arta plastica‎ > ‎

PASI IN CULOARE

posted Jul 5, 2011, 1:42 AM by Fundatia de Sprijin Comunitar   [ updated Jul 11, 2011, 11:42 PM by Reteaua Impreuna ]
Bocit Mihaela - Bacau
- 2007-Jan-23 -

"PASI IN CULOARE" este un cerc de pictura unde beneficiari sunt tineri cu handicap fizic. Acest cerc a avut drept rezultate cresterea increderii in sine, dezvoltarea capacitatii de exprimare a emotiilor si, nu in ultimul rand, sesizarea aspectului de perenitate pe care il are o opera de creatie reusita, aceasta constientizare avand o mare valoare auto-terapeutica.

Constientizand valoarea terapeutica a actului de creatie pentru echilibrul psihic si prin extensie si pentru cel psihomatic al persoanei cu handicap, Societatea Handicapatilor Fizic – Bacau, a initiat in 1998 cercul de pictura “PASI IN CULOARE”. Deschis din resursele proprii ale organizatiei, cercul a fost sustinut material de donatii ale Asociatiei ESPOIROUMANIE din Elvetia si sponsorizat de Societatea de Investitii Financiare Moldova Bacau, Regia Autonoma de Gospodarire Comunala si SC ELBAC SA Bacau.

 Aceasta psihoterapie activa si productiva, ce are drept beneficiari directi un numar de 6 tineri cu handicap grav a avut drept rezultate cresterea increderii in sine, dezvoltarea capacitatii de exprimare a emotiilor si, nu in ultimul rand, sesizarea aspectului de perenitate pe care il are o opera de creatie reusita, aceasta constientizare avand o mare valoare auto-terapeutica.

 Cu lucrari realizate sub indrumarea profesoarelor Viorica Cocioiu si Dorina Costras cei 6 tineri au organizat un numar de 11 expozitii , expozitii ce s-au bucurat de aprecierea unor pictori consacrati: “Am fost placut surprins de saltul calitativ al artistilor amatori de la S.H.F.-Bacau ce au realizat momente la un nivel laudabil” – a declarat domnul Craita Mandra Vasile, artist plastic prezent la toate expozitiile noastre.

 Recunoasterea talentului acestor tineri a venit prin includerea expozitiei lor in cadrul actiunii “O sarbatoare pentru inima ta” din cadrul Zilelor Bacaului, organizate de municipalitatea locala. Nivelul artistic al lucrarilor a fost recunoscut prin invitatia adresata domnisoarei Arhip Oana-Denisa, membra a cercului de pictura, de a realiza,in ultimii doi ani, expozitii personale cu ocazia deschiderii anului universitar in Bacau.

 Si pentru ca se considera ca o terapie eficienta este aceea de la care persoana pleaca schimbata pozitiv, am putea aminti cateva din schimbarile pozitive din viata acestor tineri, datorate intr-o anumita masura si efectului art-terapiei: doua dintre tinerele participante au absolvit facultatea, alti doi tineri si-au intemeiat o familie, iar unul dintre ei si-a ridicat o casa prin forte proprii.

 In prezent, o resursa importanta pentru continuarea activitatilor in cadrul acestui cerc o reprezinta fondurile obtinute prin vanzarea lucrarilor realizate (tablouri, felicitari, diverse obiecte decorative). Trebuie mentionat faptul ca aceste lucrari sunt realizate nu numai de cei 6 tineri, acestia fiind in prezent formatori pentru alti tineri talentati, in cadrul unui atelier de terapie ocupationala.

 Rezultatele deosebite obtinute de participanti atat in plan personal cat si in plan artistic reprezinta o motivatie pentru continuarea acestui program si pentru implicarea altor tineri cu handicap fizic.

 Bocit Mihaela - Psiholog Asociatia Persoanelor Handicapate – Bacau
 (Noiembrie 2003)
Comments