15 ani pentru viitor - privind dincolo de dizabilitate

posted Jul 12, 2011, 4:38 AM by Reteaua Impreuna
Vanda Florea
- 2004-Feb-12 -
conferinte nationale

Li se nega dreptul la stimulare, iubire, afectiune, contact fizic, erau legati de paturi pentru lungi perioade de timp, in medii reci si mizere. Salvati Copiii Suedia (Radda Barnen), insa a studiat situatia si a realizat simplul fapt ca daca interventia se va limita doar la institutii si la imbunatatirea conditiilor de viata din acestea, atunci efectul pozitiv pe termen scurt va fi urmat de unul negativ pe termen lung- acela al cresterii numarului de copii cu dizabilitati din institutii deoarece conditiile de viata ar fi devenit cu mult

Imediat dupa revolutia din ‘89, ecranele televizoarelor ne-au dezvaluit fata negata a realitatii in care traiau acei copii pe care regimul comunistii cataloga drept irecuperabili, copii al caror drept la viata, familie, sanatate si educatie le era negat.

Mii de copii traiau in institutii, fiind victime ale unei culturi politice in care dizabilitatea era tratata cu o profunda lipsa de respect, in care nu era furnizat nici un fel de serviciu comunitar si parintii erau incurajati sa isi abandoneze proprii copii in grija statului. Dizabilitatea era complet medicalizata, iar copiii cu dizabilitati erau definiti doar in termenii dizabilitatii lor. Copiii din institutii erau deprivati si de drepturile fundamentale: ingrijirea sanatatii, dieta adecvata, igiena, oportunitatea de a se juca si de a fi educati.

Li se nega dreptul la stimulare, iubire, afectiune, contact fizic, erau legati de paturi pentru lungi perioade de timp, in medii reci si mizere. Salvati Copiii Suedia (Radda Barnen), insa a studiat situatia si a realizat simplul fapt ca daca interventia se va limita doar la institutii si la imbunatatirea conditiilor de viata din acestea, atunci efectul pozitiv pe termen scurt va fi urmat de unul negativ pe termen lung- acela al cresterii numarului de copii cu dizabilitati din institutii deoarece conditiile de viata ar fi devenit cu mult mai bune decat cele pe care le-ar fi putut asigura parintii acasa.

Dovedind o intelegere profunda a realitatii, Radda Barnen a luat decizia de a promova dezinstitutionalizarea copiilor cu dizabilitati, dar altfel decat celelalte organizatii. Folosind experienta acumulata de Suedia in ceea ce priveste organizatiile de parinti care au reusit in timp sa determine autoritatile sa creeze conditii optime de dezvoltare pentru toti copii, Radda Barnen a finantat crearea unor structuri similare de parinti cu urmatoarele scopuri:

• promovarea drepturile copiilor cu dizabilitati
• intarirea rolului parintilor in protejarea drepturilor
• sa reduca riscul de institutionalizare
Radda Barnen a considerat ca cea mai eficienta strategie pentru atingerea acestui scop era aceea de a sprijini parintii pentru a contrabalansa puterea pe care o aveau medicii in luarea deciziilor si pentru a-i ajuta sa joace un rol mai mare in definirea si satisfacerea nevoilor copiilor lor. Astfel, Radda Barnen a decis sa creeze si sa sprijine un numar de organizatii care sa contribuie la aceste schimbari preconizate, si anume:

- Asociatia pentru Sprijinirea Copiilor Handicapati Fizic-Romania (ASCHF-R) care lucreaza cu copii cu dizabilitati fizice;
- Fundatia Motivation Romania (MOTIVATION) care lucreaza cu utilizatorii de fotolii rulante;
- Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale “TREBUIE!”(TREBUIE) care lucreaza cu copii si adulti cu dizabilitati intelectuale si asociate;

Aceste ONG-uri au fost puse in legatura cu organizatii suedeze de parinti specifice pentru a facilita invatarea din experienta lor. Dupa15 ani se pot vedea rezultatele investitiei facute.

Conferinta 15 ani pentru viitor- Privind dincolo de dizabilitate desfasurata miercuri 20 Aprilie in Bucuresti a fost prilejul prin care s-a marcat activitatea de 15 ani desfasurata de Radda Barnen alaturi de partenerii romani. Prin acest eveniment organizatorii au incercat sa arate invitatilor si opiniei publice ca realitatea in care traiesc acum copiii cu dizabi zlitati s-a schimbat ca urmare a programelor finantate, dar ca in acelasi timp mai exista atitudini negative si discriminare.

La inceputul conferintei a fost prezentat un film realizat de catre Asociatia Junior in colaborare cu TREBUIE si ASCHF-R, film care a ilustrat viata copiilor, realizarile lor, centrele in care acestia invata sa faca fata unei societati care nu este inca pregatita pentru ei, precum si opiniile parintilor si autoritatilor cu privire la ce mai este de facut. Filmul invita la reflectie pe toti membrii societatii.

El a fost urmat de un moment artistic al copiilor din cele doua organizatii. Elementul de baza al conferintei a fost insa demararea procesului prin care cele doua organizatii TREBUIE si ASCHF-R vor sa aduca la cunostinta guvernantilor felul in care drepturile copiilor cu dizabilitati sunt respectate in Romania.

Instrumentul utilizat in acest scop va fi Manifestul copiilor cu dizabilitati din Romania, care va cuprinde atat opiniile copiilor cat si pe cele ale parintilor si specialistilor din domeniu.

Ce este manifestul copiilor cu dizabilitati?
Este un document prin intermediul caruia copiii cu dizabilitati, organizatiile si reprezentantii intereselor lor, isi transmit problemele si asteptarile catre autoritatile publice si societate in general.

Oricine va citi acest manifest:

• Va cunoaste mai bine situatia copiilor cu dizabilitati
• Va intelege cum isi vad ei viitorul
• Va afla care sunt principiile unei societati care respecta dreptul la sanse egale pentru copilul cu dizabilitati.
Care este continutul unui asemenea document?
Manifestul copiilor cu dizabilitati va cuprinde atat opiniile copiilor exprimate de acestia in grupuri de lucru organizate de TREBUIE si ASCHF-R, cat si opiniile parintilor si ale specialistilor care lucreaza in domeniu. La grupul de lucru al copiilor au participat 18 copii si tineri cu varste intre 5 si 17 ani.

Care au fost concluziile la care au ajuns copiii in timpul conferintei:

• “Ne dorim oameni care sa ne respecte si sa ne inteleaga”
• “Sa nu isi mai bata oamenii joc de noi”
• “Sa am in jurul meu oameni mai intelepti care sa nu ma jigneasca si sa fie mai multa deschidere din partea societatii”
• “Toti oamenii sa nu faca diferenta intre cei din jur indiferent de cum arata, sau ce natie sunt!”
Reflectarea in mass media:

• “As vrea mai multa mediatizare a realizarilor noastre”
• “In ziare apar articole care nu ne ajuta sa va aratam ce putem face”
• “Se scrie mult despre copiii handicapati, dar prea putin despre NOI! NOI suntem altfel, dar avem aceleasi vise ca orice alt copil”

Viata lor:

• “Sa dansez si sa cant”
• “Sa castige Steaua campionatul si sa imi gasesc un loc de munca dupa ce imi termin scoala”
• “Sa ma fac bine si sa am noroc”
• “Sa invat bine la scoala”
Manifestul va fi consolidat in mai multe grupuri de lucru formate din copii, parinti si specialisti si va fi inaintat Comisiei Parlamentare pentru Drepturile Omului precum si Institutiei Avocatul Poporului, impreuna cu cateva studii de caz ce descriu discriminarile la care sunt inca supusi copiii cu dizabilitati din Romania.

Conferinta a fost considerata de catre participanti un prim pas spre respectarea dreptului la exprimare drept care se afla printre cele mai incalcate in Romania, tara in care inca se considera ca parerea copiilor nu este importanta. Organizatorii au vrut astfel sa initieze o campanie care a continuat cu prezentarea manifestului in Comisia Parlamentara pentru Drepturile Omului, precum si organizarea unor evenimente de vizibilitate sociala a copiilor, in Bucuresti si in 15 alte localitati.

Speram sa facem din Manifestul Copiilor cu Dizabilitati un instrument de lobby si advocacy pentru toti copiii din Romania dar si pentru organizatiile din domeniu. Asteptam sugestiile voastre.

Contact “Trebuie”:
email: trebuie_nationala@yahoo.co.uk

Comments