conferinte nationale

CONFERINTA ANUALA

posted Jul 12, 2011, 4:51 AM by Reteaua Impreuna

Ioana Serb
- 2010-Aug-10 -
conferinte nationale

CALATORII PE CURCUBEU Atasamentul ; teorie, practica, aplicatii

ASOCIATIA DE TERAPIE PRIN JOC SI DRAMATERAPIE DIN ROMANIA

CONFERINTA ANUALA

- editia II -

Romania, Brasov, 2-3 octombrie 2010

Loc de desfasurare: Incubatorul de Afaceri, str. Turnului nr. 5

CALATORII PE CURCUBEU Atasamentul ; teorie, practica, aplicatii

CONFERINTA ESTE ACREDITATA DE COLEGIUL PSIHOLOGILOR CU 10 CREDITE

PREZENTARI

Atasamentul si Sanatatea Mintala . Dezvoltarea Emotionala a Copiilor . Sir Richard Bowlby

Sir Richard va examina importanta atasamentului bebelusilor si copiilor mici de o ?figura materna? si cum dezvoltarea emotionala a copiilor este influentata de calitatea relatiei lor de atasament cu figurile parentale

Jocul Neuro-Dramatic si Atasamentul . Sue Jennings

Cele mai multe scrieri contemporane descriu ca importanta pentru atasament perioada de la 12 luni incolo. Aceasta prezentare pune sub semnul intrebarii aceasta presupunere si, folosind evidente de la obstetricieni, pediatrii si terapeuti, accentueaza ca atasamentul se stabileste pe perioada sarcinii si in primele sase luni. Oricare presiuni asupra femeilor insarcinate de a munci extensiv inainte si dupa nastere insemna ca procesul de atasament este deseori neglijat. Termenul de Jocl Neuro-Dramatic este folosit sa descrie perioada cruciala in care jocul senzorial si dramatic formeaza atasamentul primar, ce va influenta capacitatea de empatie si rezilienta.

Terapia prin Joc cu Copii cu Dificultati de Atasament . Eileen Prendiville

Aceasta prezentare va privi unele dintre aspectele complexe ale copiilor care nu au atasamente sigure si va lua in considerare provocarile la care face fata terapeutul in asistarea copilului si a ingrijitorilor sai pentru a depasi problemele aparute. Vom privi aspectele relationale, problemele de dezvoltare, procesul de terapie prin joc si nevoile copilului in mediul lui de zi cu zi. Ne vom concentra in mod special asupra nevoilor copilului ca un adult acordat sa fie disponibil pentru el atat in terapie, cat si acasa.

Teatrul Atasamentului . Joan Moore

Aceasta prezentare se va concentra in principal asupra dificultatilor care afecteaza copiii in plasament/ in adoptie si parintii, si, apoi, asupra abordarilor creative pentru a le rezolva. Corpul este ?un teatru? care inmagazineaza amintiri traumatice si le pune in scena din nou atat constient cat si inconstient. Pentru a explica de ce oamenii sunt atat de dependenti de ingrijire, ma voi referi la perspectivele etologice si la cele ale atasamentului si neurostiintei. Voi detalia stadiile timpurii ale tasamentului prin care copiii care primesc ingrijire castiga simtul de sine. In modelul ?Teatrului Atasamentului? parintii sunt incurajati sa suplineasca experienta ingrijirii pierdute si sa tinteasca spre un echilibru relational mai satisfacator reciproc, ceea ce ii face pe copiii anxiosi capabili sa exploreze si sa invete sa implice reciprocitatea. Aceasta se obtine prin jucarea istoriei copilului, implicand parintii adoptivi sau de plasament si incorporand o varietate de materiale creative si senzoriale. In cursul utilizarii povestii si dramei, voi reflecta asupra semnelor schimbarii cu care trebuie sa ne familiarizam pentru o evaluare eficienta a practici noastre.

ATELIERE

Aplicarea teoriei atasamentului in ingrijirea de zi a bebelusilor si copiilor mici . Sir Richard Bowlby

Bebelusii si copii mici pot ?termina? atasamentul lor doar cautand raspuns prin obtinerea proximitatii cu o figura de atasament, preferabil figura lor primara de atasament, insa o figura de atasament secundara consistenta este de obicei adecvata. Daca proximitatea nu poate fi obtinuta, atasamentul cautand raspuns va persista si va ramane ?neterminat?, ceea ce aduce suferinta extrema bebelusilor si copiilor mici. Acest atelier examineaza modul in care bebelusii si copiii mici sunt capabili sa termine atasamentul cautand raspuns in timpul diferitelor forme de ingrijire non-parentala si discuta unele procese de aparare psihologica (inclusiv disocierea) care pot fi activate in copiii mici atunci cand atasamentul lor in cautare de raspuns ramane neterminat de-a lungul zilei.

Cercurile Atasamentului . Sue Jennings

Acest atelier practic arata cum trei ?Cercuri ale Continerii, Ingrijirii si Atasamentului? formeaza o secventa de dezvoltare la copilul care creste, atat inainte de nastere cat si dupa. Aceste cercuri pot fi aplicate ca o forma de interventie cu copiii si tinerii cu dificultati de comportament si emotionale, posibil cu istorie de abuz sau neglijare. Se va adresa de asemenea si posibilitatii unor ateliere pre/post natale pe atasament pentru ?mame in situatie de risc?

In Camera de Joc cu Copii cu Dificultati de Atasament . Eileen Prendiville

Acest atelier practic va permite particiapantilor sa exploreze si sa se implice in materiale si activitati de joc care sunt folositoare in lucrul cu copii cu dificultati de atasament. Vom invata despre teme comune pe crae le prezinta copilul si abordari care se adreseaza problemelor comune. Atelierul va include abordari prin joc senzorial si murdar, asa ca veniti pregatiti sa va alaturati!

Teatrul Atasamentului . Joan Moore

Este amuzant sa te costumezi si sa intri in pielea unor personaje noi si diferite. In acest atelier participantii vor fi invitati sa ia parte la si sa observe piese de istorie de viata, folosind o combinatie de scenarii si improvizatii. Vom explora impactul emotional al acestei munci asupra protagonistului si audientei, fiecare avand oportunitatea sa reflecteze asupra diferitelor perceptii ale personajelor si sa decida asupra unor modalitati eficiente de a merge mai departe.

PERSOANA DE CONTACT: IOANA SERB, TEL 0751093620, E-MAIL ion_as@yahoo.com

A 3-a conferinţă internaţională despre programele prin artă pentru persoanele cu nevoi speciale 10-12 septembrie 2009, Poiana Braşov, România Anna Hotels

posted Jul 12, 2011, 4:50 AM by Reteaua Impreuna

Bogdan Ardeleanu
- 2009-Oct-6 -
conferinte nationale

În perioada 10-12 septembrie 2009, a avut loc un eveniment pe cât de important pe atât de necesar şi anume Conferinţa Internaţională „Împreună prin Artă pentru persoane cu dizabilităţi” în incinta Hotelului “Sport” Grup ANA Hotels din Poiana Braşov.

Conferinţa a fost organizată de Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău (FSC) în colaborare cu Fundaţia de Asistenţă Socială pentru Tineret (FAST) Braşov. Finanţatorii şi colaboratorii au fost Uniunea Europeana prin programul Phare: Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate “IMPREUNA” – instrument de coeziune socială.

Aceasta a 3-a conferinţă internaţională organizată pentru a reuni 200 de specialişti în domeniul stimulării prin arte, a realizat un schimb de experienţă între practica autohtonă şi practica de peste hotare, aceasta din urmă având în spate o întreagă experientă dată de rezultatele avute de-a lungul anilor în care România nu a avut acces la informaţii. Această conferinţă a reprezentat un moment important pentru Reţea, deoarece este o rampă de lansare spre noi oportunităţi de dezvoltare în domeniul social având ca rezultat final beneficiarii, astfel Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate îndeplinindu-şi obiectivele.

Un număr total de 242 persoane s-au înregistrat pentru participare la conferinţă, din care s-au selectat 203 specialişti, reprezentând 85 institutii şi ONG-uri. Au fost prezente 26 ONG-uri româneşti, 59 instituţii de stat şi 6 ONG-uri din străinătate.

Numărul mare de persoane care s-au înregistrat a demonstrat interesul crescut al audienţei şi nevoia de informaţii din acest domeniu.

Pentru membrii Reţelei care au participat la conferintă, dar mai ales pentru membrii care din pacate nu au fost prezenţi dar vor informaţii în legătură cu subiectele discutate, vă prezentăm în continuare programul conferinţei plus câteva concluzii şi rezultate ale conferinţei:

Deschiderea conferinţei

Vorbitorii primei zile

În prima parte a conferinţei, a moderat Doamna Daniela Ţîţaru, Director adjunct DGASPC Bacau.

Gabriela Achihai, preşedinte Fundaţia de Sprijin Comunitar Bacău a vorbit despre misiunea conferinţei şi rezultatele aşteptate, a anunţat regulile de bună desfaşurare şi a făcut o prezentare a principalelor momente ale conferinţei cu subiectele aferente

Dan Zelenco, beneficiar al CRRN Răcăciuni (Bacău) a prezentat cuvântul de bun venit al conferinţei, împărtăşind din experienţa lui cu artele şi beneficiile conştientizate de el în urma terapiei prin arte.

Kate Baxter de la Muzika Charitable Trust, UK, a prezentat o perspectivă internaţională a domeniului stimulării persoanelor cu dizabilităţi prin arte.

Ileana Savu, reprezentantul Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului a vorbit despre programele care sunt în derulare în instituţia din care face parte şi despre impactul stimulării prin arte în lucrul cu copiii.

Ilinca Balan, sef adjunct secţia politica la Ambasada Marii Britanii ne-a prezentat din activităţile Ambasadorului Robin Barnett şi implicarea lui în domeniul social din România.

Ovidiu Necula, medic psihiatru CRRN Gâşteni a vorbit despre activitatea pe care o desfăşoara cu beneficiarii centrului şi de satisfacţia pe care a avut-o prin aplicarea metodelor de stimulare prin artă asupra lor.

Doina Dreţcanu, presedinte Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap a descris mai ales cadrul legislativ al stimulării prin artă pentru persoanele cu dizabilităţi şi a venit cu idei despre viitoare proiecte în domeniu.

Dinescu Oana, Prof. Scoala speciala 2 Bucuresti, de la organizatia Salvati copiii a prezentat tipurile de terapie prin artă exersate cu beneficiarii, inclusiv efectele benefice asupra comportamentului lor.

Daniel Hristea, FAST Braşov – coordonator Reţea IMPREUNĂ, a prezentat Reţeaua Naţională de Arte pentru Comunitate ÎMPREUNĂ şi mai ales realizările până în prezent inclusiv revista Împreuna, site-ul, schimburile de experienţă, întâlnirile şi această conferinţă.

Bogdan Ardeleanu, administrator Reţeaua Împreună, a precizat nevoia implicarii membrilor in activitatea Retelei prin articole, idei si descrierea unor tehnici, pentru dezvoltarea acesteia si beneficiul final asupra persoanelor cu nevoi speciale.

Irina Avorniciţei, director FSC Bacău a vorbit audienţei despre meseria de “lucrător prin arte combinate”, despre necesitatea introducerii acestei meserii în organigrama instituţiilor conform modelului din ţările occidentale şi mai ales despre efectele benefice pe care le poate avea acest post în organizaţiile şi instituţiile care au ca beneficiari direcţi persoane cu dizabilităţi.

Ioana Serb, Asociaţia de Terapie prin Joc şi Dramaterapie din România, membru al Reţelei Împreună a prezentat oportunităţile de training în meseria de “lucrător prin artă combinată” şi ghidul de training.

Elena Nastac, coordonator IMPART a prezentat programul IMPART, care oferă servicii de terapie prin artă combinată în instituţii pentru copii şi adulţi din Nord - Estul României, explicând pe larg metoda de înscriere la cursurile acreditate în vederea obţinerii diplomei de “lucrător prin artă combinată”.

Au urmat dezbaterile aşteptate de toţi invitaţii, dezbateri ce au avut loc mai ales prin ridicarea de întrebări către autorităţile invitate la conferintă. Au fost discutate probleme specifice domeniului social, de ajutor a persoanelor cu dizabilităţi şi s-au căutat soluţii la aceste probleme.

La programul artistic din prima seară, participanţii au fost întreţinuţi de grupul de beneficiari ai CRRN Răcăciuni coordonaţi de Vali Răcilă, de artiştii organizaţiei din UK Flying Seagull Project, de Daniel şi Ema Hristea, totul fiind organizat de Gabriel Magurianu.

În ziua a 2-a a conferinţei s-au desfăşurat cele 8 workshop-uri stabilite în agendă plus încă un workshop organizat de Flying Seagull Project, care a fost introdus la initiativa invitaţilor în urma programului artistic desfăşurat de aceştia cu o seara în urmă.

Au fost descrise metode de stimulare prin: culori, imagini, muzică, teatru de păpuşi, modelaj, artă combinată, dramaterapie şi terapie prin joc, după cum urmează:

1. “Culori, imagini şi muzică” – sustinut de Kate Baxter si Margaret Ralph

2. “Papuşa - magie în procesul terapeutic şi lutul – mijloc de expresie în procesul terapeutic” – sustinut de membrii organizatiei Terapia prin arta “Doina Pocioianu”, Timisoara

3. “Terapie prin arta combinata” – sustinut de Echipa Impart – FSC Bacau

4. “Creând o poveste în grup” – Teatrul Forum – sustinut de Vali Racila

5. “Creatie colectiva prin pictura” – sustinut de echipa ADV Iasi

6. “Pictură pe sticlă” – sustinut de “Inima de copil” Galati

7. “Terapie prin arta, culoare, sunet si muzica” – sustinut de CSEI Bistrita

8. “Terapie prin joc” – sustinut de Ioana Serb de la Asociatia de Terapie prin Joc

9. “Circ, magie şi energie” – sustinut de Flying Seagull Project

În cea de-a III-a zi a conferinţei, lucrările au fost moderate de Doamna Mara Isac de la FAST Brasov.

Au prezentat membri ai Reţelei precum: Borlea Manuela de la Terapia prin Artă “Doina Pocioianu”, Octavia Oana Marţian de la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr.2 Sibiu, Laura Daniela Popescu de la Centrul Pilot de Servicii Comunitare pentru Persoane cu Handicap şi Formare Personal Techirghiol, Veronica Vîlcu de la Alături de Voi Iaşi, Atena Ştefănescu de la ASCHFR Centrul de zi Aurora, Corina Lucan de la Fundaţia Pentru Voi, Anca Mercea (Centrul de zi Sfinta Maria, Cluj), Drăgoi Eugenia (Asociaţia Down, Centrul de zi “Iedera” Oradea), Tătăranu Nicolae (Asociaţia parinţilor Casa Retro Bucureşti), Szabo Monica psiholog la CSC nr.1 Oradea, Prof.univ.dr. Verginia Creţu (Institutul de incluziune pentru persoane cu handicap), Conf.univ.dr. Mirela Dan de la Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din Arad, Adina Fenechiu de la SCUT Braşov, Costache Maria – Centrul de zi “Harap alb” Bucureşti, Toma Cristina de la Fundaţia “Inimă de copil” Galaţi, Maier Daniela de la Centrul şcolar pentru educaţie incluzivă nr.3 Oradea, Turcut Anca Marilena, Indrie Mariana psiholog la Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 Oradea şi Chirilă Emilia (Centrul de sănătate mintală pentru copii şi adolescenţi, Cluj Napoca).

Concluzii şi rezultate:

• Participanţii şi-au format o imagine mai clară asupra activităţii Reţelei Naţionale de Arte pentru Comunitate ÎMPREUNĂ prin prezentarea scopului şi obiectivelor acesteia.

• S-au format contacte între membrii prezenţi şi implicit între organizaţiile unde lucrează, astfel ajutând la dezvoltarea pe termen lung a Reţelei Împreună.

• Trebuie să depăşim situaţia de criză financiară în care ne aflăm şi să muncim în continuare pentru introducerea ocupaţiei de “lucrător prin artă combinată” în organigrama instituţiilor.

• Invitaţii au căpătat informaţii despre: terapie prin artă combinată pentru grupuri cu nevoi speciale, informaţii măsurate prin numărul vorbitorilor, subiecte, ateliere, feed back-uri.

• Conferinţa a explorat oportunităţile de training, nu multe existente în prezent; cei interesaţi se pot înscrie la cursuri organizate de echipa IMPART de la FSC Bacău.

• Sunt necesare mai multe oportunităţi de training pentru cei care lucrează cu grupuri cu nevoi speciale, în afara celor din postliceale şi universităţi, necesitate exprimată în cadrul atelierelor şi plenului conferinţei.

• Participanţilor trebuie să li se asigure posibilitatea de a participa la toate workshop-urile, ceea ce înseamnă că trebuie rezervat mai mult timp pentru ateliere.

Ca un feedback, au fost aplicate chestionare cu întrebări referitoare la organizarea conferinţei, la activitatea Reţelei şi la tema conferinţei, introducerea meseriei de “lucrator prin artă combinata” in organigrama instituţiilor.

Vă prezentăm analiza chestionarelor, care ne conduce la următoarele concluzii:

•Majoritatea invitaţilor se consideră membri ai Reţelei Împreună şi consideră că Reţeaua le reprezintă interesele.

•Chiar dacă mai mult de jumătate din invitaţi recunosc că nu au realizat nimic pentru activitatea desfăşurată de Reţea, totuşi majoritatea consideră că Reţeaua trebuie să-şi continue activitatea, manifestând interesul ca pe viitor să participe la dezvoltarea ei.

•Toţi invitaţii care au completat chestionarul cred că este necesară introducerea ocupaţiei de “lucrător prin artă combinată” în organigrama instituţiilor şi că o calificare în această ocupaţie le-ar fi de real ajutor în munca cu beneficiari, persoane cu dizabilităţi.

•Organizarea evenimentului s-a apreciat ca fiind foarte bună, comentariile participanţilor ajungând până la: “cea mai constructivă conferinţă din cele la care am luat parte” şi “la superlativ”.

•Participanţii au arătat un interes crescut pentru activităţile terapeutice, implicit pentru workshop-uri, considerând că au dobândit cunoştinţe folositoare în munca lor.

•Cele mai apreciate aspecte ale conferinţei au fost workshop-urile alături de locaţia conferinţei şi cazare.

•Revista Împreună este considerată ca un instrument util în munca invitaţilor şi este citită de majoritatea membrilor Reţelei.

•Toţi respondenţii la chestionar au manifestat interes pentru schimburi de experienţă între diferite ONG-uri din România.

Bogdan Ardeleanu

Psiholog - FSC

CONFERINTA ANUALA

posted Jul 12, 2011, 4:49 AM by Reteaua Impreuna


- 2009-Aug-14 -
conferinte nationale

ASOCIATIA DE TERAPIE PRIN JOC SI DRAMATERAPIE DIN ROMANIA

CONFERINTA ANUALÃ

- editia I -

Romania, Brasov, 2-3 octombrie 2009

Loc de desfãsurare: Incubatorul de Afaceri,

str. Turnului nr. 5

“CONSTRUIREA DE PUNTI interventii prin Terapia prin Joc si prin Dramaterapie asupra copiilor si adulþilor abuzati sexual”

“De la suflet la suflet intotdeauna se gaseste o cale”

CONFERINTA ESTE ACREDITATA DE COLEGIUL PSIHOLOGILOR CU 10 CREDITE

VINERI, 2 octombrie 2009

09.30 – 10.00 Inregistrarea participantilor

10.00 – 10.15 Sesiune in plen – bun venit si deschiderea conferintei

10.15 – 11.15 Prezentare in plen - Eileen Prendiville,” Intelegerea si Intampinarea Nevoilor Familiei in urma Dezvaluirii Abuzului Sexual asupra Copilului”

11.15 – 11.45 Pauza de cafea

11.45 – 13.30 Ateliere

Eileen Prendiville “Procesul de Terapie prin Joc pentru copii care au experimentat abuzul sexual” Sue Jennings “Sa invatam sa zburam din nou...”

Larry Galloway “Corpul meu-eu insumi”

Echipa Impart “Tehnici de stimulare prin arte combinate\"

13.30 – 15.00 Pauza de pranz

15.00 – 16.00 Prezentare in plen – “Realitatea romaneasca cu privire la interventia in cazurile de abuz sexual”

16.00 – 17.00 Prezentare in plen - Larry Galloway, \"Povestirea a ceea ce este de nepovestit prin intermediul jocului\" – rolul terapiei prin joc in lucrul cu victimele abuzului sexual.\"

17.00 – 17.30 Pauza de cafea

17.30 – 18.30 Sesiune in plen – discutii, intrebari si raspunsuri

20.00 Cina

SAMBATA, 3 octombrie 2009

10.00 – 11.00 Prezentare in plen - Ruth Watson, “Unde se ascund monstrii?”

11.00 – 11.30 Pauza de cafea

11.30 – 12.30 Prezentare in plen - Sue Jennings, “Vreau doar sa merg acasa... lucrul cu femeile traficate”

12.30 – 14.00 Pauza de pranz

14.00 – 16.00 Ateliere

Eileen Prendiville “Procesul de Terapie prin Joc pentru copii care au experimentat abuzul sexual” Sue Jennings “Sa invatam sa zburam din nou...”

Larry Galloway “Corpul meu-eu insumi”

Echipa Impart “Tehnici de stimulare prin arte combinate"

Ruth Watson “Unde se ascund monstrii?” – seminar in continuarea prezentarii in plen

16.00 – 16.15 Sesiune in plen – inchiderea conferintei

PREZENTARI

Intelegerea si Intampinarea Nevoilor Familiei in urma Dezvaluirii Abuzului Sexual asupra Copilului – Eileen Prendiville. Pentru a raspunde adecvat nevoilor copiilor si familiilor dupa dezvaluirea abuzului sexual asupra copilului, este esential sa intelegem clar dinamica abuzului, impactul sau asupra copilului, problemele pe care le cauzeaza familiei si interventia necesara. Este necesar sa intelegem criza care urmeaza pentru familie, sa gasim moduri de a ii sprijini pentru a incepe sa depaseasca trauma pe care au experimentat-o si sa ii asistam in calatoria de vindecare.

"Povestirea a ceea ce este de nepovestit prin intermediul jocului" – rolul terapiei prin joc in lucrul cu victimele abuzului sexual.- Larry Galloway Prezentarea are la baza o inregistrare in imagini a incercarii unei adolescente de a face fata abuzului sexual din copilaria sa.

“Vreau doar sa merg acasa... lucrul cu femeile traficate” – Sue Jennings Sute de femei dispar in fiecare an pentru a fi vandute ca sclave sexuale pe piata internationala. Aceasta prezentare priveste contextul si interventia adecvata prin dramaterapie pentru a sprijini femeile, in scopul normalizarii

“Unde se ascund monstrii?” – Ruth Watson Prezentare de caz privind interventia prin terapie prin joc cu un copil care este confuz cu privire la sexul sau si care prezinta comportament sexualizat dupa un abuz sexual timpuriu.

ATELIERE

Procesul de Terapie prin Joc pentru copii care au experimentat abuzul sexual – Eileen Prendiville Acest workshop va da participantilor oportunitatea de a explora in detaliu dificultatile care apar dupa dezvaluirea abuzului sexual asupra copilului si de a obtine o intelegere mai profunda a interventiilor terapeutice care sunt de ajutor si a factorilor care trebuie sa fie luati in considerare inainte de inceperea terapiei cu copilul

“Sa invatam sa zburam din nou...” – Sue Jennings Un atelier practic care se concentreaza asupra lucrului corporal pentru a ajuta oamenii sa re-experimenteze stadiile dezvoltarii lor de la copil la adult. Vom vedea cum o abordare prin corporalitate ne permite sa “re-experimentam” si sa “re-aranjam stadiile” fara sa fie nevoie sa “re-gresam”. “Corpul meu-eu insumi” – Larry Galloway Prin folosirea bandajelor ghipsate pentru modelarea corpurilor, acest atelier arata cum copiii isi pot schimba imaginea de sine si pot construi o atitudine mai pozitiva fata de ei insisi, in special dupa abuzul sexual.

“Tehnici de stimulare prin arte combinate" – Echipa Impart Workshopul contine jocuri de prezentare, miscare naturala si miscare folosind materiale auxiliare, jocuri de mimica, exercitii muzicale, colaj in timp limita, incheiere, cantec de ramas bun. Acestea sunt cateva dintre tehnicile pe care participantii vor avea ocazia sa le experimenteze direct.

TAXE DE INREGISTRARE

pana la 20 august 2009, 1 persoana 60 euro, 1 persoana – student, angajat al DGASPC, profesor 50 euro

dupa 20 august 2009, 1 persoana 70 euro, 1 persoana – student, angajat al DGASPC, profesor 55 euro

Va rugam trimiteti formularele de inscriere cu subiectul “Inscriere la Conferinta” pe adresa de e-mail ion_as@yahoo.com. Dupa primirea confirmarii, prin e-mail, taxa de inscriere va fi achitata prin transfer bancar, în conturile ATJDR de la Banca Romexterra, Brasov • RO15CRDZ012A082590479001, in RON • RO85CRDZ012A082590479002, in EURO – cu menţiunea „taxa Conferinţă”. Inscrierea oficiala la Conferinta are loc dupa achitarea taxei si trimiterea prin e-mail a copiei dupa ordinul de plata. Taxa de participare la Conferinta acopera accesul la sesiunile in plen si ateliere, materialele de la Conferinta, pauzele de cafea si cina.

CAZARE - rezervati cazarea direct la hotelul pe care il alegeti; mai jos aveti o lista de optiuni

Hotel Aro * * * * Address: 27 Eroilor, Brasov Phone: +40-268-478800 e-mail: office@aro-palace.ro web page: http://www.aro-palace.ro

Hotel Brasov * * * Address: 38 13 Decembrie, Brasov Phone: +40-268-426633 e-mail: rezervari@hotelbrasov.ro web page: http://www.hotelbrasov.ro

Hotel Bella Muzica * * * Address: 19 Sfatului Square, Brasov Phone: +40-268-477956 e-mail: hotel@bellabuzica.ro web page: http://www.bellamuzica.ro

Pensiunea Mury* * * Address: Braşov, Str. De Mijloc Nr.62 Tel: +40-268-418740. E-mail: office@pensiuneamury.ro web page: www.pensiuneamury.ro

Pensiunea Flamingo * * * Address: Lunga 75, Brasov Phone: +4 0268 416 080 Rezervări: www.pensiuneaflamingo.ro

Pensiunea Phoenix* * * Address: Independentei nr.14, Brasov Phone: 0268-422000

Hotel Decebal * * Address: Lunii 6, Brasov Phone: +40-268-333065 www.hoteluldecebal.ro

Hotel Aro Sport * Address: 3 Sf. Ioan, Brasov Phone: +40-268-142840 e-mail: office@aro-palace.ro www.aro-palace.ro

PERSOANA DE CONTACT: IOANA SERB, TEL 0751093620, E-MAIL ion_as@yahoo.com

“IMPREUNA PRIN ARTA PENTRU PERSOANE CU DIZABILITATI”

posted Jul 12, 2011, 4:47 AM by Reteaua Impreuna


- 2009-Aug-14 -
conferinte nationale

A 3-a conferinta internationala despre programe de arta pentru persoane cu nevoi speciale 10-12 Septembrie 2009, Poiana Brasov, Romania Hotel Sport, Grup Anna Hotels

PARTICIPAREA LA CONFERINTA ESTE LIMITATA LA UN NUMAR DE MAXIM 2 PERSOANE PE ORGANIZATIE/ INSTITUTIE.

Organizatorii acopera toate cheltuielile legate de eveniment cu exceptia transportului si a cheltuielilor personale legate de consumul de la bar, telefon din camera de hotel, etc . (pentru grupuri de persoane cu dizabilitati va rugam sa contactati Secretariatul Tehnic al Conferintei pentru informatii suplimentare)

Conferinta incepe in prima zi la ora 12.00 cu inregistrarea, cazarea si primirea materialelor, urmate de masa de prinz. Lucrarile se vor incheia in a treia zi, dupa masa de pranz. In cel mai scurt timp va vom trimite agenda detaliata a Conferintei. Va rugam sa completati formularul de inregistrare si sa il trimiteti prin email: impreuna@impreuna.arts.ro. Va rugam completati cite un formular pentru fiecare persoana participanta.

DENUMIREA ORGANIZATIEI /INSTITUTIEI:

NUMELE:

LOCALITATEA:

TELEFON:

EMAIL:

Data sosirii:

Data plecarii

Va rugam sa bifati urmatoarele:

Particip la masa de prinz din prima zi: DA / NU

Particip la masa de prinz din ultima zi: DA / NU

MENTIUNI SPECIALE:

REGIM ALIMENTAR: - altele (specificati)………….. ………………………………….

In masura posibilitatilor, vom incerca sa oferim un meniu separat pentru vegetarieni si cei care au cerinte dietetice speciale.

DIZABILITATI/ NEVOI SPECIALE:

- tipul:

- facilitati dorite (scaun cu rotile, facilitati de acces etc. –detaliati)……………………………..

Semnatura

Data:

Formular 2

Acest formular va fi completat de catre persoanele doritoare sa contribuie la conferinta cu lucrari, materiale pentru expozitie sau workshop-uri.

Conferinta va avea 4 workshop-uri tematice, dupa cum urmeaza:

1) terapie prin miscare si joc;

2) terapie prin muzica si dans;

3) terapie prin arte vizuale (desen, pictura etc.);

4) drama-terapie.

In cazul in care doriti sa coordonati sau sa participate cu lucrari in cadrul workshop-urilor, va rugam sa alegeti tema dintre cele de mai sus.

DORESC SA:

1. Particip cu prezentarea unei lucrari scrise Da  Nu 

Tema:

Titlul:

Rezumat (va fi trimis prin e-mail sau fax la Secretariatul Tehnic al Conferintei):

Cuvinte cheie:

Durata prezentarii (max. 20 min):

2. Particip cu o sesiune practica (demonstratie) la un workshop Da  Nu 

Tema:

Titlul:

Scurta descriere:

Durata prezentarii:

3. Particip cu materiale pentru expozitie Da  Nu 

Pliante:

Postere:

Prezentare video (durata):

Altele (detaliati): ………………………………………………….. …………………………………………………...

5. Particip cu activitati pentru programul artistic de seara. Da  Nu 

Descriere:

Va rugam sa transmiteti aceste formulare completate catre Secretariatul Tehnic al Conferintei, cat mai curand posibil. Veti fi contactat ulterior pentru discutii detaliate.

Va multumim si va asteptam cu interes!

Persoana de contact: Bogdan Ardeleanu e-mail: impreuna@impreuna.arts.ro

A 3-a conferinţă internaţională despre programele prin artă pentru persoanele cu nevoi speciale 10-12 septembrie 2009, Poiana Braşov, România Anna Hotels

posted Jul 12, 2011, 4:45 AM by Reteaua Impreuna

Comitetul organizator vă invită să participaţi la acest eveniment important şi să transmiteţi mesajul dumneavoastră oficial despre temele pe care conferinţa le prezintă celor 200 de participanţi.

Vă asigurăm că orice contribuţie făcută de dumneavoastră este foarte apreciată şi va ajuta la dezvoltarea acestui domeniu.

Am dori să faceţi o prezentare de 10 minute în prima zi a evenimentului (10 septembrie – începând cu ora 14) şi vă mulţumim pentru timpul şi interesul dumneavoastră.

Mai jos veţi găsi detalii ale evenimentului.

Durata conferinţei va fi de două zile şi jumătate şi va avea loc în Poiana Braşov, România în septembrie 2009. Conferinţa se adresează profesioniştilor implicaţi în lucrul cu persoane cu nevoi speciale prin diferite forme de artterapie. Vor fi informaţii importante şi implicare din partea persoanelor cu dizabilităţi. Deasemenea se vor desfăşura diferite workshop-uri şi vor prezenta oratori importanţi în domeniu.

Scopul conferinţei este:

- de a împărtăşi şi de a demonstra întrebuinţările artelor în programele destinate persoanelor cu dizabilităţi

- de a arata ce a fost realizat până în acest moment

- de a convinge autorităţile din domeniu despre nevoia introducerii ocupaţiei de “lucrător prin artă combinată” în organigrama instituţiilor.

Conferinţa va include o actualizare a acreditării ocupaţiei de “lucrător prin artă combinată” şi a oportunităţilor de training şi va explora apoi viitorul Reţelei Naţionale de Arte pentru Comunitate “Împreuna”.

Vă rugam sa adresaţi orice întrebare despre conferinţă Fundaţiei de Sprijin Comunitar Telefon 0234 585658, persoana de contact - Bogdan Ardeleanu.

Conferinta internationala, Impreuna pentru Drepturile celor Marginalizati

posted Jul 12, 2011, 4:44 AM by Reteaua Impreuna

Adina Dediu, Asistent Dezvoltare Organizationala, Fundatia Inima de Copil, Galati
- 2008-Jun-18 -
conferinte nationale

Fundatia Inima de Copil a organizat Conferinta Internationala `Impreuna pentru Drepturile celor Marginalizati` (15-16 Noiembrie, 2007 Galati) in cadrul activitatilor proiectului `Lucrand Impreuna pentru cei in nevoie`, proiect finantat de Comisia Europeana prin Programul Networking- Componenta Societatea Civila- Romania si Bulgaria.

Programul Conferintei a inclus in principal dezbaterea problemei sociale referitoare la incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati.

In cadrul sesiunilor cuprinse in program, avem urmatoarele teme: advocacy, Networking (lucrul in retea), dezvoltarea serviciilor comunitare, prezentarea modelelor de buna practica in domeniu, cat si prezentarea rezultatelor obtinute in cadrul proiectului `Lucrand Impreuna pentru Cei in Nevoie`.

In cadrul conferintei, o sesiune speciala a fost acordata prezentarii castigatorilor concursului national din Romania, in urma caruia 10 modele de buna practica au fost incluse in Manualul de Bune Practici in integrarea copiilor si adultilor cu dizabilitati din Romania, Belgia, Italia si Bulgaria.

Conferinta a durat doua zile in cadrul careia ne-am bucurat de prezenta unor vorbitori cheie din Ungaria- Civil Society Development Foundation, Belgia- ADO Icarus, Italia- DPI Italia si Centrul national de Reablilitare Sociala din Bulgaria.

La conferinta au participat peste 70 de reprezentanti ai sectorului social, public si privat- implicati activ in promovarea drepturilor persoanelor in nevoie, din Romania si Bulgaria. Mass- media a fost invitata in cadrul sesiunilor conferintei la care vorbitorii prezentau importanta si realizarile inregistrate prin proiectul `Lucrand Impreuna pentru Cei in Nevoie`.

Concluziile finale ale partenerilor proiectului participanti la conferinta au fost sumarizate de d-na Anna Burtea, Director Executiv al Fundatiei Inima de Copil: `acest proiect a ajutat la crearea unei retele de lucru a ONG-urilor din Romania si din Europa pentru intarirea capacitatii organizationale pentru a oferi servicii sociale de calitate persoanelor aflate in nevoie. Reteaua de lucru ne-a ajutat in schimbul de experienta, expertiza si succese, si este un factor important in intarirea ONG-urilor in a deveni advocati mai buni pentru cei pe care ii asista. Proiectul de Networking ne-a ajutat sa punem bazele pentru servicii mai bune in prezent dar si pentru viitor`.

Contact:

T/F: 0236 458 400
Mobil: 0726 105 416
Email: adina.dediu@inimadecopil
Web: www.inimadecopil.ro

Terapii neconventionale pentru persoane cu dizabilitati la Baia Mare

posted Jul 12, 2011, 4:43 AM by Reteaua Impreuna

Daniel Filipas, director executiv , asociatia Esperando, Baia Mare
- 2007-Dec-18 -
conferinte nationale

O conferinta a carei scop - deja indeplinit- a fost sa aduca impreuna manifestari de terapie neconventionala care sa imbunatateasca viata copiilor si adolescentilor cu dizabilitati.

In zilele de 4 si 5 octombrie, Asociatia `Esperando` Baia Mare a organizat cea de-a doua editie a Conferintei sale anuale destinata serviciilor pentru persoane cu dizabilitati. Aceasta a doua editie a devenit una internationala, iar tema aleasa a fost una draga noua: terapii neconventionale; acest lucru pentru ca sunt deja ani de cand cautam sa adaugam la munca specialistilor in recuperare si a dascalilor orice mijloc terapeutic ce poate sa le faca viata mai buna copiilor si tinerilor cu dizabilitati de care noi ne ingrijim.

Aici au fost reuniti specialisti din domenii diverse dar care prin ceea ce fac contribuie la imbunatatirea vietii clientilor nostri. Pe aceasta cale dorim sa transmitem oricui interesat ce alte metode neconventionale pot sustine cauza noastra.

Organizata in cadrul proiectului `Neconventional`, sustinut financiar de catre Consiliul Local Baia Mare prin S.P.A.S conform legii 350/ 2005, evenimentul a fost un succes deplin. Au participat peste 40 de specialisti si numerosi invitati, reprezentanti ai mass-media si cativa reprezentanti ai autoritatilor locale (inclusiv ai finantatorului principal). S-au adunat oameni implicati in domeniu, din toate colturile tarii (Galati, Iasi, Timisoara, Zalau, Cluj Napoca, Bistrita etc), dar si din strainatate. Cu totii au fost incantati de atmosfera deschisa si profesionista, de temele prezentate direct si concret, de calitatea lectorilor si a lucrarilor, de organizarea si ospitalitatea gazdelor.

Despre ce s-a discutat, mai concret? Medicul specialist in recuperare balneo-fizioterapie Mona Medan de la Spitalul de Urgenta `Constantin Opris` Baia Mare a deschis sirul prezentarilor cu o discutie despre efectele si importanta hidroterapiei. `Imersia in apa este urmata de o stare de confort psihic sau chiar stare de euforie (mai accentuata la copii), reactie psihica explicata prin efectul de facilitare a mobilitatii diferitelor segmente in apa, creandu-i bolnavului o stare de confort si incredere; la acestea se adauga efectul antialgic, miorelaxant, decontracturant, care completeaza starea psihica favorabila.`

In acelasi timp, dr. Mona Medan a subliniat nevoia de a discuta despre aceste terapii alternative si de a apela la ele pentru a aduce aportul acolo unde metodele traditionale se opresc sau sunt limitate. La fel cum sunt inca atatea necunoscute despre corpul omenesc si functionarea sa, este uneori greu de explicat de ce un pacient care nu inregistreaza progrese semnificative prin caile sau metodele uzuale, raspunde excelent la lucrul cu un animal, sau intr-un alt mediu decat cel folosit de obicei pentru tratament.`Viitorul va demonstra eficienta si siguranta tratamentelor alternative, subordonandu-se principiului medicinii bazate pe dovezi`.

Zsuzsa Füredi de la Scoala Speciala din Szentesa a adus in atentia participantilor terapia prin drama. Simplu, fara a necesita cheltuieli uriase, metoda folosita este insa foarte eficienta. Pe scena incropita din ce a are la indemana, Zsuzsa imbina teatrul cu exercitiile fizice. Copii fac astfel exercitii fizice pe care in mod normal nu le-ar accepta, motivati de piesa si de admiratia publicului. Principiul a fost demonstrat ad-hoc, cu cativa dintre participantii la conferinta!

Instructorul de dans Alex Szalkai a adus buna dispozitie cu terapia prin dans. De cateva luni, diminetile Centrului Esperando sunt luminate si insufletite de muzica si miscarile in care sunt prinsi toti copiii si tinerii cu dizabilitati asistati. Chiar daca pare greu de crezut pentru cei care cunosc problemele grave ale acestora si dificultatile nu doar de a se misca si umbla, dar chiar si de a-si mentine echilibrul, dansul este un medic fenomenal si incredibil! Toti copiii sunt fascinati si isi depasesc limitele pentru a fi pe ring, intre ceilalti Fred Astair si Ginger Rogers ce folosesc cadrul, carja sau chiar fotoliul rulant! Sa fie ritmul? Sa fie farmecul antrenorului? Sa fie muzica frumoasa? Sau doar dorinta de a face impreuna lucruri pe care pana acum doar si le doreau? Dar parca nici nu mai conteaza! S-a lansat ad-hoc o sedinta de terapie prin dans chiar in sala de conferinte, de catre copiii si tinerii cu dizabilitati prezenti in sala!

In acelasi registru, Fundatia `Inima de Copil` din Galati, prin d-na Cristiana Toma, a prezentat terapia prin Arta. Bazata pe activitatile pe care le desfasoara deja de o buna bucata de vreme, prezentarea colegilor nostri de la Dunare a adus idei noi si unele revelatii. Din materiale obisnuite - pahare, culori pentru vitraliu, acrilice, seminte, sfoara, ramuri lemn, scoici, carton- tinerii cu dizabilitati intelectuale confectioneaza mici obiecte de arta: pahare pictate, rame foto, impletituri din sfoara, sporul casei, vaze pictate. `Activitatile de lucru manual: constructia, desenul si modelajul sunt pentru tineri mijloace de exprimare foarte bogate, permitandu-le sa creeze in realitate ceea ce au vazut, trait sau imaginat. Materialele folosite le satisfac curiozitatea si setea de cunoastere si exprimare. Tinerii sunt foarte mandrii cand creeaza ceva, ii stimuleaza, le confera un simt al realizarii si increderii in sine.`

O studenta din Iasi, Mihaela Zaharia (Universitatea `Al. I. Cuza` Iasi, Facultatea de Filozofie, Sectia Asistenta Sociala), si-a manifestat dorinta sa participe la conferinta si chiar sa sustina o prezentare. Iar acest lucru nu a putut decat sa ne bucure! Ea a prezentat `Recuperarea prin ergoterapie` , avand ca baza vizita pe care a facut-o la un centru/ spital in Italia. `Activitatile ergoterapeutice implica gandire, planificare, presupunere si alegere, pentru ca la finalul activitatii, persoana cu handicap sa fie mandra ca a creat o jucarie, un panou decorativ, sau orice obiect ce poate fi util. Acest lucru le da un sentiment revigorant si le confera un simt al realizarii si increderii in sine, contribuind la structurarea statutului si rolului persoanei, recunoscute din punct de vedere social.`

In activitatile ergoterapeutice se pune accentul pe reeducarea gestualitatii, a indemanarii, dezvoltarea expresivitatii, readaptarea subiectilor la efort si revenirea lor la o activitate profesionala cu efect de resocializare. Prin aceasta, persoanele cu dizabilita isi redobandesc autonomia si demnitatea.

Terapia prin joc- jongleria au facut, fara indoiala, multe sprancene sa se ridice cand au fost citite pe programul conferintei. Insa cele doua prezentari, sustinute de catre psihologul Daniela Hamzescu, Directoarea Centrului Scolar pentru Educatie Incluziva `Dumitru Ciumageanu` din Timisoara, respectiv Adrian Barbu din Cluj, au schimbat cu siguranta pozitia sprancenelor! Iar faptul ca Adrian a fost deja la Centrul Esperando si i-a fermecat pe copii cu jongleriile, ca si demonstratia pe viu facuta in sala, in timpul prezentarii, au adus un plus de autenticitate. Ambele prezentari au abundat de argumente, de exemple si de un farmec deosebit. La fel ca si la dans, sau arta copiii cu dizabilitati implicati in jonglerie, reusesc sa faca exercitii fizice si sa contribuie la propria lor reabilitare, fara ca macar sa realizeze sau sa perceapa acest lucru ca pe un efort. E o placere si o bucurie!

Unul dintre subiectele preferate ale beneficiarilor de la Asociatia Esperando a fost terapia cu animale! Sunt cateva luni de cand Tic Angheluta, dresor de caini si student la Facultatea de psihologie din Cluj, a trecut jocul ocazional cu cainii la un alt nivel. Venit ca voluntar, din proprie initiativa, la Esperando, Tic a adus, impreuna cu prietenii sai (si ma refer nu doar la Camelia Iobagiu si Daniel Purcaru, ci si la patrupezii Zenda, Charlie si Max) bucurii enorme si fericire in inimile copiilor si tinerilor! Cu tact, cu pricepere, cu o cunoastere foarte buna a psihologiei copilului si cainelui, Tic a reusit sa-i faca pe copii sa lucreze cand ei erau convinsi ca se joaca.

Sunt multi care sustin ca astfel de activitati nu sunt terapii. Altii sunt sceptici in privinta rezultatelor si a orizontului de timp in care aceste rezultate pot fi obtinute. Insa experienta noastra a aratat altceva: cea mai mare multumire a noastra este aceea ca desi ni s-a spus de catre toti specialistii cu care ne-am consultat ca avem tot sprijinul lor dar nu trebuie sa ne asteptam la rezultate vizibile in termen mai scurt de 6 luni, iata ca dupa doar 2 luni si jumatate, copiii reactioneaza la prezenta cainilor si fac progrese . Acestea nu sunt la fel de mari la toti, dar sunt notabile.

Reflexoterapia si acupunctura au multe in comun. Cristina Talos, unul din cei cinci kinetoterapeuti ai Asociatiei Esperando, a facut prezentarea tehnicilor de reflexoterapie atat din prisma experientei sale anterioare, cat si, mai ales, a activitatii sale de zi cu zi de la Centrul Esperando. Fara a intra in multe detalii, putem doar spune ca toti cei care au trecut prin mainile Cristinei ar face orice pentru a repeta experienta.

La randul sau, medicul Marius Pop, specialist in acupunctura, cu pregatire in China, in locurile unde aceasta terapie isi are originile, a facut o prezentare a efectelor si succeselor obtinute cu ajutorul acelor. Prezenta la conferinta a fost si inceputul unui parteneriat intre Marius Pop si Asociatia Esperando, in folosul persoanelor cu dizabilitati.

Merita mentionat impactul deosebit pe care l-a avut prezenta in sala si la masa prezentatorilor a copiilor si tinerilor asistati in Centrul Esperando. Faptul ca ei au spus direct si sincer ce efecte au avut asupra lor terapiile neconventionale introduse pana acum in programul Centrului, ca au raspuns intrebarilor si au participat la discutii a fost, fara indoiala, sarmul si deliciul Conferintei. Iar voiosia, placerea, bucuria care s-au vazut in ei a convins ca rezultatele nu sunt doar povesti...

Concluzia noastra, ca si a multora dintre participantii care au completat formularele de evaluare, este ca o astfel de manifestare era necesara si ca ea trebuie sa aiba o continuare. Este o tematica generoasa si actuala, in care te poti cufunda cu o placere nemarginita si din care poti obtine rezultate nebanuite. Anul viitor va fi mai bine si probabil ca vom vedea mai multe demonstratii practice. Asa ca e bine sa va rezervati din timp locurile!

Contact Asociatia Esperando:

T/F: 0362 401 363; 0262 220 413 Mobil: (+4) 0740-273131 Email: office@esperando.ro Website: www.esperando.ro

15 ani pentru viitor - privind dincolo de dizabilitate

posted Jul 12, 2011, 4:42 AM by Reteaua Impreuna

Vanda Florea
- 2005-Apr-23 -
conferinte nationale

Li se nega dreptul la stimulare, iubire, afectiune, contact fizic, erau legati de paturi pentru lungi perioade de timp, in medii reci si mizere. Salvati Copiii Suedia (Radda Barnen), insa a studiat situatia si a realizat simplul fapt ca daca interventia se va limita doar la institutii si la imbunatatirea conditiilor de viata din acestea, atunci efectul pozitiv pe termen scurt va fi urmat de unul negativ pe termen lung, acela al cresterii numarului de copii cu dizabilitati din institutii deoarece conditiile de viata ar fi devenit cu mult mai bune decat cele pe care le-ar fi putut asigura parintii acasa.

Imediat dupa revolutia din ‘89, ecranele televizoarelor ne-au dezvaluit fata negata a realitatii in care traiau acei copii pe care regimul comunistii cataloga drept irecuperabili, copii al caror drept la viata, familie, sanatate si educatie le era negat.

Mii de copii traiau in institutii, fiind victime ale unei culturi politice in care dizabilitatea era tratata cu o profunda lipsa de respect, in care nu era furnizat nici un fel de serviciu comunitar si parintii erau incurajati sa isi abandoneze proprii copii in grija statului. Dizabilitatea era complet medicalizata, iar copiii cu dizabilitati erau definiti doar in termenii dizabilitatii lor. Copiii din institutii erau deprivati si de drepturile fundamentale: ingrijirea sanatatii, dieta adecvata, igiena, oportunitatea de a se juca si de a fi educati.

Li se nega dreptul la stimulare, iubire, afectiune, contact fizic, erau legati de paturi pentru lungi perioade de timp, in medii reci si mizere. Salvati Copiii Suedia (Radda Barnen), insa a studiat situatia si a realizat simplul fapt ca daca interventia se va limita doar la institutii si la imbunatatirea conditiilor de viata din acestea, atunci efectul pozitiv pe termen scurt va fi urmat de unul negativ pe termen lung- acela al cresterii numarului de copii cu dizabilitati din institutii deoarece conditiile de viata ar fi devenit cu mult mai bune decat cele pe care le-ar fi putut asiguraparintii acasa.

Dovedind o intelegere profunda a realitatii, Radda Barnen a luat decizia de a promova dezinstitutionalizarea copiilor cu dizabilitati, dar altfel decat celelalte organizatii. Folosind experienta acumulata de Suedia in ceea ce priveste organizatiile de parinti care au reusit in timp sa determine autoritatile sa creeze conditii optime de dezvoltare pentru toti copii, Radda Barnen a finantat crearea unor structuri similare de parinti cu urmatoarele scopuri:

• promovarea drepturile copiilor cu dizabilitati
• intarirea rolului parintilor in protejarea drepturilor
• sa reduca riscul de institutionalizare

Radda Barnen a considerat ca cea mai eficienta strategie pentru atingerea acestui scop era aceea de a sprijini parintii pentru a contrabalansa puterea pe care o aveau medicii in luarea deciziilor si pentru a-i ajuta sa joace un rol mai mare in definirea si satisfacerea nevoilor copiilor lor.

Astfel, Radda Barnen a decis sa creeze si sa sprijine un numar de organizatii care sa contribuie la aceste schimbari preconizate, si anume:

- Asociatia pentru Sprijinirea Copiilor Handicapati Fizic-Romania (ASCHF-R) care lucreaza cu copii cu dizabilitati fizice;
- Fundatia Motivation Romania (MOTIVATION) care lucreaza cu utilizatorii de fotolii rulante;
- Organizatia pentru Copii si Adulti cu Nevoi Speciale “TREBUIE!”(TREBUIE) care lucreaza cu copii si adulti cu dizabilitati intelectuale si asociate.

Aceste ONG-uri au fost puse in legatura cu organizatii suedeze de parinti specifice pentru a facilita invatarea din experienta lor. Dupa 15 ani se pot vedea rezultatele investitiei facute.

Conferinta 15 ani pentru viitor- Privind dincolo de dizabilitate desfasurata miercuri 20 Aprilie in Bucuresti a fost prilejul prin care s-a marcat activitatea de 15 ani desfasurata de Radda Barnen alaturi de partenerii romani. Prin acest eveniment organizatorii au incercat sa arate invitatilor si opiniei publice ca realitatea in care traiesc acum copiii cu dizabi zlitati s-a schimbat ca urmare a programelor finantate, dar ca in acelasi timp mai exista atitudini negative si discriminare.

La inceputul conferintei a fost prezentat un film realizat de catre Asociatia Junior in colaborare cu TREBUIE si ASCHF-R, film care a ilustrat viata copiilor, realizarile lor, centrele in care acestia invata sa faca fata unei societati care nu este inca pregatita pentru ei, precum si opiniile parintilor si autoritatilor cu privire la ce mai este de facut. Filmul invita la reflectie pe toti membrii societatii.

El a fost urmat de un moment artistic al copiilor din cele doua organizatii. Elementul de baza al conferintei a fost insa demararea procesului prin care cele doua organizatii TREBUIE si ASCHF-R vor sa aduca la cunostinta guvernantilor felul in care drepturile copiilor cu dizabilitati sunt respectate in Romania.

Instrumentul utilizat in acest scop va fi Manifestul copiilor cu dizabilitati din Romania, care va cuprinde atat opiniile copiilor cat si pe cele ale parintilor si specialistilor din domeniu.

Ce este manifestul copiilor cu dizabilitati?

Este un document prin intermediul caruia copiii cu dizabilitati, organizatiile si reprezentantii intereselor lor, isi transmit problemele si asteptarile catre autoritatile publice si societate in general.

Oricine va citi acest manifest:
• Va cunoaste mai bine situatia copiilor cu dizabilitati
• Va intelege cum isi vad ei viitorul
• Va afla care sunt principiile unei societati care respecta
dreptul la sanse egale pentru copilul cu dizabilitati.
Care este continutul unui asemenea document?
Manifestul copiilor cu dizabilitati va cuprinde atat opiniile copiilor exprimate de acestia in grupuri de lucru organizate de TREBUIE si ASCHF-R, cat si opiniile parintilor si ale specialistilor care lucreaza in domeniu. La grupul de lucru al copiilor au participat 18 copii si tineri cu varste intre 5 si 17 ani.

Care au fost concluziile la care au ajuns copiii in timpul conferintei:

• “Ne dorim oameni care sa ne respecte si sa ne inteleaga”
• “Sa nu isi mai bata oamenii joc de noi”
• “Sa am in jurul meu oameni mai intelepti care sa nu ma jigneasca si sa fie mai multa deschidere din partea societatii”
• “Toti oamenii sa nu faca diferenta intre cei din jur indiferent de cum arata, sau ce natie sunt!”

Reflectarea in mass media:
• “As vrea mai multa mediatizare a realizarilor noastre”
• “In ziare apar articole care nu ne ajuta sa va aratam ce putem face”
• “Se scrie mult despre copiii handicapati, dar prea putin despre NOI! NOI suntem altfel, dar avem aceleasi vise ca orice alt copil”

Viata lor:
• “Sa dansez si sa cant”
• “Sa castige Steaua campionatul si sa imi gasesc un loc de munca dupa ce imi termin scoala”
• “Sa ma fac bine si sa am noroc”
• “Sa invat bine la scoala”

Manifestul va fi consolidat in mai multe grupuri de lucru formate din copii, parinti si specialisti si va fi inaintat Comisiei Parlamentare pentru Drepturile Omului precum si Institutiei Avocatul Poporului, impreuna cu cateva studii de caz ce descriu discriminarile la care sunt inca supusi copiii cu dizabilitati din Romania.

Conferinta a fost considerata de catre participanti un prim pas spre respectarea dreptului la exprimare drept care se afla printre cele mai incalcate in Romania, tara in care inca se considera ca parerea copiilor nu este importanta. Organizatorii au vrut astfel sa initieze o campanie care a continuat cu prezentarea manifestului in Comisia Parlamentara pentru Drepturile Omului, precum si organizarea unor evenimente de vizibilitate sociala a copiilor,in Bucuresti si in 15 alte localitati.

Speram sa facem din Manifestul Copiilor cu Dizabilitati un instrument de lobby si advocacy pentru toti copiii din Romania dar si pentru organizatiile din domeniu. Asteptam sugestiile voastre.

Contact “Trebuie”:
email: trebuie_nationala@yahoo.co.uk

Integrare In si Prin comunitate

posted Jul 12, 2011, 4:41 AM by Reteaua Impreuna

Luminita Teodorescu
- 2005-Feb-24 -
conferinte nationale

Noul centru de zi se numeste C.A.R.T.H.A. (Centru de Asistenta pentru RecuperareaTinerilor cu Handicap) si ofera servicii de recuperare, consiliere si socializare la standarde europene, pentru un grup de 40 persoane tinere cu handicap.

Consiliul local ADJUD, in parteneriat cu Fundatia PRO ARMONIA din Focsani, a organizat in municipiul Adjud, in data de 24 martie 2005, seminarul “Integrarea IN si PRIN comunitate”. Evenimentul s-a desfasurat in scopul prezentarii rezultatelor proiectului PHARE 2001, Schema de Investitii in Servicii Sociale, care a avut ca obiectiv principal crearea si promovarea unui serviciu social, tip Centru de Zi, pentru Recuperarea Tinerilor cu Handicap din zona ADJUD.

Noul centru de zi se numeste C.A.R.T.H.A. (Centru de Asistenta pentru RecuperareaTinerilor cu Handicap) si ofera servicii de recuperare, consiliere si socializare la standarde europene, pentru un grup de 40 persoane tinere cu handicap. La eveniment au participat peste 70 de reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale in domeniu, ONG-uri cu activitati de succes in sfera sociala (Casa Rozei Urlati, Fundatia de Ingrijiri Comunitare-Bucuresti, Fundatia Cartea Calatoare Focsani, Fundatia Portul Sperantei Barlad etc),agenti economici din municipiul Adjud, Institutiipublice, persoane cu handicap si familiile acestora.

Printre expunerile invitatilor, cea a Primarului municipiului Adjud - domnul Constantin Armencea, a fost cu privire la reusita proiectului C.A.R.T.H.A, rezultata mai ales din parteneriatul public-privat, realizat intre o autoritate locala, cu resurse economico-sociale restranse (Consiliul Local Adjud) si o organizatie non guvernamentala ”tanara” Fundatia PRO ARMONIA, Focsani. Aceasta a contribuit cu transferul de know-how pe linia formarii specialistilor si fundamentarii serviciilor de recuperare.

Expunerile cu privire la importanta dezvoltarii de servicii sociale, la standarde de calitate, in comunitati locale mici, au fost completate si prin cuvantul secretarului general al C.J. Vrancea, dl. Romeo Postelnicu. El a subliniat rolul si responsabilitatea autoritatii locale in implicarea comunitatii, pentru atragerea de orice fel a resurselelor materiale si umane necesare unor servicii sociale functionale, orientate pe nevoia celor defavorizati.

Directoarea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud Est, d-ra Luminita Mihailov, a exemplificat proiectul social C.A.R.T.H.A ca fiind “unul de succes pe linia implementarii, si un model de buna practica, cu atat mai mult cu cat in localitatile mai mici nu exista capacitate administrativa si materiala care sa permita intotdeauna atragerea unor fonduri europene, nerambursabile, prin castigarea unor astfel de proiecte”.

In cadrul seminarului s-a realizat un schimb de experienta si s-au prezentat materiale documentare cu modele de buna practica referitoare la integrarea sociala a persoanelor cu handicap :

• Fundatia de Sprijin Comunitar, Bacau, Tehnici de lucru prin arte combinate; voluntariat si Fundraising- coordonator program Lenuta Nastac;
• Casa Rozei, Urlati, Locuinte protejate si terapii ocupationale pentru persoane cu handicapcoordonator programe, John Byrde;
• Fundatia de Ingrijiri Comunitare, Bucuresti - Servicii de ingrijire la domiciliu prezent si viitor, consultant Crina Popa.

S-a subliniat ce aduce nou acest proiect :

• primul serviciu comunitar realizat de catre comunitatea locala, din zona de sud a Moldovei,care urmareste trecerea de la o protectie de tip pasiv a persoanei cu handicap la una de tip activ, orientate pe terapii ocupationale si valorificarea potentialului uman;
• primul Centru de zi din judetul Vrancea, care vine in sprijinul tinerilor cu handicap din municipiul Adjud si zonele limitrofe.
Doi dintre beneficiari au prezentat marturii personale, exprimandu-si gandurile si realizarile personale de cand frecventeaza Centrul CARTHA. “Pe mine personal, acest Centru m-a ajutat foarte mult pentru ca am invatat sa lucrez pe calculator, si sunt foarte mandru, si am putut sa imi gasesc prieteni” ne-a marturisit R.V.

Alt beneficiar , R.L., ne-a spus “CARTHA mi-a dat ocazia sa ma redescopar pe mine insami, sa-mi dau seama ca intr-o lume in care toti lupta pentru ceva mai bun, doar ca sa le fie lor bine, unii te pot ajuta dezinteresat doar pe tine, ca sa-ti fie tie bine”.
Activitatile Centrului, beneficiarii serviciilor si echipa de specialisti, au fost urmarite de catre participanti prin prezentarea unei video-casete dar si prin vizita la Centru.

Seminarul a incercat sa transmita fiecarui participant mesajul ca, atunci cand exista initiativa, implicare si buna credinta din partea membrilor comunitatii, se pot depasi multe obstacole, se pot atrage si dezvolta resurse si se pot realiza proiecte si servicii care intr-adevar sa sprijine si sa schimbe in mai bine viata celor marginalizati social.

Contact C.A.R.T.H.A:
email: teolumi@hotmail.com

A doua conferinta nationala “Impreuna prin Arta, pentru Persoane cu Dizabilitati”

posted Jul 12, 2011, 4:40 AM by Reteaua Impreuna

Comitetul de organizare al conferintei
- 2004-Nov-15 -
conferinte nationale

Importanta evenimentului a determinat o buna reprezentare din partea autoritatilor nationale in domeniul persoanelor cu dizabilitati, a protectiei copilului si a Delegatiei Uniunii Europene. Majoritatea participantilor fac parte din categoria celor care lucreaza direct cu persoanele cu nevoi speciale. Sponsorii au fost Ambasada Marii Britanii in Romania si Relief Fund for Romania, UK.

A doua conferinta nationala “Impreuna prin Arta, pentru Persoane cu Dizabilitati”, s-a desfasurat la Sinaia, 15-17 Noiembrie 2004, si a reunit aproximativ 200 de persoane, atat din Romania cat si din Marea Britanie. Participantii au provenit din 52 ONG-uri romanesti si trei din strainatate, 55 de scoli speciale si centre de plasament, 20 institutii de stat si 2 spitale. Dintre beneficiarii prezenti, 4 detin pozitii de conducere in cadrul ONG-urilor autohtone.

Importanta evenimentului a determinat o buna reprezentare din partea autoritatilor nationale in domeniul persoanelor cu dizabilitati, a protectiei copilului si a Delegatiei Uniunii Europene. Majoritatea participantilor fac parte din categoria celor care lucreaza direct cu persoanele cu nevoi speciale. Sponsorii au fost Ambasada Marii Britanii in Romania si Relief Fund for Romania, UK.

Prima conferinta nationala din Martie 2003 a incurajat comunicarea intre cei care, folosind tehnici de arta, lucreaza in sprijinul persoanelor cu nevoi speciale din România. Cu acest scop a fost creata o retea informala a carei punct de coeziune si mijloc de comunicare este revista IMPREUNA. Prin aceasta publicatie si-au impartasit experienta profesionisti ai domeniului si beneficiarii lor.

Cea de a doua Conferinta Nationala a fost deschisa de catre Dan Rapa, un beneficiar al programelor de arta din cadrul Centrului de reabilitare din Racaciuni, Bacau, urmat de Dana Nicolescu din partea Opportunity Associates, care a subliniat obiectivele conferintei.
Edward Parry de la Relief Fund for Romania a elogiat participantii, aproband faptul ca munca lor, deseori dificila, este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care România le are de oferit. “Modul in care fiecare tara ii trateaza pe cei mai putin norocosi, dovedeste nivelul ei de dezvoltare.” De asemenea el a vorbit despre importanta intaririi Retelei Nationale de Arta pentru Comunitate. O retea nationala solida da posibilitatea ca oamenii sa lucreze impreuna, pentru lobby la nivel national in ceea ce priveste acreditarea cursurilor specifice si recunoasterea drepturilor beneficiarilor.

Pentru a pastra neutralitatea aderentilor, dl Parry a mentionat ca reteaua formata trebuie sa fie patronata simbolic de catre un ONG cu experienta, neimplicat direct in activitati pentru persoanele cu dizabilitati. Opportunity Associates a fost nominalizat drept cel mai potrivit ONG, pe care Relief Fund for Romania il va sponsoriza pentru a prelua coordonarea acestei initiative. Florian Salajeanu in calitate de dublu reprezentant, ANPH si MMSSF, ne-a asigurat de sustinerea initiativelor derulate in domeniul Terapiei prin Arta Combinata. In calitate de presedinte al ANPH considera ca aceste metode au capacitatea de a aduce schimbari pozitive in viata persoanelor cu dizabilitati. El a mentionat ca astfel de proceduri “vin in intampinarea” dorintei autoritatii nationale care in permanenta cauta cai de rezolvare a diverselor probleme.

Mariela Neagu, de la Delegatia Uniunii Europene in România, a mentionat ca normele europene accepta si sustin metodele bazate pe Terapia prin Arta si ca o retea nationala si o comunicare mai buna va sprijini mult moralul lucratorilor in domeniu, deorece “Este o munca dificila”, in care rezultatele pot aparea mai târziu. Tim Wright a facut trecerea catre partea practica a conferintei cu ajutorul unui discurs colorat, numit “Premize”, insotit de un cantec. De asemenea, a atras atentia, pe un ton mai serios, ca cei care doresc sa propunao eventuala denumire a pozitiei, precum “Art-terapeut”, trebuie sa se gandeasca la ce probleme se pot ivi in viitor…“Nu este intelept sa incepi cu ceva care mai tarziu iti poate fi luat.”

Ateliere practice
In continuare, participantii au avut posibilitatea sa ia parte la sesiunile practice derulate de catre specialisti din Marea Britanie si România. Beneficiarii prezenti au fost implicati efectiv in activitatile practice care au fost urmatoarele:

• “Alaturati-va unei sesiuni” - miscare si joc
• “Descoperiti diverse abilitati”arta vizuala si muzica
• “Terapie prin Arta Combinata”
• “Sa creem o poveste in Grup”- terapie prin drama
• Integrare sociala prin joc
• Jongleria terapeutica
• “Povestea grupului” - terapie prin drama si teatru de marionete

In timpul pranzului din cea de a doua zi a evenimentului ne-am relaxat in compania a 15 tineri beneficiari ai Complexului de Servicii Comunitare din Onesti, a caror poza vesela este pe coperta revistei noastre. Cina festiva a fost un prilej pentru participanti sa asculte muzica sau sa cânte, sau pur si simpu sa stabileasca noi legaturi cu diverse organizatii. Ultima zi a conferintei a fost afectata de cateva probleme legate de locatie, unii vorbitori au fost nevoiti sa isi scurteze prezentarile. Totusi, 11 organizatii au avut posibilitatea sa isi prezinte activitatile. Doi beneficiari ai programelor, Oana Miron de la “Trebuie” si Adrian Tabol (a carui film a fost prezentat), au avut parte de o primire calduroasa si au demonstrat ca cei cu nevoi speciale pot iesi din tiparul imaginii negative pe care societatea inca le-o mai impune.

Reactii si chestionare

Feedback-ul si chestionarele au un ton pozitiv. 84% dintre delegati se considera membrii ai Retelei Nationale de Arta si 81% simt ca aceasta le reprezinta interesele. Doar 59% la suta primesc in mod regulat revista IMPREUNA.

Toti participantii sprijina activitatile Retelei si considera ca ar trebui sa:

• implice mai mult toti membrii
• editeze un ghid
• organizeze intâlniri
• aiba o buna acoperire nationala in media
•mai multa implicare in problemele beneficiarilor
• lobby pentru accreditarea pozitiei in art terapie
• cursuri
• o mai buna comunicare in cadrul retelei
• faciliteze relatia cu autoritatile

Denumirea ocupatiei specifice

S-a discutat despre relevanta si despre cat de potrivita este denumirea de “Art terapeut”. In general in Europa, termenul de Terapeut reprezinta categoria persoanelor cu studii post universitare si calificare pe o tematica specifica. Aderarea la Uniunea Europeana a Romaniei va crea anumite probleme pentru cei care nu poseda pregatirea specifica, ceruta de folosirea unui astfel de termen.

(Nota: Dialogul si procesul de consultare in privinta denumirii ocupatiei , cursurilor conexe, va fi continuat prin intermediul intrebarilor noastre pe care o sa le trimitem pe mail catre toti colegii nostri, va rugam consultati scrisoarea atasata revistei IMPREUNA).

Cursuri

57% dintre participanti considera ca perioada optima pentru un training este de 6 luni. Celalat procent considera ca ar fi necesara o perioada de 2 ani.

Aceasta estimare reflecta nevoia unui al doilea nivel de pregatire.

(Nota: prin urmare se cere dezvoltarea a doua nivele de pozitii:

1. Studii postuniversitare
• Terapeut prin arta
• Terapeut prin muzica
• Terapeut prin teatru

2. Lucratori prin Arta. Astfel pot fi inclusi diversi practicieni in domeniu:
• Lucratori prin Arta
• Lucratori in terapie ocupationala
• Lucratori pentru dezvoltare abilitati de baza
• Lucratori pentru dezvoltare abilitati de viata Reteaua trebuie sa fie in prezent un forum largit care sa inglobeze, sa inteleaga si sa aprobe cele doua nivele.)

Acreditare si standarde

87% din persoane considera ca acreditare ocupatiei de Art terapeut va fi de mare ajutor si 97% cred ca standardele le vor usura munca.

81% dintre participanti si-au creat legaturi cu membrii altor organizatii iar 96% considera ca au capatat cunostinte pe care le vor folosi in munca zilnica.

*Raportul complet al conferintei poate fi accesat la adresa:
www.relieffundforromania.co.uk/special_needs_conference.html

1-10 of 14