dramaterapie‎ > ‎

Teatrul ca metoda de implicare in comunitate (II)

posted Jul 11, 2011, 11:34 PM by Reteaua Impreuna
Adrian Secal, Coordonator proiect
- 2008-Jun-2 -
dramaterapie

`Spect-actori pentru non-discriminare`

Spect-actori pentru non-discriminare este titlul proiectului desfasurat de catre Fundatia Chance for Life, finantat de catre Fundatia Vodafone, proiect la care Asociatia Kolping Bacau a fost partenera in perioada noiembrie 2006 - iulie 2007.

Proiectul a avut ca scop dezvoltarea unei retele de organizatii neguvernamentale si teatre din 15 orase din Romania, care sa foloseasca teatrul-social ca metoda de lucru in beneficiul membrilor comunitatilor in care actioneaza.Tema aleasa de catre reprezentantii Kolping a fost migratia, regiunea Moldovei fiind cunoscuta ca fiind o regiune cu un grad mare de emigrare a populatiei. De asemenea, acest fenomen face parte din principalele probleme pe care Asociatia Kolping le are in vedere.

Prima luna a proiectului din Bacau a fost perioada in care s-a stabilit scenariul piesei de teatru si s-a format trupa de actori care sa promoveze aceasta forma de implicare sociala. Au urmat apoi cateva reprezentatii in fata tinerilor voluntari Kolping, respectiv a persoanelor adulte (voluntari si angajati Kolping) din asociatie, reprezentatii in care au ajutat la rezolvarea problemelor care au aparut si i-au ajutat pe actori sa se familiarizeze cu teatrul social.

In lunile care au urmat, au avut loc mai multe reprezentatii la licee din Bacau (Colegiul National V. Alecsandri, Colegiul Economic I. Ghica, Liceul Letea, etc. ), pentru alte organizatii de tineret (Actiunea Catolica Bacau, `Scout` ) precum si in cateva localitati rurale, in care exista voluntari Kolping, cum ar fi satele Cleja, Faraoani si Buda. La aceste reprezentatii au participat atat copii si tineri, cat si parinti, profesori, preoti sau alte persoane consacrate, implicandu-se in gasirea de solutii la problema tratata in piesa.

Un impact imediat al reprezentatiilor a fost dorinta de a se alatura echipei manifestata de tineri dornici de a se implica in proiect, iar in localitatile mai indepartate, tinerii voluntari au cerut sprijin pentru a-si forma singuri trupe de teatru social pentru a se implica in comunitate si a atrage atentia asupra problemelor care exista.

In timpul Zilei Diecezane a Tineretului Catolic din Moldova, desfasurata in Iugani, in perioada 5-6 mai 2007, Asociatia Kolping a sustinut un atelier de initiere in teatru social pentru tinerii participanti, reprezentanti ai diferitelor organizatii catolice din Moldova precum si pentru tineri reprezentanti ai scolilor catolice.

In perioada, 25 iunie- 1 iulie a avut loc la Sulina `Tabara de teatru social`, etapa finala a proiectului, cand trupele de teatru social din cele 15 orase s-au intalnit pentru un schimb de experienta privind problemele abordate de fiecare grup in parte, realizarile si dificultatile intampinate in cadrul proiectului.

Incepand cu luna iunie 2007, Kolping Bacau a contractat o finantare de la Primaria Municipiului Bacau pentru ramura tineret proiect ce are in vedere promovarea teatrului social in Bacau. Activitatile finantate prin acest proiect se refera la: crearea echipei de teatru social prin dezvoltarea abilitatilor tinerilor de a interpreta un rol si a intelege rolul teatrului social in dezvoltarea comunitatii si reprezentatiile adresate diferitelor grupuri de tineri si copii si membrilor diferitelor institutii.

Scopul acestui proiect este de a atrage atentia asupra migratiei si a efectelor acestui fenomen pe termen lung atat asupra integritatii familiei, cat si asupra dezoltarii copiilor, afective, educationale si a relatiilor sociale.

Avand ca tematica problematica migratiei si efectele acesteia asupra familiei contemporane, mesajul transmis, atat parintilor, cat si copiilor, prin interventiile spect actorilor a fost ca`...nu intotdeauna plecarea in strainatate a unuia sau a ambilor parinti rezolva problemele familiei, ci mai mult le adanceste; caci, dincolo de nevoile financiare, mai importanta este nevoia de afectivitate pe care o resimt copiii lasati in urma.` ( P.A, tanar spect-actor in ziua de 23.09.2007).

T/F: 0234 588 830

Email: officemoldova@kolping.ro
Comments