A doua conferinta nationala “Impreuna prin Arta, pentru Persoane cu Dizabilitati”

posted Jul 12, 2011, 4:40 AM by Reteaua Impreuna
Comitetul de organizare al conferintei
- 2004-Nov-15 -
conferinte nationale

Importanta evenimentului a determinat o buna reprezentare din partea autoritatilor nationale in domeniul persoanelor cu dizabilitati, a protectiei copilului si a Delegatiei Uniunii Europene. Majoritatea participantilor fac parte din categoria celor care lucreaza direct cu persoanele cu nevoi speciale. Sponsorii au fost Ambasada Marii Britanii in Romania si Relief Fund for Romania, UK.

A doua conferinta nationala “Impreuna prin Arta, pentru Persoane cu Dizabilitati”, s-a desfasurat la Sinaia, 15-17 Noiembrie 2004, si a reunit aproximativ 200 de persoane, atat din Romania cat si din Marea Britanie. Participantii au provenit din 52 ONG-uri romanesti si trei din strainatate, 55 de scoli speciale si centre de plasament, 20 institutii de stat si 2 spitale. Dintre beneficiarii prezenti, 4 detin pozitii de conducere in cadrul ONG-urilor autohtone.

Importanta evenimentului a determinat o buna reprezentare din partea autoritatilor nationale in domeniul persoanelor cu dizabilitati, a protectiei copilului si a Delegatiei Uniunii Europene. Majoritatea participantilor fac parte din categoria celor care lucreaza direct cu persoanele cu nevoi speciale. Sponsorii au fost Ambasada Marii Britanii in Romania si Relief Fund for Romania, UK.

Prima conferinta nationala din Martie 2003 a incurajat comunicarea intre cei care, folosind tehnici de arta, lucreaza in sprijinul persoanelor cu nevoi speciale din România. Cu acest scop a fost creata o retea informala a carei punct de coeziune si mijloc de comunicare este revista IMPREUNA. Prin aceasta publicatie si-au impartasit experienta profesionisti ai domeniului si beneficiarii lor.

Cea de a doua Conferinta Nationala a fost deschisa de catre Dan Rapa, un beneficiar al programelor de arta din cadrul Centrului de reabilitare din Racaciuni, Bacau, urmat de Dana Nicolescu din partea Opportunity Associates, care a subliniat obiectivele conferintei.
Edward Parry de la Relief Fund for Romania a elogiat participantii, aproband faptul ca munca lor, deseori dificila, este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care România le are de oferit. “Modul in care fiecare tara ii trateaza pe cei mai putin norocosi, dovedeste nivelul ei de dezvoltare.” De asemenea el a vorbit despre importanta intaririi Retelei Nationale de Arta pentru Comunitate. O retea nationala solida da posibilitatea ca oamenii sa lucreze impreuna, pentru lobby la nivel national in ceea ce priveste acreditarea cursurilor specifice si recunoasterea drepturilor beneficiarilor.

Pentru a pastra neutralitatea aderentilor, dl Parry a mentionat ca reteaua formata trebuie sa fie patronata simbolic de catre un ONG cu experienta, neimplicat direct in activitati pentru persoanele cu dizabilitati. Opportunity Associates a fost nominalizat drept cel mai potrivit ONG, pe care Relief Fund for Romania il va sponsoriza pentru a prelua coordonarea acestei initiative. Florian Salajeanu in calitate de dublu reprezentant, ANPH si MMSSF, ne-a asigurat de sustinerea initiativelor derulate in domeniul Terapiei prin Arta Combinata. In calitate de presedinte al ANPH considera ca aceste metode au capacitatea de a aduce schimbari pozitive in viata persoanelor cu dizabilitati. El a mentionat ca astfel de proceduri “vin in intampinarea” dorintei autoritatii nationale care in permanenta cauta cai de rezolvare a diverselor probleme.

Mariela Neagu, de la Delegatia Uniunii Europene in România, a mentionat ca normele europene accepta si sustin metodele bazate pe Terapia prin Arta si ca o retea nationala si o comunicare mai buna va sprijini mult moralul lucratorilor in domeniu, deorece “Este o munca dificila”, in care rezultatele pot aparea mai târziu. Tim Wright a facut trecerea catre partea practica a conferintei cu ajutorul unui discurs colorat, numit “Premize”, insotit de un cantec. De asemenea, a atras atentia, pe un ton mai serios, ca cei care doresc sa propunao eventuala denumire a pozitiei, precum “Art-terapeut”, trebuie sa se gandeasca la ce probleme se pot ivi in viitor…“Nu este intelept sa incepi cu ceva care mai tarziu iti poate fi luat.”

Ateliere practice
In continuare, participantii au avut posibilitatea sa ia parte la sesiunile practice derulate de catre specialisti din Marea Britanie si România. Beneficiarii prezenti au fost implicati efectiv in activitatile practice care au fost urmatoarele:

• “Alaturati-va unei sesiuni” - miscare si joc
• “Descoperiti diverse abilitati”arta vizuala si muzica
• “Terapie prin Arta Combinata”
• “Sa creem o poveste in Grup”- terapie prin drama
• Integrare sociala prin joc
• Jongleria terapeutica
• “Povestea grupului” - terapie prin drama si teatru de marionete

In timpul pranzului din cea de a doua zi a evenimentului ne-am relaxat in compania a 15 tineri beneficiari ai Complexului de Servicii Comunitare din Onesti, a caror poza vesela este pe coperta revistei noastre. Cina festiva a fost un prilej pentru participanti sa asculte muzica sau sa cânte, sau pur si simpu sa stabileasca noi legaturi cu diverse organizatii. Ultima zi a conferintei a fost afectata de cateva probleme legate de locatie, unii vorbitori au fost nevoiti sa isi scurteze prezentarile. Totusi, 11 organizatii au avut posibilitatea sa isi prezinte activitatile. Doi beneficiari ai programelor, Oana Miron de la “Trebuie” si Adrian Tabol (a carui film a fost prezentat), au avut parte de o primire calduroasa si au demonstrat ca cei cu nevoi speciale pot iesi din tiparul imaginii negative pe care societatea inca le-o mai impune.

Reactii si chestionare

Feedback-ul si chestionarele au un ton pozitiv. 84% dintre delegati se considera membrii ai Retelei Nationale de Arta si 81% simt ca aceasta le reprezinta interesele. Doar 59% la suta primesc in mod regulat revista IMPREUNA.

Toti participantii sprijina activitatile Retelei si considera ca ar trebui sa:

• implice mai mult toti membrii
• editeze un ghid
• organizeze intâlniri
• aiba o buna acoperire nationala in media
•mai multa implicare in problemele beneficiarilor
• lobby pentru accreditarea pozitiei in art terapie
• cursuri
• o mai buna comunicare in cadrul retelei
• faciliteze relatia cu autoritatile

Denumirea ocupatiei specifice

S-a discutat despre relevanta si despre cat de potrivita este denumirea de “Art terapeut”. In general in Europa, termenul de Terapeut reprezinta categoria persoanelor cu studii post universitare si calificare pe o tematica specifica. Aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei va crea anumite probleme pentru cei care nu poseda pregatirea specifica, ceruta de folosirea unui astfel de termen.

(Nota: Dialogul si procesul de consultare in privinta denumirii ocupatiei , cursurilor conexe, va fi continuat prin intermediul intrebarilor noastre pe care o sa le trimitem pe mail catre toti colegii nostri, va rugam consultati scrisoarea atasata revistei IMPREUNA).

Cursuri

57% dintre participanti considera ca perioada optima pentru un training este de 6 luni. Celalat procent considera ca ar fi necesara o perioada de 2 ani.

Aceasta estimare reflecta nevoia unui al doilea nivel de pregatire.

(Nota: prin urmare se cere dezvoltarea a doua nivele de pozitii:

1. Studii postuniversitare
• Terapeut prin arta
• Terapeut prin muzica
• Terapeut prin teatru

2. Lucratori prin Arta. Astfel pot fi inclusi diversi practicieni in domeniu:
• Lucratori prin Arta
• Lucratori in terapie ocupationala
• Lucratori pentru dezvoltare abilitati de baza
• Lucratori pentru dezvoltare abilitati de viata Reteaua trebuie sa fie in prezent un forum largit care sa inglobeze, sa inteleaga si sa aprobe cele doua nivele.)

Acreditare si standarde

87% din persoane considera ca acreditare ocupatiei de Art terapeut va fi de mare ajutor si 97% cred ca standardele le vor usura munca.

81% dintre participanti si-au creat legaturi cu membrii altor organizatii iar 96% considera ca au capatat cunostinte pe care le vor folosi in munca zilnica.

*Raportul complet al conferintei poate fi accesat la adresa:
www.relieffundforromania.co.uk/special_needs_conference.html

Comments