metode de lucru‎ > ‎

Makaton - semne si simboluri usor de inteles

posted Jul 12, 2011, 12:39 AM by Reteaua Impreuna
Magda Pata - Mentor scolar si playworker
Scoala primara St. Mark’s, Brighton, U.K.

- 2005-Nov-1 -
metode de lucru

Cei ce folosesc Makaton sunt incurajati sa comunice folosind semnele, apoi gradual, in timp ce se face legatura dintre cuvant si semn, semnele sunt inlocuite de vorbire. Copiii si personalul invata, inteleg si folosesc limbajul Makaton, indiferent de nivelul de abilitate fizica si/sau mintala. Iar rezultatele sunt spectaculoase: ii ajuta pe copii sa comunice, sa se exprime si sa ii inteleaga pe ceilalti. Exista deja o versiune in romana a limbajului si as vrea sa aud ca cineva in România o foloseste sau ca vrea sa invete Makaton.

Makaton este un program lingvistic unic, care ofera o abordare structurata, multi-modala, a predarii abilitatilor de comunicare, limbaj si literatura pentru persoanele cu dificultati de comunicare si de invatare. (sursa: www.makaton.org)

Makaton este un program de comunicare recunoscut international si folosit in peste 40 de tari de catre copii si adulti cu dificultati de comunicare si de invatare, si de fiecare persoana care face parte din viata lor: familia, personalul de ingrijire, prieteni si profesionisti ca educatori, logopezi, asistenti sociali, playwork-eri, profesori universitari, instructori, asistente medicale si psihiatrii.

Cei ce folosesc Makaton sunt incurajati sa comunice folosind semnele, apoi gradual, in timp ce se face legatura dintre cuvant si semn, semnele sunt inlocuite de vorbire. Semnele sunt preluate si simplificate din Limbajul prin Semne Britanic.

Simbolurile Makaton vin in sprijinul cuvântului scris, asa cum semnele sprijina vorbirea. Copiii si adultii care nu pot citi, pot accesa povesti, instructiuni pentru diverse sarcini, programe de activitati, orare, liste de cumparaturi, scrisori si mesaje, toate scrise cu simboluri. Simbolurile sunt imagini simple, alb-negru, usor de inteles.

Am inceput sa folosesc limbajul Makaton lucrand ca mentor scolar la Scoala Primara St. Mark’s din Brighton, Marea Britanie, iar mai apoi ca playworker la clubul de dupa scoala. Extratime@Hillside, pentru copii cu dizabilitati fizice si mintale medii, severe si profunde. In ambele medii, copiii si personalul invata, inteleg si folosesc limbajul Makaton, indiferent de nivelul de abilitate fizica si/sau mintala. Iar rezultatele sunt spectaculoase: ii ajuta pe copii sa comunice, sa se exprime si sa ii inteleaga pe ceilalti.

Am invatat foarte multe semne Makaton de la Rosie, Chris si Dan.

Rosie are 9 ani, invata la Scoala Pentru Copii cu Nevoi Speciale Hillside, si frecventeaza clubul Extratime@Hillside. Rosie este in scaun rulant, isi controleaza cu mare greutate miscarile mainilor si capului, cauzate de paralizia spastica severa, dar poate spune prin semne ‘buna’, ‘la revedere’, ‘acasa’, ‘toaleta’ cand trebuie schimbat scutecul, alege culori pentru pictura, alege activitati cu ajutorul simbolurilor Makaton, miscand capul mult la dreapta cand este ‘da’, stramba din nas cand este ‘nu’.

Dan are 13 ani si este coleg de scoala si club cu Rosie. Dan are dificultati de vorbire severe, dar nu de auz, dispraxie severa, dificultati mintale, emotionale si de comportament. Dan a inceput sa invete Makaton acum 4 ani, cand limbajul a fost introdus in scoala, iar acum comunica in propozitii lungi folosind semnele Makaton, citeste povesti simple scrise in simboluri Makaton, scrie la calculator folosind simbolurile, comanda la restaurant, citeste liste de cumparaturi.

Chris a inceput scoala primara la St. Mark’s la 4 ani si jumatate, iar abilitatile lui erau cele ale unui copil de un an si jumatate: hiperactivitate crescuta, concentrare pe activitate de maxim 5 minute, dificultati emotionale si de comportament, vocabular de baza greu de inteles, comunica prin cuvinte simple, nelegate intre ele, multe semne si tipete.

Timp de un an a urmat un program special de invatare si logopedie, bazat foarte mult pe semnele si simbolurile Makaton. Acum, la 5 ani si jumatate, abilitatile lui sunt cele ale unui copil de 3 ani, foloseste cuvinte in propozitii, se face usor inteles, intelege si foloseste semnele Makaton, care il ajuta sa se concentreze pe ceea ce i se comunica si isi centreaza hiperactivitatea pe folosirea semnelor.

De asemenea am intalnit multi copii cu autism, sindrom Down, dizabilitati fizice si mintale severe si profunde, care folosesc Makaton acasa, la scoala, in cluburi si in case de resedinta.

Semnele Makaton sunt usor de invatat si folosit. De exemplu, pentru ‘pahar cu apa’, ‘ceva de baut’, ‘vrei sa bei’, ‘a bea’ mimezi ca duci un pahar la gura. Iar pentru toaleta, mai discret, duci doua degete deasupra inimii si tragi o linie diagonala.

Sper ca si voi sa invatati si sa folositi Makaton cu familiile si beneficiarii vostri. Exista deja o versiune in romana a limbajului si as vrea sa aud ca cineva in România o foloseste sau ca vrea sa invete Makaton. Programul de training are patru parti si vine cu carti, casete video si DVD, program de scriere pe calculator.

Pentru mai multe informatii puteti vizita www.makaton.org sau ma puteti contacta la adresa de email.

Contact: email: magda_patza@yahoo.com

Comments