dans si miscare‎ > ‎

Dansul – mijloc de recreere si socializare a copiilor hipoacuzici

posted Jul 11, 2011, 11:17 PM by Reteaua Impreuna   [ updated Jul 19, 2011, 12:51 AM ]
Doina Petre
Asistent social
Centrul de plasament “Colt Alb”, Bucuresti

- 2007-Jan-19 -

Promovarea si sustinerea copiilor cu deficiente de auz este o experienta unica, o lupta continua impotriva refuzului si a respingerii. In dorinta de a depasi aceasta situatie, ne-am propus crearea unei echipe de dansuri, numite “Ritmul tacerii”, formata din copii hipoacuzici.

Perioada de viata, pe care o parcurg copiii din centrul nostru, este cea de trecere de la adolescenta catre starea de adult. Pentru adolescentii hipoacuzici, aceasta perioada este una de excludere de la multe activitati normale, ajungandu-se la izolarea lor fata de comunitate.

In dorinta de a depasi aceasta situatie, ne-am propus crearea unei echipe de dansuri, numite “Ritmul tacerii”, formata din copii hipoacuzici, care au dovedit reale inclinatii artistice, in scopul valorizarii si exploatarii aptitudinilor lor, in vederea recreerii si socializarii. Dansul este acea euforie pe care nu oricine o simte, ci doar acela care investeste pasiune in bucuria de a se misca in ritmurile muzicii.

Cei care nu aud aceste ritmuri, pur si simplu le traiesc, le simt vibrand in trupul lor, in mintea lor, incercand sa dezvolte prin miscari talentul artistic. Acest talent ii ajuta pe acesti tineri sa-si evidentieze frumusetea sufletului, chiar prin dans. Impartasesc lumii intregi nevoia de incurajare a propriului EU, de a fi apreciati, de a fi admirati, de cultivarea a unor aptitudini ce par pentru unii incredibile, chiar imposibile.

“Cand vezi acesti copii minunati dansand, urmarindu-te cu coada ochiului sa te simta acolo, langa ei, aproape, simti implinirea acelui scop propus pe care ai reusit sa-l realizezi cu succes, prin munca, cu multa rabdare si dragoste pentru ceea ce iubesti cu adevarat; le simti emotiile, le zambesti, ii incurajezi prin priviri si gesturi ca acolo, ei reusesc sa transmita lumii intregi ca si ei pot fi buni, cei mai buni...” (Marieta Sabiescu, instructor de dansuri C.P. “Colt Alb”)

“Momentul “critic”al dansului este atunci cand esti pe scena si arati ochilor mirati ai spectatorului ca imposibilul este posibil prin muzica, daruire si talent.” (Iuliana Busa- membra a echipei de dansuri “Ritmurile tacerii”)

Promovarea si sustinerea copiilor cu deficiente de auz este o experienta unica, o lupta continua impotriva refuzului si a respingerii. Acesti copii in ciuda deficientelor pe care le au, au demonstrat ca- si pot asigura o traiectorie reusita de viata.

Contact ”Colt Alb”: Mobil +4 0722 145 081
Comments