desfasoara in cadrul artizanatului si in cadrul atelierelor de croitorie si bucatarie. Se lucreaza cu grupe de beneficiari care participa cu placere si mult interes la aceste activitati. Am putut constata adevarate progrese in comportamentul tinerilor implicati in programul de terapie ocupationala. Astfel ca cei cu probleme motrice au capatat o mai buna mobilitate, s-au adaptat foarte bine la conditiile invaliditatii lor, conpensand-o si invatand sa-si foloseasca alte parti ale corpului. Cei cu probleme la nivel mental au invatat sa faca fata unor situatii, sa ia singuri decizii si sa le asume responsabil.

Problemele pe care le intampinam in recuperarea tinerilor din institutia noastra sunt, in special, cele la nivel emotional. In fata unui esec tinerii dau repede inapoi. Apar reactii de aparare de genul descarcarilor nervoase ce pot fi integrate in tabloul manifestarilor alexitimiei. De aici deriva frica de esec si nevoia pentru recompensa imediata. Legat de problema retardului, deseori intervine uitarea si dificultatea de concentrare a atentiei. Un alt aspect important este evitarea monotoniei si gasirea de noi metode de stimulare.

Cert este ca acesti tineri sunt cu probleme (psihice sau fizice). Scopul nostru nu este sa vindecam aceste probleme ci sa-i invatam sa traiasca alaturi de ele in cel mai eficient mod.

Contact CIA Oravita:
T/F: 0255 572 074

Comments