Jongleria, o forma fascinanta de terapie (I)

posted Jul 12, 2011, 12:25 AM by Reteaua Impreuna
Ana Gabriela Petrut - kinetoterapeut , Gradinita Malteza, Cluj
Adrian Barbu - asistent universitar, membru al refelei Gloria, Cluj

- 2006-Sep-1 -
activitati conexe

Jongleria este o forma de acrobatie bazata pe abilitatea de a manevra diverse obiecte: mingi, bastoane, farfurii, faclii, arme (cutite aruncate la tinta), inele, bete, etc. Rezultatul este o miscare armonica, cursiva si spectaculoasa a acestora.

* (Acesta este un articol despre aptitudinile de jonglerie. Beneficiile jongleriei includ: cresterea oncentrarii, dezvoltarea si echilibrarea activittaii celor 2 emisfere ale creierului. Ed.)


Istorie Jongleria este o arta veche de peste 4000 de ani, cunoscuta in Mesopotamia, Egipt, China Antica. In Romania ea este cunoscuta mai ales ca parte componenta a spectacolelor de circ si divertisment. Daca la origine jongleria era practicata numai de acrobati, clowni si saltimbanci pregatiti special, in ultimele cateva decenii ea a castigat teren printre amatori. In prezent exista doar in Europa mai mult de 30.000 de persoane, iar in Statele Unite peste 2.000.000 care o practica din placere, din dorinta de a-si exersa indemanarea sau de a avea un mod interesant de a-si petrece timpul liber.

Jongleria a fost introdusa in programele scolare din tari ca Suedia, Olanda, Belgia. Exista asociatii nationale si internationale de jonglerie, una dintre cele active in Europa fiind si “The Very Serious Road Trip” infiintata in Franta si avand membri voluntari si in Romania.

Caracteristiei generale Este o forma de acrobatie bazata pe abilitatea de a manevra diverse obiecte: mingi, bastoane, farfurii, faclii, arme (cutite aruncate la tinta), inele, bete, etc. Rezultatul este o miscare armonica, cursiva si spectaculoasa a acestora. Exista doua forme de jonglerie: de distanta, in care obiectele sunt aruncate si prinse, si de contact, in care obiectele (de obicei bile din silicon cu diametrul intre 10 si 20 cm) nu pierd deloc contactul cu corpul jonglerului. Poate fi combinata cu elemente de acrobatie si echilibristica (piramida umana, mers pe sarma sau pe monociclu). Jongleria se poate practica individual sau In grup. Numarul de obiecte cu care se jongleaza variaza de la l la 9, de acelasi fel sau combinate.

Materiale si tehnici Fiecare sedinta incepe cu o scurta incalzire, gimnastica analitica pentru intregul corp (cap, gat, trunchi, membre) si se insista mai ales pe articulatiile mainilor, importante in manipularea obiectelor de jonglat. Antrenamentul se face atat individual cat si in echipa si incepe cu aruncarea si prinderea unor esarfe usoare din voal, astfel: echipa dispusa in cere arunca de la unul la altul esarfe, o data cu mana dreapta, apoi cu mana stanga. Antrenorul introduce treptat in cerc cate o esarfa In plus, crescand ritmul de aruncare-prindere.

Pozitionarea cursantilor se face apoi doi cate doi, fata in fata: se arunca-prind esarfele cu ambele maini paralel sau incrucisat. Se pot face astfel diverse combinatii de aruncari-prinderi in echipa. Astfel se exerseaza indemanarea de a controla simultan atat mana care arunca esarfa, cat si cea care o prinde pe cea aruncata de partener. In antrenamentul individual, se tine cate o esarfa in fiecare mana; apoi mana dreapta arunca esarfa in sus pana in dreptul ochilor, cu bolta, incat sa cada in mana stanga. In momentul in care esarfa isi incepe coborarea, mana stanga arunca la randul ei esarfa proprie, pentru a o putea prinde pe cea care coboara.

Miscarea fluenta cu doua si trei esarfe, in care fiecare descrie in aer forma unui 8 culcat, este pregatitoare pentru jongleria cu toate celelalte obiecte.

Jongleria cu mingi Mingile sunt speciale, umplute cu seminte de in si invelite intr-un material moale (musama); sunt preferate celor obisnuite deoarece nu se rostogolesc usor, nu sar si sunt usor de prins si controlat. Se lucreaza ca si cu esarfele, in echipa si individual. Cursantul incepe cu o minge aruncata si prinsa cu aceeasi mana, apoi aruncata dintr-o mana in alta. Inaltimea de aruncare este scurta, pana la nivelul ochilor.

Prinderea se face mai mult pasiv, lasand mingea sa cada in palma semideschisa. Dupa dobandirea abilitatii de a arunca si prinde o minge se trece la lucrul cu doua mingi. Se arunca-prinde simultan, apoi alternativ: cand mingea 1 ajunge la nivelul fetei, se arunca mingea 2. Aruncarea se face incrucisat, mana dreapta prinde mingea aruncata de mana stanga si invers. Dupa ce se realizeaza cu succes aruncarea-prinderea celor doua mingi, se trece la jongleria cu trei mingi. Se pot jongla doua mingi cu o singura mana, fie facandu-le sa descrie cercuri in aer, fie aruncandu-le alternativ pe verticala. Este important ca ambele maini sa ajunga la acelasi grad de dexteritate.

Jongleria cu inele Inelele sunt de plastic, de diferite culori, cu diametrul de 20-25cm. Antrenamentul se face la fel ca la mingi; se introduc progresiv unul, doua si trei inele, odata cu castigarea abilitatilor de prindere necesare. Dificultatea fata de jongleria cu mingi consta in pozitia diferita a mainilor si in solicitarea diferita la care sunt supuse articulatiile. De asemenea, inelele, fiind mai mari, trebuie aruncate mai sus.
(Va continua)
Comments