A 3-a conferinţă internaţională despre programele prin artă pentru persoanele cu nevoi speciale 10-12 septembrie 2009, Poiana Braşov, România Anna Hotels

posted Jul 12, 2011, 4:50 AM by Reteaua Impreuna
Bogdan Ardeleanu
- 2009-Oct-6 -
conferinte nationale

În perioada 10-12 septembrie 2009, a avut loc un eveniment pe cât de important pe atât de necesar şi anume Conferinţa Internaţională „Împreună prin Artă pentru persoane cu dizabilităţi” în incinta Hotelului “Sport” Grup ANA Hotels din Poiana Braşov.

Conferinţa a fost organizată de Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău (FSC) în colaborare cu Fundaţia de Asistenţă Socială pentru Tineret (FAST) Braşov. Finanţatorii şi colaboratorii au fost Uniunea Europeana prin programul Phare: Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate “IMPREUNA” – instrument de coeziune socială.

Aceasta a 3-a conferinţă internaţională organizată pentru a reuni 200 de specialişti în domeniul stimulării prin arte, a realizat un schimb de experienţă între practica autohtonă şi practica de peste hotare, aceasta din urmă având în spate o întreagă experientă dată de rezultatele avute de-a lungul anilor în care România nu a avut acces la informaţii. Această conferinţă a reprezentat un moment important pentru Reţea, deoarece este o rampă de lansare spre noi oportunităţi de dezvoltare în domeniul social având ca rezultat final beneficiarii, astfel Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate îndeplinindu-şi obiectivele.

Un număr total de 242 persoane s-au înregistrat pentru participare la conferinţă, din care s-au selectat 203 specialişti, reprezentând 85 institutii şi ONG-uri. Au fost prezente 26 ONG-uri româneşti, 59 instituţii de stat şi 6 ONG-uri din străinătate.

Numărul mare de persoane care s-au înregistrat a demonstrat interesul crescut al audienţei şi nevoia de informaţii din acest domeniu.

Pentru membrii Reţelei care au participat la conferintă, dar mai ales pentru membrii care din pacate nu au fost prezenţi dar vor informaţii în legătură cu subiectele discutate, vă prezentăm în continuare programul conferinţei plus câteva concluzii şi rezultate ale conferinţei:

Deschiderea conferinţei

Vorbitorii primei zile

În prima parte a conferinţei, a moderat Doamna Daniela Ţîţaru, Director adjunct DGASPC Bacau.

Gabriela Achihai, preşedinte Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău a vorbit despre misiunea conferinţei şi rezultatele aşteptate, a anunţat regulile de bună desfaşurare şi a făcut o prezentare a principalelor momente ale conferinţei cu subiectele aferente

Dan Zelenco, beneficiar al CRRN Răcăciuni (Bacău) a prezentat cuvântul de bun venit al conferinţei, împărtăşind din experienţa lui cu artele şi beneficiile conştientizate de el în urma terapiei prin arte.

Kate Baxter de la Muzika Charitable Trust, UK, a prezentat o perspectivă internaţională a domeniului stimulării persoanelor cu dizabilităţi prin arte.

Ileana Savu, reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului a vorbit despre programele care sunt în derulare în instituţia din care face parte şi despre impactul stimulării prin arte în lucrul cu copiii.

Ilinca Balan, sef adjunct secţia politica la Ambasada Marii Britanii ne-a prezentat din activităţile Ambasadorului Robin Barnett şi implicarea lui în domeniul social din România.

Ovidiu Necula, medic psihiatru CRRN Gâşteni a vorbit despre activitatea pe care o desfăşoara cu beneficiarii centrului şi de satisfacţia pe care a avut-o prin aplicarea metodelor de stimulare prin artă asupra lor.

Doina Dreţcanu, presedinte Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap a descris mai ales cadrul legislativ al stimulării prin artă pentru persoanele cu dizabilităţi şi a venit cu idei despre viitoare proiecte în domeniu.

Dinescu Oana, Prof. Scoala speciala 2 Bucuresti, de la organizatia Salvati copiii a prezentat tipurile de terapie prin artă exersate cu beneficiarii, inclusiv efectele benefice asupra comportamentului lor.

Daniel Hristea, FAST Braşov – coordonator Reţea IMPREUNĂ, a prezentat Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate ÎMPREUNĂ şi mai ales realizările până în prezent inclusiv revista Împreuna, site-ul, schimburile de experienţă, întâlnirile şi această conferinţă.

Bogdan Ardeleanu, administrator Reţeaua Împreună, a precizat nevoia implicarii membrilor in activitatea Retelei prin articole, idei si descrierea unor tehnici, pentru dezvoltarea acesteia si beneficiul final asupra persoanelor cu nevoi speciale.

Irina Avorniciţei, director FSC Bacău a vorbit audienţei despre meseria de “lucrător prin arte combinate”, despre necesitatea introducerii acestei meserii în organigrama instituţiilor conform modelului din ţările occidentale şi mai ales despre efectele benefice pe care le poate avea acest post în organizaţiile şi instituţiile care au ca beneficiari direcţi persoane cu dizabilităţi.

Ioana Serb, Asociaţia de Terapie prin Joc şi Dramaterapie din România, membru al Reţelei Împreună a prezentat oportunităţile de training în meseria de “lucrător prin artă combinată” şi ghidul de training.

Elena Nastac, coordonator IMPART a prezentat programul IMPART, care oferă servicii de terapie prin artă combinată în instituţii pentru copii şi adulţi din Nord - Estul României, explicând pe larg metoda de înscriere la cursurile acreditate în vederea obţinerii diplomei de “lucrător prin artă combinată”.

Au urmat dezbaterile aşteptate de toţi invitaţii, dezbateri ce au avut loc mai ales prin ridicarea de întrebări către autorităţile invitate la conferintă. Au fost discutate probleme specifice domeniului social, de ajutor a persoanelor cu dizabilităţi şi s-au căutat soluţii la aceste probleme.

La programul artistic din prima seară, participanţii au fost întreţinuţi de grupul de beneficiari ai CRRN Răcăciuni coordonaţi de Vali Răcilă, de artiştii organizaţiei din UK Flying Seagull Project, de Daniel şi Ema Hristea, totul fiind organizat de Gabriel Magurianu.

În ziua a 2-a a conferinţei s-au desfăşurat cele 8 workshop-uri stabilite în agendă plus încă un workshop organizat de Flying Seagull Project, care a fost introdus la initiativa invitaţilor în urma programului artistic desfăşurat de aceştia cu o seara în urmă.

Au fost descrise metode de stimulare prin: culori, imagini, muzică, teatru de păpuşi, modelaj, artă combinată, dramaterapie şi terapie prin joc, după cum urmează:

1. “Culori, imagini şi muzică” – sustinut de Kate Baxter si Margaret Ralph

2. “Papuşa - magie în procesul terapeutic şi lutul – mijloc de expresie în procesul terapeutic” – sustinut de membrii organizatiei Terapia prin arta “Doina Pocioianu”, Timisoara

3. “Terapie prin arta combinata” – sustinut de Echipa Impart – FSC Bacau

4. “Creând o poveste în grup” – Teatrul Forum – sustinut de Vali Racila

5. “Creatie colectiva prin pictura” – sustinut de echipa ADV Iasi

6. “Pictură pe sticlă” – sustinut de “Inima de copil” Galati

7. “Terapie prin arta, culoare, sunet si muzica” – sustinut de CSEI Bistrita

8. “Terapie prin joc” – sustinut de Ioana Serb de la Asociatia de Terapie prin Joc

9. “Circ, magie şi energie” – sustinut de Flying Seagull Project

În cea de-a III-a zi a conferinţei, lucrările au fost moderate de Doamna Mara Isac de la FAST Brasov.

Au prezentat membri ai Reţelei precum: Borlea Manuela de la Terapia prin Artă “Doina Pocioianu”, Octavia Oana Marţian de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr.2 Sibiu, Laura Daniela Popescu de la Centrul Pilot de Servicii Comunitare pentru Persoane cu Handicap şi Formare Personal Techirghiol, Veronica Vîlcu de la Alături de Voi Iaşi, Atena Ştefănescu de la ASCHFR Centrul de zi Aurora, Corina Lucan de la Fundaţia Pentru Voi, Anca Mercea (Centrul de zi Sfinta Maria, Cluj), Drăgoi Eugenia (Asociaţia Down, Centrul de zi “Iedera” Oradea), Tătăranu Nicolae (Asociaţia parinţilor Casa Retro Bucureşti), Szabo Monica psiholog la CSC nr.1 Oradea, Prof.univ.dr. Verginia Creţu (Institutul de incluziune pentru persoane cu handicap), Conf.univ.dr. Mirela Dan de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, Adina Fenechiu de la SCUT Braşov, Costache Maria – Centrul de zi “Harap alb” Bucureşti, Toma Cristina de la Fundaţia “Inimă de copil” Galaţi, Maier Daniela de la Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă nr.3 Oradea, Turcut Anca Marilena, Indrie Mariana psiholog la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea şi Chirilă Emilia (Centrul de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi, Cluj Napoca).

Concluzii şi rezultate:

• Participanţii şi-au format o imagine mai clară asupra activităţii Reţelei Naţionale de Arte pentru Comunitate ÎMPREUNĂ prin prezentarea scopului şi obiectivelor acesteia.

• S-au format contacte între membrii prezenţi şi implicit între organizaţiile unde lucrează, astfel ajutând la dezvoltarea pe termen lung a Reţelei Împreună.

• Trebuie să depăşim situaţia de criză financiară în care ne aflăm şi să muncim în continuare pentru introducerea ocupaţiei de “lucrător prin artă combinată” în organigrama instituţiilor.

• Invitaţii au căpătat informaţii despre: terapie prin artă combinată pentru grupuri cu nevoi speciale, informaţii măsurate prin numărul vorbitorilor, subiecte, ateliere, feed back-uri.

• Conferinţa a explorat oportunităţile de training, nu multe existente în prezent; cei interesaţi se pot înscrie la cursuri organizate de echipa IMPART de la FSC Bacău.

• Sunt necesare mai multe oportunităţi de training pentru cei care lucrează cu grupuri cu nevoi speciale, în afara celor din postliceale şi universităţi, necesitate exprimată în cadrul atelierelor şi plenului conferinţei.

• Participanţilor trebuie să li se asigure posibilitatea de a participa la toate workshop-urile, ceea ce înseamnă că trebuie rezervat mai mult timp pentru ateliere.

Ca un feedback, au fost aplicate chestionare cu întrebări referitoare la organizarea conferinţei, la activitatea Reţelei şi la tema conferinţei, introducerea meseriei de “lucrator prin artă combinata” in organigrama instituţiilor.

Vă prezentăm analiza chestionarelor, care ne conduce la următoarele concluzii:

•Majoritatea invitaţilor se consideră membri ai Reţelei Împreună şi consideră că Reţeaua le reprezintă interesele.

•Chiar dacă mai mult de jumătate din invitaţi recunosc că nu au realizat nimic pentru activitatea desfăşurată de Reţea, totuşi majoritatea consideră că Reţeaua trebuie să-şi continue activitatea, manifestând interesul ca pe viitor să participe la dezvoltarea ei.

•Toţi invitaţii care au completat chestionarul cred că este necesară introducerea ocupaţiei de “lucrător prin artă combinată” în organigrama instituţiilor şi că o calificare în această ocupaţie le-ar fi de real ajutor în munca cu beneficiari, persoane cu dizabilităţi.

•Organizarea evenimentului s-a apreciat ca fiind foarte bună, comentariile participanţilor ajungând până la: “cea mai constructivă conferinţă din cele la care am luat parte” şi “la superlativ”.

•Participanţii au arătat un interes crescut pentru activităţile terapeutice, implicit pentru workshop-uri, considerând că au dobândit cunoştinţe folositoare în munca lor.

•Cele mai apreciate aspecte ale conferinţei au fost workshop-urile alături de locaţia conferinţei şi cazare.

•Revista Împreună este considerată ca un instrument util în munca invitaţilor şi este citită de majoritatea membrilor Reţelei.

•Toţi respondenţii la chestionar au manifestat interes pentru schimburi de experienţă între diferite ONG-uri din România.

Bogdan Ardeleanu

Psiholog - FSC

Comments